Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Közlekedj ÖKOsan!: Európai Mobilitási Hét

Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait - adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményét a tisztiorvosi szolgálat.

"Magyarország - akárcsak tavaly - a legjobbak között szerepel a prog-ramsorozatban, nemzetközi összehasonlításban ugyanis kimagasló a hazai telepü-lések részvételi aránya. A 10., jubileumi kampány célja, hogy az önkormányzato-kat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet. E célok érdekében számos önkormányzat szervez programokat országszerte. A ha-zai települések részvételét nemzeti szinten az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.

Négy héttel a rendezvény kezdete előtt már 1035 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez Európa szerte, hazánkhoz hasonlóan jó eredményeket ért el Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország és Spanyolország. A mostanáig jelentkezők kö-zött vannak olyan önkormányzatok (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Au-tómentes Napon szerveznek programokat.

Tavaly 2221 európai, köztük 96 magyar település vett részt az Európai Mobilitás Hét kezdeményezésben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként arra törekszik, hogy idén akár száznál is több önkormányzat szervezzen programokat a „Közlekedj ÖKOsan!" jelmondat szellemében. Így mind többekhez juthat el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük.

A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, amelynek energiafelhasználása folyamatosan növekszik, erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság alacsony fogyasztásúvá, energiatakarékossá alakítása során.

Nagyratörő intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátást, 20%-kal javul-jon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.

Az Európai Bizottság 2009 szeptemberében kiadott városi mobilitásról szóló cselekvési terve hangsúlyozza az egyes irányelvek integrációjának, a finanszírozási lehetőségek erősítésének szükségét, és a hangsúlyt az állampolgárokra, a városi közlekedés megtisztítására és a városi mobilitás racionalizálására helyezi, valamint támogatja a (városi) közlekedéssel kapcsolatos tapasztalatok cseréjét, ismeretek terjesztését.

A szaktárca valamennyi önkormányzatot arra ösztönöz, hogy mielőbb regisztráljon a hivatalos nemzetközi weboldalon, valamint küldje vissza aláírva a rendezvény Kartáját a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére.

A részvétellel kapcsolatos további információkról a http://emh.kormany.hu/reszveteli-feltetelek menüpontban tájékozódhat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az idén is szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatja az önkormányzatok munkáját az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan, de saját programokkal - egyebek mellett Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpár-túra, rajz-, fotó- és kreatív pályázat - is népszerűsíti a kezdeményezést" - szól a tárca felhívása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyémántot nyelt a tolvaj: röntgen buktatta le

Röntgenvizsgálaton bukott le a spanyol tolvaj, akinek drágakő volt a gyomrában, miután lenyelt egy… Tovább olvasom