Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

˝Láthatósági˝ agancsot viselnek a lappföldi rénszarvasok

A rénszarvasok agancsait sötétben világító permettel fújják be, hogy megelőzzék az állatok és az autósok véletlen találkozásából eredő baleseteket.
"Reményeink szerint a módszer hatékonynak bizonyul és idővel a régió összes rénszarvasát befújhatjuk, a fiatal állatoktól kezdve az idősekig mindegyiket" - mondta Anne Ollila, a finnországi rénszarvaspásztorok egyesületének vezetője.

A társaság jelenleg két fényvisszaverő permetet tesztel az állatok agancsán és bundáján, azt vizsgálva, hogy a festékanyagok mennyire állnak ellen a különböző időjárási feltételeknek.

Ollila szerint a rénszarvasok és az autósok véletlen találkozásából eredő balesetek száma évi 3-5 ezer között mozog, és egy-egy ilyen eset "az állatokra nézve nagyobb valószínűséggel lesz halálos kimenetelű".

A szemfülesek egyelőre csak az ország északi részén találkozhatnak fénylő agancsú jószágokkal.
A szemfülesek egyelőre csak az ország északi részén találkozhatnak fénylő agancsú jószágokkal.

A balesetek többsége a sötét novemberi és decemberi hónapokban történik, amikor az utak nagyon jegessé válhatnak.

A tesztidőszak a múlt héten kezdődött, amikor az egyesület összesen húsz rénszarvast permetezett be a lappföldi Rovaniemiben. Amennyiben a teszt pozitív eredményeket hoz, akkor több állatot is megfestenek jövő ősszel.

Az Európa egyik leggyérebben lakott régiójának számító Lappföld turisták ezreit vonzza minden évben, különösen karácsony tájékán, mivel a terület "a Télapó otthonaként" vált ismertté.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Koreában forgatják a Bosszúállók folytatását

A szuperhősfilm számos jelenetét veszik fel Szöulban, de más nemzetközi helyszínen, köztük… Tovább olvasom