Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Lányszöktetés, nászéjszaka, mézeshetek

A mai fiatal nők többsége nem ifjú házasként szerelmeskedik először férjével. Ötven-hatvan évvel ezelőtt elvárás volt, hogy egy lány szűzen menjen férjhez. A lovári cigányok pedig még ma is szigorúan odafigyelnek a lányok erényeire – Bódi Margóval is beszélgettünk.

Bódi Margó előadóművész a lovári cigányok kultúrájának szigorú szabályairól mesélt nekünk. Náluk a szüzesség – még ma is – nemcsak szent dolog, hanem elvárás is a lakodalom előtt. A roma édesanyák szemérmességből nem beszélnek szexualitásról gyermekeiknek, a nagynénik, keresztszülők teszik meg ezt helyettük. Ők is ellenőrzik, nem „botlott-e meg" a fiatal lány. Szokásaik szerint a fiús ház fizeti a lakodalmat. Ám ha a nászéjszakán kiderül, hogy a menyecske nem érintetlen, az ifjú férj elküldheti a háztól, és a lány családjának vissza kell fizetnie a lakodalom árát. Az ilyen nők életük végéig nem mossák le a szégyent magukról. Ha a ceremónia előtt fény derül az igazságra, nincs minden veszve: a vőlegény megszöktetheti a menyasszonyt. A megszöktetett lánynak nem lehet lakodalma, nem viselhet fehér ruhát, koszorút. A szöktetés után azonban férjnek és feleségnek tekintik a fiatalokat.

A zenész házaspár 35 éve él boldog házasságban, ők is megszöktek Margó édesapjának akarata elől: szerinte ugyanis Guszti vagány csávó volt, nem férjnek való. Biciklivel járt, hosszú, huligános hajat növesztett, és gitározott.


– Hallottuk a felnőttektől, hogy fájni fog, ezért kicsit féltem a nászéjszakától. 15 éves fejjel még soha nem láttam férfit meztelenül. A nászéjszakánkra Gusztival egyébként nem került sor a szöktetés után: nyolcan aludtunk egy szobában, még a lopott csók közben sem kaptunk levegőt a dunna alatt – emlékezett Bódi Gusztifelesége. – Nem véletlenül fontos a lovári cigányoknál a szüzesség: ha egy lány nem ismer a férjén kívül mást, akkor őt szereti, őt tiszteli. Igazából nem is tud különbséget tenni – mondta Margó.


Így csinálták mások

– Reggel ért véget a lakodalom, fáradtan bedőltünk az ágyba, átöleltük egymást és elaludtunk. Másnap is sok volt a teendő: pakolás, ajándékok bontogatása – este megint csak álomba szenderültünk. A nászéjszaka utáni második napon tartottuk meg a ˝szeánszot˝, a barátnőimtől ajándékba kapott gyönyörű fehérneművel fűszereztük meg az estét – mesélte a 26 éves Éva, hogyan telt a nászéjszakája.

Története nem egyedi: találomra megkérdeztünk tíz nőt, közülük hatan csak aludtak a nászéjszakán. A XXI. századi nő a nagy nap előtt legtöbbször már túl van az első szeretkezésen kedvesével, ez az este sem sokkal különlegesebb, mint a többi, maximum virágszirmokkal, pezsgővel spékelik meg házaséletük első éjszakáját. A most negyven-ötven éves generáció is már hasonlóan lazán gondolkodott.

– A szülői házban, az előszobában leterített paplanon töltöttük azt az estét. Nem volt rá pénz, hogy a lakodalomra érkező vendégeket panzióban szállásoljuk el, nekünk már nem jutott ágy – mesélte az ötvenéves Anita. A szülei még nem nézték jó szemmel az ˝együtt alvást˝ az esküvő előtt, de ezzel ők nem törődtek.

Nagymamáink idejében még elvárás volt, értéknek számított, hogy egy lány szűzen menjen férjhez. Ha nem így volt, azt nem reklámozták úgy a fiatalok, mint mostanság.

– Egy férfi volt az életemben, és még most is itt vagyok. Büszke vagyok rá. Az esküvőnk után a hegyekbe utaztunk nászútra. Az első esténken látott a papa először mezítelenül, magára az igazi ˝nászdélutánra˝ kirándulás közben, az erdő mélyén, egy pokrócon került sor. A legszebb az egészben, hogy a férjem nem ismert más nőt előttem – emlékezett egy hetvenes éveiben járó asszony. Olyan nagymamával is beszéltünk, akinek az édesanyja választotta ki a kérők közül ˝a nagy Ő˝-t. A nászéjszaka kételyek között zajlott.

Olvasóink írták

 • 5. oPTiKa 2009. szeptember 05. 15:35
  „Na, megint egy értelmes cikk...”
 • 4. 0000 2009. szeptember 04. 13:53
  „időssebb akart lenni elnézést”
 • 3. 0000 2009. szeptember 04. 13:51
  „Ha megnézzük egy roma lányt is férjhez adnak 15 éves korában. Akkor még persze hogy szűz.Ha megnéznénk egy két évvel fiatalabb roma lányt már nem biztos hogy az lenne.”
 • 2. Agent 2009. szeptember 03. 18:44
  „"A legszebb az egészben, hogy a férjem nem ismert más nőt előttem - emlékezett egy hetvenes éveiben járó asszony."
  Ön pedig elhitte:):):):) LOL!”
 • 1. Jandex 2009. szeptember 02. 15:28
  „Ezért teljesen természetes náluk a vérfertőzés???
  1 vicc ami nem "vicc":meddig szűz a roma csaj?Amíg erősebb az öccseinél,gyorsabb a bátyjainál és amíg az apja sitten van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világrekordra készül a 4 for Dance

A három világbajnoki címe mellé világrekordot is szeretne magáénak tudni a 4 for Dance. A… Tovább olvasom