Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Legyenek olcsóbbak a digitális könyvek!

A digitális menetrendért felelős EB-alelnök szerint készül az a szabályozás, mely a nyomtatott könyvekre vonatkozó áfakedvezményt a digitális kiadásokra is kiterjesztené.
Az Európai Bizottság (EB) el szeretné érni, hogy az e-könyveket Európa-szerte kedvezményes áfakulcs terhelje - írja az itcafe.hu. Neelie Kroes, a testület digitális menetrendért felelős alelnöke a Frankfurti Könyvvásáron múlt héten elmondott beszédében hangsúlyozta: a jelenlegi adószabályozás védhetetlen módon előnyben részesíti a nyomtatott kiadásokat, és ezzel hátráltatja egy gyors növekedés előtt álló piac kibontakozását.

„Egyértelmű, hogy a digitális tartalmakat sújtó adók összehangolásán dolgoznunk kell. Jelenleg az elektronikus könyvek hátrányban vannak, mert a tagországok nagy többségében magasabb áfa terheli őket, mint a nyomtatott könyveket. Kollégám, Algirdas ©emeta [a Bizottság adóügyekért felelős alelnöke] dolgozik ezen az ügyön. A személyes véleményem közismert: megmagyarázhatatlannak tartom az e-könyvek és a nyomtatott könyvek eltérő adóztatását. Egyelőre az általános forgalmi adóról szóló bizottsági zöld könyvre olyan válaszok érkeztek a tagországoktól, melyek zömében kiábrándító konzervativizmus tapasztaltunk e téren" – fogalmazott az alelnök asszony.

Magyarországon 5 százalékos a papírkönyvek – és idén január 1-jétől a hangoskönyvek – adótartalma, de az e-könyveket mint „elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat" 25 százalékos áfa terheli. Az ebben az üzletben érdekelt vállalkozások szerint ez az egyik oka annak, hogy a digitális kiadások ára nem lehet elég vonzó a fogyasztók számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így nézett ki a szupermodell: 15 éves videó Kate Moss-ról

A körülbelül 1996-ban készülhettek, amikor Kate 22 éves volt. Ekkor még nem sokan gondolták, milyen… Tovább olvasom