Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Kölcsönzött dolgozóknak hosszabb lehet a szünet

Komárom - Olvasói sms: Nokia? Simai Anna arról is beszélhetett volna, hogy a munkaerő-kölcsönző cégektől kölcsönzött dolgozókat november 20-tól január 1-jéig elküldték, üres zsebbel. Ez szerintem több száz embert jelent. Ezalatt miből élünk meg? Még jelképes összeget se kaptunk ajándékként. De nagyobb gond, hogy amiatt aggódunk: biztos, hogy januártól megint szükség lesz ránk? Szép karácsony. Miskolci
„A mobilkészülék-gyártás szezonális iparág, ezért alkalmazunk külső ideiglenes munkaerőt. Létszámuk változik, ebben nincs semmi rendkívüli" – írta a Nokia kommunikációs igazgatója a komáromi gyárukban kölcsönzött munkaerőként dolgozó olvasónk kérdésére.

„Dolgozók kérték: nyolc nap leállás" címmel november 25-i, keddi számunkban írtunk arról, hogy hosszabb lesz az idei tervezett leállás a tavalyinál az ünnepekkor a Nokia komáromi üzemében, ahova Győrből, környékéről is többen járnak dolgozni. A mobiltelefonokat gyártó, forgalmazó cég kommunikációs igazgatója, Simai Anna megkeresésünkre arról adott tájékoztatást, hogy a gyár vezetősége az idei évre vonatkozóan úgy döntött: eleget téve munkatársaik régi kérésének, a termelést december 24-től 31-ig leállítja. Okként említette a mobilkészülék-gyártás szezonalitását is.

A cikk megjelenése után érkezett az az SMS szerkesztőségünkbe, amelyben egy, a komáromi gyárban kölcsönzött munkaerőként dolgozó olvasónk azt kifogásolta, hogy a tájékoztatás nem tért ki az őt is érintő több mint egy hónapos munkaszünetre. Simai Anna újabb megkeresésünkre erre a következőket reagálta: „A mobilkészülék-gyártás szezonális iparág, ezért alkalmazunk külső ideiglenes munkaerőt.
Ez évek óta így van, a külső, ideiglenes alkalmazott munkaerő létszáma fluktuál. Ebben nincs semmi rendkívüli. Ami a kölcsönzött munkaerőt illeti, keretmegállapodás van azokkal az ügynökségekkel, amelyek külsős munkaerőt biztosítanak nekünk, így a szezonalitásnak megfelelően kérünk ezen ügynökségektől dolgozókat."

A kölcsönzött munkaerő foglalkoztatásának ilyen szünetei megkérdezett munkaügyi szakértőnk szerint szabályosak, sőt, ez a jellemző.

Épp az időszakos dömpingmunkákra találták ki ezt a formát, hogy pluszmunkatársakat vethessen be egy-egy cég, amikor több megrendelést kap.

Persze ez a munkaadónak előnyös, a munkavállalóknak nem annyira, ők többnyire átmeneti megoldásnak tekintik. Szerződéses viszonyban nem azzal a céggel állnak, amelynek gyárában dolgoznak, hanem a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozással. Attól kérhetik, hogy lehetőség szerint az említetthez hasonló szünetek idejére más helyen biztosítsanak nekik munkát, közvetítsék ki őket másik helyre, más céghez.

A szakszervezetek olyan foglalkoztatási formának tartják a munkaerő-kölcsönzést, ami eleve kiszolgáltatottá teszi a dolgozót, bizonytalanná bevételeit. Azonban azt is belátják az érdekvédők, hogy ha ez a lehetőség nem lenne, valószínűleg még többen lennének azok, akiknek még szezonálisan sem oldódna meg a foglalkoztatásuk, nem lenne fizetésük. Több helyen a gyárakban működő szakszervezeti csoportok azzal segítik a nekik munkát adó cégeket az erősen változó megrendelésmennyiségek teljesítésében, hogy egyezséget kötnek a munkaidő rugalmas beosztására. Vállalják például, hogy egyik hónapban a szokásosnál jóval kevesebbet, másikban többet dolgoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatos Krisztiánnak véget ért egy álom

Szeged - A 18 éves szegedi Lakatos Krisztián szombaton kiesett a TV2 Megasztár-döntőjében: nem ő,… Tovább olvasom