Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Légúti allergiát okozhat a klóros uszodavíz

A klórozott uszodavíz az arra érzékeny gyerekeknél és kamaszoknál növeli a légúti allergia kialakulásának kockázatát.

Alfred Bernard, a Lőveni Katolikus Egyetem toxikológusa, a tanulmány vezetője szerint a vízben és a fölötte lévő levegőben található klórvegyületek irritálják az úszók légútjait, ezáltal hozzájárulnak a szénanátha kialakulásához, valamint az orr nyálkahártyájának gyulladásához - állapítják meg belga kutatók a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában.

E vegyületek hatása a gyerekek és kamaszok légzőszerveire sokkal nagyobbnak, legalább ötszörösnek tűnik a passzív dohányzás hatásához képest" - jegyezte meg Bernard. A tanulmányban 733 fiatalt vizsgáltak, akik életkora 13 és 18 év közötti volt, és akik klórvegyülettel fertőtlenített medencevízben úsztak rendszeresen.

A kontrollcsoportba 114 kamasz került, akik főként rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodába jártak. Az arra érzékeny fiatalok körében a szerzők szerint 3,3-6,6-szer nagyobb volt a szénanátha esélye, ha 100 óránál többet töltöttek a klórvegyülettel fertőtlenített uszodában, akiknél pedig az ezer órát is meghaladta az uszodában töltött órák száma, azok 2,2-3,5-szeres valószínűséggel szereztek krónikus orrnyálkahártya gyulladást.

A rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodákban eltöltött órák száma nem befolyásolta az odajáró fiatalok asztma- és allergiakockázatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi cipődivat: sokszínűen tökéletes

Laposat vagy magassarkút? Szögleteset vagy hegyes cipőorrút? Az idei őszi lábbeli kollekciókban… Tovább olvasom