Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Lázadó művészek akciója: kalózzászló az Aurorán

Kalózzászlót tűztek ki fiatal lázadó művészek az Aurora cirkálóra, amely az 1917-es bolsevik forradalom egyik jelképe.
A hajó hosszú évtizedek óta múzeumként működik, és Szentpéterváron, a Néván horgonyzik.

A magukat turistának kiadó fiatalok vasárnap délután hajtották végre az akciót. Az első csapatot a hajó személyzete megakadályozta abban, hogy felmásszon az árbocra. A második csapatnak - két fiatalembernek és egy lánynak - azonban sikerült kijátszania a személyzet éberségét, és felmásztak az árbocra, ahova kitűzték a fekete alapon halálfejet ábrázoló lobogót.

A trió kitartónak bizonyult a szemerkélő esőben és a metsző szélben, bár mindössze 7-9 fok volt, órákon át az árbocon maradt, követelve lebukott társaik elengedését. Végül a mentőosztagok leszedték és átadták őket a rendőrségnek.

Bár a rendőrségen hallgatásba burkolóztak és nem adtak magyarázatot tettükre, az egyik fiatal, Jevgenyij Flor az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy mindannyian egy posztmodern művészeti mozgalom tagjai. "A nép részesedése" nevű mozgalom elsősorban azt követeli, hogy a szénhidrogénekből származó bevételeket igazságosabban osszák szét.

"Azt akarjuk, hogy a nép is kapjon részesedést a kőolajból és a földgázból" - mondta.

Az Aurora cirkáló ágyúlövése adta meg a jelzést 1917. október 25-én a Téli Palota ostromára, amely felgyorsította a szovjet állam megalakulásához vezető bolsevik forradalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megint? itt a világvége - Most okt. 21 a dátum

Egy prédikátor a biblián alapuló számkódokra alapozva azt állítja, hogy a vég csendesen köszönt be… Tovább olvasom