Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Krónikus betegségben hal meg 100 emberből 63

A krónikus betegségek, köztük a rák, a cukorbaj és a szívbetegség felelősek a legtöbb halálesetért világszerte - figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervet (WHO).

Az úgynevezett nem fertőző betegségekről készített globális felmérés eredményei szerint a krónikus betegségek mára olyan elterjedté váltak a világon, hogy nagyobb fenyegetést jelentenek, mint a fertőző betegségek közé tartozó malária, tuberkulózis és HIV-fertőzés - állapította meg az ENSZ egészségügyért felelős szerve.

A szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és a légzési rendellenességek világszerte 36 millió ember halálát okozták 2008-ban, vagyis az összes - 57 millió - haláleset mintegy 63 százalékáért voltak felelősek.
A WHO szerint ez a tendencia orvosolható, és évente több millió ember életét lehetne megmenteni, vagy a szenvedéseiket enyhíteni, ha világszerte nagyobb figyelmet fordítanának a betegségek kialakulásáért felelős legfőbb tényezők, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly megelőzésére.

A szervezet adatai szerint évente nagyjából hatmillió ember halálát okozza a közvetlen és a passzív dohányzás. Kilenc év múlva ez az arány 7,5 millióra nőhet, a világszerte történő halálesetek 10 százalékát kitéve. A fizikai tevékenységek hiánya 3,2 millió, a túlsúlyosság és az elhízás legalább 2,8 millió, az életveszélyes mennyiségű alkoholfogyasztás 2,5 millió ember halálát okozza évente. A krónikus betegségből eredő halálozások 80 százaléka az alacsony-, és közepes jövedelmű országokban történt, és Afrikát kivéve, ez a leggyakoribb halálokok a legtöbb országban. A nem fertőző betegségek előfordulási aránya azonban Afrikában is olyan gyorsasággal növekszik, hogy 2020-ra valószínűleg a leggyakoribb halálokok közé tartoznak majd.

A WHO szerint három fő intézkedésre van szükség a krónikus betegségek okozta nyomás enyhítésére: megelőzésre és ellenőrzésre, a kockázati tényezőkkel kapcsolatos felvilágosításra és az emberek egészséges életmódra való nevelésére, valamint a betegek fejlett kezelésére, illetve az ellátáshoz való hozzáférésük biztosítására.

A szervezet a közterületeken való dohányzás-, és a cigarettareklámok betiltását, az alkoholhoz való hozzáférés szigorítását és az élelmiszerekben lévő só mennyiségének csökkentését tartja a krónikus betegségek visszaszorításához vezető első lépéseknek.

Olvasóink írták

  • 2. gold12 2011. április 27. 21:12
    „A krónikus betegség a legjobb üzlet a gyógyszeriparnak. Régebben egy gyógyszer ügynökkel beszélgettem. Érdeklődtem tőle miért van az, hogy az asztma, allergia és egyéb krónikus betegségeknél miért csak a tüneteket kezelik a gyógyszerek, miért nem gyógyítják. Olyan bonyolult lenne? Csak annyit mondott, hogy gondoljam el, ha ezek a fix üzletek megszűnnének a gyógyszeripar számára, mert meggyógyítanák őket. Hatalmas pénz kiesés. Ennyi elég is volt, hogy mevilágosodjam. A gyógyszeripar a legjobb legális üzlet, olyan mint a kábítószeripar, csak ez legális. Vagy megveszik a tüneteket kezelő gyógyszereket, vagy meghalnak az emberek. Amiről ők nem tehetnek, hiszen nem vette meg a gyógyszert, pedig ők a tüneteket már el tudják folytani.”
  • 1. anuvuk 2011. április 27. 21:03
    „A dohányzás magában mint rizikó tényező. - A rövidesen bevezetendő szigorítás, tulajdonképpen a dohányzás radikális vissza szorítását fogja szorgalmazni. - De, ne álljunk meg fél úton, - a továbbiakban a cigaretta filterét a lenem bomló liberót, a szemét " magot" vegyük le! - A védelmet mindenki szipkával külön oldja meg. Itt lép be a pótlólagos védelem, melyhez idő kell! Az utcára, a közterületre szoruló dohányos (hölgy) nem fog babrálni a szipkával, de egy köpködős cigitől meg óckodni fog.
    A környezet is tisztább lesz, meg akkorra, egy utolsó dolog lesz a dohányzás, - ez a legfontosabb, az egészséggel!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Alekoszt anyukája bíztatja a szexre!

Igen, csajozz, vidd ágyba a villalányokat, már ha hagyják végre magukat - olvasható Alekosz… Tovább olvasom