Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kórházban felejtett babák

˝Újszülött kisfiút hagytak a fővárosi Bethesda kórház lépcsőjén˝ – folyt a hír szinte még a csapból is. Szomorú, de legalább ilyen gyakran előfordul, hogy az anyukák minden szó nélkül távoznak és az osztályon hagyják újszülött gyermeküket.

Aki maga is anyuka, nehezen hiszi el, hogy valaki képes otthagyni újszülöttjét a kórházban. Pedig van, amikor úgy tűnik, nincs más megoldás. Mert nincs lakás, nincs család, se barátok és nincs pénz. Ilyenkor mégiscsak jobb, hogy megfelelő körülmények között mond búcsút a kicsinek, mintha magára hagyná egy sötét utcában. Szomorú érdekesség, hogy ezt a babát sem kihelyezett inkubátorba tették, amelyből egyébként 18 van az országban, de kevés újszülött került beléjük. Pedig ez lenne a legjobb megoldás. Mindenkinek.

Kórházi inkubátorba

Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő elmondta: ha az anya újszülött gyermekét a kórházaknál kihelyezett inkubátorba teszi, nem indul vele szemben büntetőeljárás. Ha viszont máshol – utcán, lépcsőházban stb. – hagyja el, akkor kiskorú veszélyeztetése gyanúja alapján indul az anyával szemben büntetőeljárás.


Emberölés is lehet

Ha legrosszabb esetben a csöppség meghal, már emberölés történik. Töreki Annamária, pszichológus szerint ha egy nő nem időben veszi észre a nem kívánt terhességét, elbizonytalanodhat. – Ha másállapotukat titkolniuk kell a környezet előtt vagy a fogantatás ˝sötét múltja˝ szintén oda vezethet, hogy magukra hagyják a kisbabájukat. Ezek az asszonyok nem akarnak eljutni addig a felelősségig, hogy adatokat kelljen megadniuk magukról, hogy kiderüljön, kicsodák és mit terveznek.


Döntést hozni

Előfordul, hogy egy asszony úgy megy be szülni, hogy eldöntötte: lemond a gyerekről. Ezt a döntést általában hosszú hónapok alatt hozza meg. – Pszichológusként nem az a feladatom, hogy lebeszéljem őt erről a döntésről. Mégis gyakran elég, ha meghallgatom, ha kibeszélheti magából az aggodalmait. Sokszor ennyi is elég, hiszen a terhesség hatalmas pszichés változás a nőknél, amire nincsenek felkészülve, és talán ezért is követhetnek el súlyos hibákat. Jó lenne, ha igénybe vennék a lelki tanácsadás a nehéz helyzetben lévők is a terhesség előtt-alatt-után, mert a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy akár egy beszélgetés után is meggondolhatja magát egy asszony és mégis hazaviszi újszülöttjét vagy nem megy abortuszra. Így is lehet életet menteni.


A baba élete a tét

Amikor otthon, utcán, erdőben szülnek, nem gondolják végig azt sem, hogy ez a baba életébe is kerülhet. A Bethesda kórház lépcsőjére tett babánál nem ez a helyzet, hiszen őt vastagon bebugyolálták és a forgalmas helyszín választása is azt mutatja: anyukáját érdekelte a kicsi sorsa.

Ezek az asszonyok nem akarnak eljutni addig a felelősségig, hogy adatokat kelljen megadniuk magukról, hogy kiderüljön, kicsodák és mit terveznek.

Olvasóink írták

  • 1. Auriana 2010. január 15. 13:01
    „Nem tudom, miért nem lehet azt a gyereket az inkubátorba tenni! Sötétedés után belerakja és kész, sose látja meg senki, ehelyett inkább különböző helyeken "elszórják" őket. Emlékszek, hogy a győri inkubátorba akárhány éves fennállása alatt mindössze egyetlen gyereket raktak. Utána napokig erről cikkeztek, illetve arról, hogy milyen új családba került. Azt hittem, ezután majd megnövekszik az inkubátor forgalma, hiszen médiahírverés volt, plusz kiderült, milyen jó sorsa lett a gyereknek - tehát én naiv, gondoltam, ezután kevesebben dobják kukákba a bébiket. Hát nem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazugság vagy füllentés?

A gyerekek saját fantáziavilágukban élnek, egészen 7–8 éves korukig nem tudják pontosan, mi a… Tovább olvasom