Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Körei Katalin: nagyhercegnő a zongoránál

Körei Katalin primadonnaként eljátszotta a zeneirodalom legszebb szerepeit, Leblanc Győzővel remek párost alkottak. Sikert sikerre halmozott, s noha a legszebb alakítások talán még előtte állnának, felhagyott a színészkedéssel.

Katalinnak néhány éve elege lett a kulisszák mögötti világból, de a daloktól nem tud elszakadni. Most oktat, s tanítványaival rendszeresen visszatér a világot jelentő deszkákra.

– Nógrád megyében nőttem fel. Tinédzserként kezdtem komolyabban érdeklődni az éneklés iránt, zeneiskolába jártam. Miután a gimnáziumi énekkarban egyre több szólószerepet bíztak rám, tudatosan kezdtem készülődni a pályára. Az érettségi után a miskolci konzervatórium diákja lettem, majd elvégeztem a zeneművészeti főiskola magánének szakát, és zeneelmélet–karvezetésből is diplomáztam. A karrierem is álomszerűen alakult. A diplomakoncerten ott volt a miskolci színház igazgatója, s azonnal leszerződtetett primadonnának. Elénekeltem a zeneirodalom szinte minden főszerepét, a városlakók elhalmoztak szeretetükkel – emlékezett.

Katalin magánélete azonban nem volt túl sikeres. Első házasságából gyermeke nem született, s néhány év után a frigy is felbomlott. Második férje mellett viszont megtalálta a boldogságot, s mivel párja nem igazán szimpatizált a művészélettel, a színésznő majd két évtized után úgy döntött, szakít addigi életével.


– Soha nem voltam az a klasszikus díva, nem szerettem a hajnalig tartó bulikat, az irigységet, az árulást, ami a színfalak mögött előfordul olykor. Az utolsó miskolci évet már koncertezéssel töltöttem, tizenkét éve pedig végleg felszámoltunk mindent a borsodi megyeszékhelyen, ugyanis a páromat Sopronba szólította a munka. Szerencsére nem a semmibe érkeztem, Mikó István, a soproni színház akkori igazgatója szerződtetett a teátrum stúdiójába, ahol tanítottam, de szerepekkel is megajándékoztak. Nehéz volt beilleszkedni a folyton változó társulatba, így nem sokáig maradtam. A magam lábára akartam állni, önálló esteket hirdettem, templomi koncerteket tartottam. Emellett hat éven át egy általános iskolában éneket tanítottam, két évig egy másik intézményben hallássérülteket oktattam hangképzésre.

Katalin szépen lassan kialakította a civil életét. A férje biztatására nemrégiben megvalósította régi álmát, énekstúdiót alapított Sopronban. Tanít, rendez, énekel, élvezi a szabadságot, de álmaiban ma is gyakran megjelenik a színpad.


– Hazudnék, ha azt állítanám, nem hiányzik olykor a régi életem. Mégsem csinálnék semmit másként. A nyugodt hétvégék a férjemmel és a 16 éves lányommal kárpótolnak mindenért. Ám sokszor eszembe jutnak a habos ruhák, a színésztársak. Kedvenc partnerem Leblanc Győző volt. Sármos férfi, nagy nőcsábász, remek kolléga. Hiába próbált udvarolni, én csak a tehetséges énekest láttam benne. Ha együtt játszottunk, mindig tomboló sikert arattunk. Esztergályos Cecíliát is nagyon szeretem, csupa szív ember. Bajor Imréről is csak jót mondhatok, egy igazi bohém, imádni való figura.

Legkedvesebb szerepem Carmen Michaelája volt, az a darabbéli tiszta szerelem mindig megdobogtatta a szívemet. Kellemes feladatok vártak rám a Cigánybáróban és a Luxemburg grófjában is, szerepeltem a Három a kislányban. Eljátszhattam a Sybill nagyhercegnőjét is, ami ugyancsak sok énekes színésznő álma.

Olvasóink írták

 • 4. amilo194 2010. március 23. 09:08
  „Ere büszke vagy?”
 • 3. CsabaKiraly 2010. március 19. 10:53
  „Miattam hagyta ott az elso ferjet.
  :-)”
 • 2. amilo194 2010. március 18. 21:48
  „Volt ének tanárom volt ! Nagyon jó tanárnő volt . Nem mindennapi ének órák voltak . Gratulálok neki”
 • 1. Mankapunka 2010. március 17. 11:57
  „Kis lány meg az orgonánál,vagy mi a fene. Változnak az idők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrabolták és megerőszakolták a Benkő-show Andiját

A lantművész műsorában feltűnt barna szépség nem sokkal a Benkő-show után külföldön akart szerencsét… Tovább olvasom