Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Könnyed karinthysággal

Karinthy Márton boldog, ugyanis március 15-én átvehette a Kossuth-díjat. Karinthy Frigyes unokájaként és Karinthy Ferenc fiaként egész életében nyomasztotta a bizonyítási vágy, most azonban úgy fogalmaz, már büszkén nézne ősei szemébe. A harmincegy éve budai magánszínházat működtető író-rendező örömmel mondta ki azt is: jó nagypapa.
– Több mint tizenkét éve minden esztendőben esélyes volt, hogy átveheti a Kossuth-díjat. Már nem kell tovább várnia. Gratulálok! Mikor átadták önnek a Kossuth-szobrocskát tartalmazó dobozt, elcsuklott a hangja.
– Szerintem ez természetes, abban a pillanatban átgondoltam az elmúlt harmincegy évet. Arra jutottam: már itt volt az ideje, hogy én is Kossuth-díjas legyek, illetve, hogy ez egy nagyon fontos állomás. Visszaigazolódott, hogy szemtelen, merész és bátor próbálkozásom, hogy megalapítom a második világháború utáni első magánszínházat Magyarországon, jó döntés volt. Munkám most érett be erre az elismerésre. Azt is bizonyítottam ezzel, hogy nemcsak Pesten, de Budán is meg tud élni a színház. És ezzel a díjjal az írói munkámat is méltatják, és ez szerintem is lényeges életművemben. A színházat a mának csinálom, a könyveket viszont a holnapnak. Nagy siker, hogy néhány hónapja jelent meg az Ördöggörcs című könyvem svéd fordítása.

A Karinthy Színház három évtizedes működésének és irodalmi munkássága tíz évének összegzéseként tekint a Kossuth-díjra Karinthy Márton rendező, író, a színház alapító igazgatója, aki a rangos elismeré
A Karinthy Színház három évtizedes működésének és irodalmi munkássága tíz évének összegzéseként tekint a Kossuth-díjra Karinthy Márton rendező, író, a színház alapító igazgatója, aki a rangos elismerést március 15-én vehette át a Parlamentben.

– Tudom, ez már régi vágya volt, ahogyan a Svédországban élő magyaroknak is. Családja története hosszú ideje kötődik Stockholmhoz, hiszen itt zajlott Karinthy Frigyes híres agyműtéte. Hogy fogadta a külföldi közönség családregényét?
– Remek kritika született ezzel kapcsolatban. Arra nem számíthattam, hogy Svédországban majd hosszú sorokban követelik a könyvem. Nem is így történt, de sok példányban elkelt már, és azóta is folyamatos iránta az érdeklődés – főleg értelmiségi körökben. Külön öröm számomra, hogy a megjelenés után nyilvántartásba vette ezt a svéd Nobel-könyvtár. Itt pihen már nagyapám Utazás a koponyám körül című és apám Epepe című könyve is. Különleges, hogy a híres bibliotéka három egymás utáni generáció művét is megőrzésre méltónak ítéli. (A Nobel-könyvtár elsődleges célja az irodalmi Nobel-díj odaítélésének segítése – a szerz.)

– Térjünk vissza a március 15-i kitüntetéshez. Hogyan ünnepelt?
– Nem úgy, ahogy gondolná. Itthon ülök, csörög a telefonom. Több száz gratulációt kaptam már rendezőktől, Buda vezetőitől, a közönségemtől és a nálam dolgozó színészektől. Nekem ez az ünneplés: nagyon jólesik.

– Könyveiben és korábbi interjúiban is kifejtette, hogy egész életében
Karinthy Frigyes maga mondta, hogy minden műfajban alkotott maradandót. Az olvasók többnyire irodalmi karikatúráit ismerik, az Így írtok tit, valamint a kisdiák életéből megírt képeket tartalmazó Tanár úr kéremet.
cipelte a karinthyság keresztjét. Bizonyítani szerette volna tehetségét, ami nem volt könnyű nagyapja és édesapja mellett. Ez az elismerés már elég elégtétel?
– Amíg él az ember, ezt a keresztet nem tudja letenni, de ennek végső soron jó oldala is van: inspirál. De ha már a keresztről beszélünk, stílusosan úgy mondanám, fontos stáció ez utamon. Most nem leejtem, hanem még erősebben szorítom a keresztet, amit végre könnyebbnek érzek. Már büszkén tudnék őseim szemébe nézni. Eszembe jut egy karikatúra a Ludas Matyi című újságból. Ezen Karinthy Frigyes egy felhőről néz lefelé és azt mondja: Na, pupák, ezt csináld utánam! Most már talán én is mondhatnám: Na, pupák…!

Karinthy Ferenc  és fia, Márton
Karinthy Ferenc és fia, Márton
– Ez a „kitüntetés" egyfajta etalon, rangot jelöl.
– Hogy miért van ez? A Kossuth-díjat 1948. március 15. óta adják át minden évben, a rendszerváltás után is fennmaradt. A szocialista politikára sok mindent lehet mondani, de azt sem szabad elfelejteni, hogy megbecsülte a kultúra művelőit. Volt olyan, hogy a politika beleszólt, ki kapja ezt a díjat, például, amikor sztahanovisták kezében csillogott, de az vitathatatlan, hogy a művészek, akiket hosszú évek óta elismernek, megérdemelték a díjat. Ez a legmagasabb kitüntetés, amit egy művész kaphat, egy etalon. Ott van még a Prima Primissima Díj is, de ennek még fejlődnie kell. A közönség nem tud kézzelfogható díjat adományozni: a lábával szavaz. Szerencsére szeretetüket már harminc éve érzem. Most ünneplünk, de ők akkor is a színházam székein ültek, amikor se pénzem, se posztóm, se díjam nem volt. Most már velük együtt a szakma is elismerte munkám. Így ez igazi boldogság.

– Korábbi beszélgetésünk alkalmával azt mondta, vágyik az elismerésre, de végső soron a Kossuth-díjat politikai játszmának tartja.
– Máskor előfordult, hogy a politika beleszólt a díjazottak névsorába, de ebben az évben ezt egyáltalán nem lehetett érezni. Esetemben nehéz is lett volna pártszimpátia alapján dönteni, hiszen egyik oldalhoz sem kötődöm.

Karinthy Ferenc Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg. Apja Karinthy Frigyes, anyja Böhm Aranka volt. Fia Karinthy Márton.
– Mást is ünnepelhet. A Karinthy Színház az idei évtől bekerült az előadó-művészeti törvény által meghatározott kiemelt kategóriába, így a megbecsültségen kívül több anyagi forráshoz is juthat. Ennek köszönhetően számíthat bármilyen újításra a budai teátrum közönsége?
– Felújítások mindig is voltak a színházban. Most a székeket szeretném rendbe tenni, de ehhez pályázati forrásra is szükségem lesz. Rendjén való, hogy végre kialakult egy köldökzsinór, amire számíthatok. Ez is egy újabb visszaigazolás arra, hogy több mint harminc évig érdemes volt támogatás nélkül dolgoznom.

– Kifejtette már, önnek a színház az élete, de mostanában magánéletében is szerencsés. Janka unokájának is örülhet. Egyszer azt mondta, nem volt a legjobb édesapa, most milyen nagypapa?
– Nagyon jó. Öröm minden fürdetés, az együtt létezés. Veszettül próbálom behozni, hogy egykor lányommal nem foglalkoztam eleget. 1976-ban, amikor született, őrült hajtás volt, bizonyítási kényszeres helyzetben voltam. Most ez az érzés nem része az életemnek, így több időt fordíthatok Jankára.

– A csöppség talán már morzsolgatja a Karinthy nevet, ugyanis bár Vera lánya kislány, mégis úgy döntöttek, Karinthyként anyakönyveztetik. Azért érdekel, miért határoztak így, mert korábban azt mondta – a Karinthy család utolsó magyar, férfi leszármazottjaként – nem foglalkoztatja, hogyan öröklődik tovább neve.
– Ez a két dolog nem függ össze, mert Veráék határoztak így. Unokámat semmi sem kötelezi arra, hogy ő is irodalmár vagy színházi ember legyen. Sőt! Szerintem ez nehéz lenne neki, ugyanis rá már nem két, hanem három generáció munkásságának súlya nehezedne. Csak azt kívánom, boldogságot jelentő elfoglaltságot találjon magának. Az Ördöggörcs talán segíthet neki, kiolvashatja belőle, mivel és hogyan küzdöttek meg felmenői.

Névjegy: Karinthy Márton a bohém hírű Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc leszármazottjaként született 1949-ben. Gyerekként padlásszobájában létrehozta első színházát, a Vidám Miniatűr Színházat, a Színház- és Filmművészeti Főiskola befejezése és az állami rendezések kudarcai után belekóstolt a filmrendezésbe, majd 1982-ben megalapította a második világháború utáni első magyar magánszínházat, amit 1988 óta Karinthy Színházként ismerhetünk. 2001-ben a színháztudományok doktora lett, majd 2003-ban kiadta az Ördöggörcs, 2007-ben pedig A vihar kapuja című regényeket. Nyolc év házasság után elvált feleségétől, kapcsolatukból született lányuk, Karinthy Vera. Sajátos szellemiségű, nagy közönségsikernek örvendő színházi műhely létrehozásáért, három évtizedes vezetői és rendezői tevékenységéért, írói munkásságáért, a Karinthy-hagyomány és -szellemiség ápolásáért, továbbviteléért 2013-ban Kossuth-díjat kapott.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét táncos slágerrel készül Psy

A dél-koreai énekes április 12-én megjelenő, Gentleman című dalához ismét különleges koreográfiát… Tovább olvasom