Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Leárazások: védd a pénztárcádat! Segítünk!

A leárazások az üzletek versenypolitikájában komoly szerepet kapnak, és más-más módszereket igyekeznek kiagyalni a vevőcsalogatásra. Gondolkozz, mielőtt a SALE feliratoknak vakon engedelmeskedve beállsz a pénztárnál kígyózó sorba. Tippjeink segítenek, hogy okosan vásárolj!

A nemzetközi láncok figyelik egymást, ezért előfordulhat, hogy eltérő mértékben és időben kezdődnek az akciók. Sokan óvatosan indítanak, 20-30%-os árcsökkentéssel, aztán több hullámban mennek le az árak. Mások már az akció legelején bevetik az 50-től fölfelé kezdődő bűvös számokat. A drágább holmiktól is szeretne minden üzlet megszabadulni, ezért a hívogató százalékjel mellett aprócska kiegészítésként ott szerepel a "már x összegtől" felirat is.

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció

A meghirdetett áron valószínűleg nem sok mindent kapunk, de ha már ott vagyunk, biztosan körülnézünk. A másik hatásos fogás, amikor a minden 50%-ot vetik be, de ez csak olyan esetekben valóság, ha az üzlet a megszűnés küszöbén áll. Az önálló kis butikok vezetőinek kezét nem köti semmi, ők saját belátásuk szerint olvaszthatják az árakat.

 
Vajon mindenki jól jár?

A kereskedőket több szempont is motiválja az leárazások elindításában:

o Az egymás közti versengés mellett az olcsó távol-keleti árukat próbálják meg kiszorítani a piacról.

o Általánosságban elmondható, hogy az üzleteknek veszteséget jelent a leárazott termékek kiárusítása, de mégis jobban megéri, mintha a felhalmozódott készlet a nyakukon maradna.

o A leárazások időszakban olyan vevők is megfordulnak egy boltban, akik máskor nem tennék be a lábukat az adott üzletbe.


Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció


De mi a helyzet velünk? Kevés nő akad, aki ellen tud állni a kereskedelem hatásos eszközeinek. Kevesebb pénzért vásárolni kétségtelenül jó érzés, elégtételt jelent, ha valamit a harmadával, felével olcsóbban tudunk megszerezni. Főleg, ha az adott holmira tényleg szükségünk van, és pont olyanra vágytunk!

Vigyázat, a spórolás sosem árt, de bármilyen furcsa, előfordulhat, hogy a pénztárcánknak nem tesz jót!

3 hasznos dolog, (amit jó ha tudsz) ha elindulsz vásárolni!

1. Aki egy picit is tudatos, és ismeri magát, nem indul útnak egyedül. Vigyünk magunkkal valakit, aki kontrollként működhet, és a fejünkre koppint, mielőtt elvesztenénk az eszünket az akciós áruk tömegében.

2. Amikor a vásárlás forgatagában járunk, és gyorsabb a pulzusunk egy-egy ruha láttán, próbáljunk meg megnyugodni, és mielőtt fizetünk, minimum kétszer gondoljunk át mihez tudjuk felvenni. A leggyanúsabbak a pimaszul olcsó ruhaneműk, az ő esetükben sejthetjük, hogy egy szezonos holmikról van szó. Itt érdemes gyorsan ár-érték arányt vizsgálni, és eldönteni, hogy kevés pénzt is kiadjunk-e egy olyan darabért, amely nemsokára kitágul és összemegy.

3. Van valami, amivel mindig jól járunk: a sportruházattal és sportfelszerelésekkel. Ezek időtállóak, és ilyenkor tényleg sokkal kedvezőbben juthatunk hozzájuk. Sokakat buzdít sportolásra, ha szép, divatos szerelést vehet magának.
Hasonló a helyzet azokkal a ruhaneműkkel is, amelyeket exkluzív üzletekben vásárolunk, amit amúgy nem engedhetnénk meg magunknak. A márka általában garancia arra, hogy a kiválasztott darab akár évekig is hű társunk marad.

Fotó: Illusztráció
Fotó: IllusztrációAz akciós időszak elején vagy végén túrjuk át az üzleteket?

Aki időben megy, annak könnyebb megfelelő méretű ruhákat találni, hetekkel később viszont lehet, hogy a már egyszer leárazott összeg feléért kaphatjuk meg ugyanazt.

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció


Last minute vagy új kollekció?

A szezon végére sok üzlet leginkább egy turkálóra hasonlít. Az árukészleteket ekkorra már többször átválogatták, kifosztották, minden mérethiányos, és csak nagyon ritkán akad a kezünkbe olyan cucc, amelyre azt mondhatjuk, jó vásárt csináltunk. A SALE feliratok még akkor is a kirakatokon díszelegnek, amikor már alig árválkodik néhány téli darab a polcokon.

Ebben az a csel, hogy megérkeztek az új, tavaszi kollekciók első darabjai, és olyan gusztusos elrendezésben foglalnak helyet az üzletekben, hogy nincs szívünk egy pillantás nélkül otthagyni őket.

Legkésőbb ilyenkor jut eszünkbe, hogy hamarosan be kell szerezni néhány új kardigánt, nadrágot, felsőt tavaszra, és akkor már miért ne vennénk meg azt, amit az új kollekcióban felfedeztünk?

Olvasóink írták

  • 1. Haldek 2009. január 21. 10:56
    „A legnagyobb csapda, mikor a kereskedő leakciózza a termékét, de közben az ára nem változik, csak föléje ír egy magasabbat összeget és áthúzza, a gyanútlan vevő meg örül, hogy olcsóbban hozzájutott a termékhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 tuti tipp: hogyan előzd meg a pasid hűtlenségét

Az egyik leggyakoribb hely, ahol a pasik csábításnak vannak kitéve, az a munkahely. Eláruljuk neked,… Tovább olvasom