Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kollégák, pályatársak Bujtor Istvánról

Korcsmáros György szerint Bujtor István színészközpontú rendező volt, azt akarta, hogy jól érezzék magukat a színészek a színpadon.

Korcsmáros: Nagyon szeretett Győrben lenni, a társulat is szerette őt

Bujtor István színészközpontú rendező volt, azt akarta, hogy jól érezzék magukat a színészek a színpadon - idézte fel a pénteken elhunyt művész alakját az MTI-nek Korcsmáros György rendező, a Győri Nemzeti Színház volt igazgatója.

"Nagyon nagy veszteség Bujtor István halála. Nagyon jó barátom, kollégám, ráadásul kártyapartnerem is volt" - mondta a rendező, hozzátéve, hogy Bujtor István mindig jó hangulatot teremtett maga körül.
Korcsmáros György felidézte: Bujtor Istvánt ő hívta Győrbe rendezni. "Nagyon szeretett Győrben lenni, és a társulat is nagyon szerette őt, mert akárhová ment, pillanatok alatt jó hangulatot teremtett" - tette hozzá a győri színház egykori igazgatója.

Korcsmáros György megemlítette, hogy a közös színházi munkák mellett több tévéfilmben, sorozatban is együttműködtek.


Réz András: Ő volt a vagány nagymackó

Bujtor István életművében mindig jól keveredtek a drámai alakítások a széles, harsány, jópofa jelenléttel; 45 éven át folyamatosan láthattuk különböző filmekben - mondta Réz András esztéta Bujtor István pénteki halála kapcsán az MTI-nek.

"Ő volt a vagány nagymackó, időtlen figura, aki jött a krimiben és a kosztümös filmben, bohózatban, drámában egyaránt, és jól tette a dolgát, jelenléte természetes volt" - fogalmazott Réz András.
Kitért arra, hogy A pogány Madonnát (1980) és az azt követő Ötvös Csöpi-filmeket azért is szerettük, mert a Bud Spencer párhuzamokon túl a dialógusokba beköltözött az utca nyelve, a vagány duma.

Hangsúlyozta: Bujtor István az 1960-as évek közepétől folyamatosan jelen volt a magyar filmekben, szerepelt Szabó István, Jancsó Miklós munkáiban. Megemlítette a Fiúk a térről című, 1967-ben készült filmet (a rendező Szász Péter volt), a Szemüvegeseket (1969, rendező: Simó Sándor), amelyekben - mint mondta - nagyszerű alakítást nyújtott.
Réz András arról is szólt, hogy Bujtor István emlékezetes alakítást nyújtott Az oroszlán ugrani készül (1969, rendező: Révész György) című filmben is, ami egy igazi akciómozi volt, összeesküvéssel, utazással, dubrovniki tengerparttal.

Mint megjegyezte, az igazi tömegsikerekre, vígjátékokra mindig jobban emlékezünk, de Bujtor István számos komoly drámai filmben alakított nagyot. Példaként hozta fel a BÚÉK! című filmet 1978-ból (rendező: Szörény Rezső).

"A bujtori életműben ott volt egy markáns romantikus hőstörténet-vonulat is, például Verne Gyula regényéből készült A dunai hajósban (1974, Markos Miklós), a szintén Verne által írt Sándor Mátyásban (1979), valamint a nagy Jókai-regények adaptációiban, hiszen egészen fiatalon már A kőszívű ember fiaiban is feltűnt (1964) és később szerepelt a Fekete gyémántok tévéváltozatában (1976)" - mondta végül Réz András az MTI-nek.


Bereményi: Bujtor kitűnő ember volt

Bujtor István kitűnő ember volt, kitűnő rendező és igazgató, újra megtöltötte nézőkkel a veszprémi színházat - mondta az MTI-nek Bereményi Géza író, rendező pénteken az MTI-nek az elhunyt művészre emlékezve.

Bereményi Géza kiemelte: Bujtor István igazgatósága alatt újra élet költözött a Veszprémi Petőfi Színházba, jó darabválasztásaival visszacsábította a helyieket a színházba.

"Nagyon nagy kár, hogy csak másfél évig dolgozhatott" - tette hozzá.
Bereményi Géza rendezi a veszprémi színházban az évad első előadását, a péntek esti premiert Bujtor István halála ellenére is megtartják.

"Szabó Magda Régimódi történetét rendeztem meg. Az előadás előtt azonban Eperjes Károly színész, a teátrum művészeti tanácsadója megemlékezik a színházigazgatóról" - tette hozzá a rendező.


Kálomista: A magyar közönségfilm úttörője volt

Bujtor István a modern magyar közönségfilm megteremtője volt - mondta Kálomista Gábor producer elhunyt barátjára emlékezve az MTI-nek pénteken.

"Nagyon szerettem, örülök, hogy ismerhettem, csak azt sajnálom, hogy nem dolgoztunk együtt eleget" - mondta az MTI-nek Kálomista Gábor, aki szerint a színész-rendező "valódi filmes polihisztor" volt.

"Mindig a példaképem volt, játszott, rendezett, producerkedett, ő rakta le magyar közönségfilmgyártás alapkövét" - tette hozzá.

A producer felidézte Bujtor István filmjeit, a többi között a Pogány Madonnát, a Hamis a babát és a Zsaruvér és csigavér harmadik részét, amelynek társproducere volt.

"Nélküle egészen más lenne a mai magyar film: az ő alkotásain több nézőgeneráció nőtt fel, én is sokat tanultam tőle, hálával emlékezem rá" - mondta Kálomista Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit néz meg a nő egy férfin?

Humorérzék, céltudatosság, ápoltság, bizalom és a kéz – talán minden nőnek fontos szempontok a… Tovább olvasom