Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kutyatámadás: az idős és a gyermek a leggyakoribb áldozat

Nem elég csupán szeretni az állatokat. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a felelősségteljes állattartás feltételeivel is.
A hírekben egyre többet hallunk kutyatámadásokról, amelyeknek főleg idős emberek, illetve a gyermekek esnek áldozatául. Ennek egyik oka az, hogy legkevésbé ők tudják, veszélyhelyzetben hogyan kell helyesen viselkedni. Az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ az Állatvédőrség Cerberos munkacsoportjának szakemberei, akik felvilágosító előadásokkal járják a nyári táborokat, óvodákat és iskolákat.

A Cerberos Állatvédő Egyesület és Kutyaiskola közel 4 éve tart rendszeresen oktatásokat különböző korosztályoknak. Programjukkal óvodákat, általános-és középiskolákat látogatnak meg. Nagyon fontos, hogy a felnövekvő nemzedék már kiskorban megismerkedjen a felelős állattartás szabályaival, mert így sok baleset elkerülhető. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen tréningek alkalmával bepillantást nyerhetnek az állattartással kapcsolatos teendőkbe is. Megtudhatják, hogy mennyi törődést és odafigyelést igényel egy kedvenc tartása, így eldönthetik vállalják-e egy négylábú gondozásával járó felelősséget.
- Az előadásokra a Cerberos Kutyaiskola terápiás állatai is elkísérnek minket, így a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek velük – kezdte Joó István, az egyesület szakmai igazgatója. – Megsimogathatják, megetethetik őket, megtanulhatják hogyan viselkedjenek idegen kutyával, de engedelmességi és trükkös bemutatót is szívesen tartunk. Fontos, hogy a fiatalok teljes körűen átlássák, mekkora felelősség egy kedvenc tartása és felnevelése.


A foglalkozások alkalmával az oktatók azt is megtanítják a gyermekeknek, hogy kutyatámadáskor mi a helyes reakció.
- Ilyen esetben nagyon fontos, hogy ne kezdjenek el kiabálni, menekülni, mert akkor azonnal zsákmánynak minősülhetnek a kutya szemében. Fontos, hogy álljanak nyugodtan, kezüket szorítsák a testük mellé. Ha van náluk iskolatáska vagy tornazsák, akkor azt tartsák maguk elé, így a kutya nem őket fogja hamarabb elérni. Soha nem szabad a kutya szemébe nézni, de ne is fordítsanak hátat az állatnak. Többek között ezeket a szituációkat játszatjuk el a gyerekekkel, miközben átbeszéljük, mire kell figyelniük – vázolta a foglalkozás menetét a szakember.
Az egyesület szakemberei szívesen ellátogatnak bármelyik iskolába, óvodába.

Kapcsolat: www.cerberosegyesulet.huOlvasóink írták

  • 1. Madarász 2012. július 03. 12:51
    „ad 1. Ha a felelőtlen gazda nem engedi az utcára az ebet, akkor annak nincs lehetősége megtámadni senkit.

    ad 2. A kutya, mint minden ragadozó a gyengét szemeli ki célpontul, nem a háromajtós szekrény méretű férfiakra fog támadni, hanem a gyerekekre és idősekre.

    ad 3. A kutya többedmagával már falkában érzi magát és megváltozik a viselkedése, sokkal agresszívebb lesz.

    Inkább a kutyatulajdonosokat kéne megregulázni, nem azt tanítani, hogy mit kell tenni kutyatámadás esetén, mert a kutyának felügyelet, póráz és szükség esetén szájkosár nélkül nincs keresnivalója az utcán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iris Van Herpen őszi-téli kollekciója - fotók

A Párizsi Divathéten hétfőn mutatták be Iris Van Herpen holland tervező 2012-2013. őszi-téli… Tovább olvasom