Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Lakatlan görög falut árverez el a török kormány

Levisszi számára a török kulturális minisztérium keres olyan befektetőt, aki helyreállítaná a „szellemfalut", hasznosítva azt az idegenforgalom számára.
Árverésre bocsát a török kormány egy üresen álló, hajdan görög lakosságú falut a Földközi-tenger partvidékén, Ródosz szigetének közelében.

Az eredeti görög nevén Levisszi, törökül Kayaköy település számára a török kulturális minisztérium keres olyan befektetőt, aki helyreállítaná a „szellemfalut", hasznosítva azt az idegenforgalom számára.

Levissziben több száz ház és két templom található. A közeli tengerparti üdülőhelyre, Fethiyére látogató turisták a falut parkolóhelynek használják.
Levisszi az első világháborút követő lakosságcsere következtében néptelenedett el: görög lakói a Törökország és Görögország között megkötött, 1923. június 30-i egyezmény nyomán telepedtek át az anyaországba.


Nem ez az első eset, hogy a török állam megpróbálja eladni a görög falut. Az első, sikertelen árverés idején aktivisták Save Kayaköy (Mentsük meg Kayaköyt) címmel Facebook-oldalt nyitottak, ahol arra figyelmeztettek, hogy bármiféle restaurációs munkálatok csak Görögországgal egyeztetve, környezetkímélő módon és a térség történelmével összhangban történhetnek.

A győztes pályázó 49 évre bérbe kapja a falut. Ennek fejében köteles azt helyreállítani és az idegenforgalom számára hasznosítani. Ez magában foglalja turisztikai célú létesítmények (bérlakások, üzletek) kialakítását és a régészeti lelőhelyek rendbetételét.

A török hatóságok becslése szerint a projekt költsége eléri a 10,5 millió eurót. Eddig két cég jelentkezett. Sokan azonban ellenzik a falu helyreállítását, mondván, hogy ezzel elveszíti hitelességét és eredetiségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ironmant teljesít a 71 éves nagymama

Eddie Brocklesby három fiú édesanyja, emellett négy unokája van. Túl van négy Ironmanen, pedig 50… Tovább olvasom