Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kozmetikumok - Veszély a flakonokban

Számos kozmetikum, szépészeti termék tartalmaz egészségre ártalmas vegyi anyagokat. A legveszélyesebbek a hajfestékekben és a dezodorokban rejteznek.

Naponta kínálják a kozmetikai ipar hangzatos reklámjai azokat a termékeket, amelyek – a környezetvédők szerint időzített bombaként – egészségre veszélyes anyagokat tartalmaznak. Kalas György, a Levegő Munkacsoport munkatársa példaként először a hajfestékekről beszélt.

– Tudott dolog, hogy minél intenzívebben színezünk, annál inkább nő az egészségkárosodás veszélye. Talán nincs is olyan tartós szintetikus hajfesték, amelyik ne tartalmazna allergiakeltő, máj-, vese- és magzatkárosító vagy hormonháztartást megzavaró anyagot. A szőkítőkben főleg a maró hatású, idegrendszert károsító hidrogén-peroxid jelentheti a veszélyt, a hajat sötétítő festékek pedig p-feniléndiamint tartalmazhatnak, ami feltehetően immunrendszert károsító vegyi anyag – említette a környezetvédő.

Számos szépészeti termék tartalmaz egészségre ártalmas vegyi anyagokat, amelyek közül a legveszélyesebbek a hajfestékekben és a dezodorokban rejtőznek.
Számos szépészeti termék tartalmaz egészségre ártalmas vegyi anyagokat, amelyek közül a legveszélyesebbek a hajfestékekben és a dezodorokban rejtőznek.

Kalas György veszélyforrásként említette a dezodorokat is. Szerinte a flakonban lévő hajtógázzal – mióta a freont megtiltották – ma már nincs különösebb baj, annál inkább a belőle felszabaduló, parányira porlasztott vegyi permettel.

– Nagy részét akaratlanul is ˝beszipózzuk˝, ami nem csupán a légúti betegséggel küszködőkre, asztmára vagy allergiára hajlamosakra jelent veszélyt. A tüdő mélyére hatoló és lerakódó vegyi permet csökkenti a tüdő kapacitását, károsíthatja a tüdőszöveteket és idült gyulladást okozhat.

A közeledő karácsonyról Kalas Györgynek a tanácstalan férfiakra rásózott ˝last minute˝ parfümök jutnak az eszébe.

– A parfüm a nyolcvan százalék alkohol mellett növényi vagy állati eredetű olajokat, valamint szintetikus, vegyi illatanyagokat is tartalmaz. Így aztán előfordulhat, hogy a gáláns illatos karácsonyi meglepetés mellé a megajándékozott egy életre szóló allergiát is kap ajándékba. Végül megjegyezném: a vegyi anyagok felhasználhatóságát folyamatosan vizsgálják, tiltják vagy korlátozzák. Most éppen a baktériumölőként használt nanorészecskék körül tört ki a botrány. Örvendetes viszont a ˝natúrkozmetikumok˝ térhódítása, ahol a felhasznált alap- és segédanyagok elsősorban növényi, ásványi és – korlátozottan – állati eredetűek – hangsúlyozta a környezetvédő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bőrráktól védő alkalmazás iPhone készülékekre Ausztráliában

Az iPhone készülékekre szabott új alkalmazás - a SunSmart - révén az ausztrálokat a jövőben… Tovább olvasom