Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kockázatok és mellékhatások

Negyvenesek, vigyázat: Hollywood galád támadást intéz a rekeszizmok ellen. Két ˝vén csont˝ vezeti elő a fergeteges komédiát.

Két ˝vén csont˝ vezeti elő a fergeteges komédiát, Robin Williams és John Travolta lubickolnak a profi családi burleszk olykor könnyes-bús, de inkább könnyfakasztóan röhejes keretei között.

A Cinema City-forgalmazás utolsó napján láttuk Győrött a ˝Vén csontok˝ című amerikai vígjátékot, ami azt jelenti, hogy kisebb mozikban és persze majd DVD-n feltűnnek még a sokadvirágzásukat élő ˝öreg kutyák˝. A film eredeti címe (Old Dogs) a magyarhoz képest fontos többletjelentést hordoz, amit a mondás úgy tart: öreg kutya ne tanuljon új trükköket. Ez a film arról szól: talán mégis érdemes.

Az már rögtön az elején kiderül, hogy az alkotás nem a filmművészet magaslatait próbálja ostromolni, a középkorú, kocogó üzletemberek, Charlie (John Travolta) és Dan (Robin Williams) pocakbehúzása a szembejövő csajok láttán, majd a vita arról, hogy kinek a térde ropog erősebben, beleértve Charlie kivénhedt kutyusát is, elég közhelyes indítás. Aztán szerencsére túlesünk hőseink rövid bemutatásán (sporttermékmenedzserek életük legnagyobb üzlete előtt) és egy hét évre visszanyúló bohókás válási-felejtési történetből kibomlik a múlt fenyegető árnya. Az érzékeny lelkű Dan nem tudta feldolgozni felesége elvesztését, és fogalma sincs, mekkora galiba kerekedik majd egynapos második házasságából (Vicki szerepét szabvány-tüchtig amerikai anyukaként Kelly Preston játssza). Persze aggódni nem érdemes, a klasszikus hollywoodi cukormáz ragacsosan beborít majd mindent, senkinek nem lesz semmi baja. Kivéve egy kézmodellt, akinek a szórakozott Dan hazavágja a munkaeszközeit, de ez csupán átlátszó dramaturgiai fogás a sztori kibontása érdekében.

A két ˝vén˝ hollywoodi csont, John Travolta és Robin Williams vérbő komédiázása átsegíti a filmet a holtpontokon, bár a poénok inkább ütősek, mint kifinomultak.
A két ˝vén˝ hollywoodi csont, John Travolta és Robin Williams vérbő komédiázása átsegíti a filmet a holtpontokon, bár a poénok inkább ütősek, mint kifinomultak.

Kétségkívül laposan folydogál a történet egészen Dan balul elsült (lesült) szoláriumlátogatásáig, de annál hatásosabban indul be a vaskos poénözön. Eltúlzott vásári komédia lisztes képpel, ordítva, kétségtelen: de ha a megfelelő lelkiállapotban ülünk be a filmre, vagyis kizárólag lazítani akarunk és görbe tükörbe nézve szembesülni az öregedés komédiájával, akkor kiválóan fogunk szórakozni. Charlie, a született nőcsábász-agglegény (Travolta ebben kiváló alakítást nyújt) a barátság érdekében végül rászánja magát egy kis társ pótpapáskodásra. Aztán a gyerkőcök kiborítják, majd találomra visszarendezik a ˝papák˝ gyógyszereit, amivel kockázatok és mellékhatások elképesztő láncreakcióját indítják be.

Nálunk is. (Simán előfordulhat, hogy a széket csapkodva fogunk nyeríteni.) Aztán a Seth Greennel és egy érzelmes hegyi gorillával kiegészült állatkerti csapaton megint...

Mit akarnak a gyermekek? Mi mást, mint az ilyen családi filmekben mindig: egy igazi apát, aki nem a munkahelyén éli az életét, hanem sokat van velük, aki szuperhős és király, legyőzhetetlen és figyelmes, kakaót főz, esti mesét mond és cserkésztáborba megy velük. Ez a szokványos klisé a sztori egyetlen gyengéje: az epizódok láncában nem sikerül feltölteni tartalommal. Látványban is jóval kevesebbet kapunk, mint például egy klasszikus karácsonyi Turbo Man-történetből, de – biztos, ami biztos – abból is látunk a végén egy átvett jelenetet, hazafias alapon Captain America-jelmezben.

Sok mindenre már másnap sem fogunk emlékezni a Vén csontok megtekintése után, de valószínűleg pár napig még sajognak a rekeszizmaink. Részemről nem értem a 12 éves korhatárt: semmit nem láttam, ami egy tíz- vagy akár nyolcéves gyereknek erős lehetne. Az elcserélt gyógyszerek után beállt mellékhatásokon, azt hiszem, versenyt visonghatnának a szülőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromlábú kutya a legjobb baseballos - Fotóval

Prince, a háromlábú pitbull bizonyult a leügyesebbnek, az eb három keményen megütött labdát kapott… Tovább olvasom