Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Követelik a zsiráfgyilkos dán állatkert bezárását

Nem csillapodnak a koppenhágai állatkert elleni tiltakozások Marius, a fiatal zsiráfborjú megölése óta: online petícióval több mint 62 ezren követelik az intézmény bezárását.
A kétéves egészséges zsiráf halála ellen tiltakozó egyik Facebook-csoport tagjainak száma keddre több mint 22 ezerre nőtt. Emellett csaknem hétezren írták alá azt az online petíciót, amely a dán állatkert igazgatójának leváltását követeli. Telefonon és e-mailben pedig halálos fenyegetéseket is kapott az állatot elpusztító és az állat húsát az oroszlánokkal megetető személyzet.

A Marius nevű zsiráfot vasárnap lőtték le, és bőrét lenyúzva húsát a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára vetették oda az oroszlánoknak.
Az állat bizonyos testrészei viszont a Bécsi Egyetemre kerülnek: az itt dolgozó tudósok a zsiráfok hangképzésének mikéntjét kutatják. A Heute című osztrák napilapban megjelent hírt Angela Stöger-Horwath, az egyetem munkatársa erősítette meg.

A koppenhágai egyetem a Bécsi Egyetem ötfős kutatócsapatának az állat nyelvét, nyelvcsontját, gégéjét és gégecsöve két-három porcos gyűrűjét adja át.

A kutatók azt akarják kideríteni, hogy a zsiráfok kommunikálnak-e hangokkal és ha igen, miként teszik azt. "A felnőtt zsiráfok nagyon csendesek, nem adnak ki hangokat. Meg akarjuk vizsgálni, hogyan működik a kommunikáció, mi zajlik közben fizikailag és fiziológiailag" - fejtette ki Stöger-Horwath.

A tudós hozzátette: ha meg kell ölni egy állatot, nagy kár lenne, ha ezt a tudomány számára nem hasznosítanák.

Az állatkert szerint Marius elpusztítására azért volt szükség, hogy elkerüljék a beltenyészet kialakulását. A húsának nyilvános megetetését pedig azzal védték, hogy csak a látogatók állatokkal kapcsolatos tudományos ismeretanyagát akarták bővíteni.

Az állatkert döntését korábban az Európai Állatkertek ás Akváriumok Szövetségének (EAZA) szabályzatával indokolta, mondván sok hasonló géneket hordozó zsiráf van már a szövetség fajmentő programjában. Az állatkert szóvivője, Tobias Stenbaek Bro hangoztatta, hogy a kontinens legtöbb felelős állatparkja tagja a szervezetnek, amely a fajok sokszínűségének megőrzéséért munkálkodik globálisan.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártkereső.hu - Internetes oldalt indított a Nézőpont

Egy kérdőív kitöltése után bárki megtudhatja, milyen mértékben ért egyet az egyes pártok politikai céljaival és törekvéseivel. Tovább olvasom