Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Klónozással kapják vissza elvesztett kislányukat?

Csupán egy bejelentést kellett tennie Panayiotis Zavos görög származású biológusnak ahhoz, hogy kikeljen ellene a tudományos élet. Zavos ugyanis tizenegy, bőrsejtből létrehozott embriót ültetett női páciensekbe, akik ugyan nem termékenyültek meg, a szakértő azonban biztos abban, hogy közel van már a klónbébik korszaka - írja a Daily Mail Online.
Zavos a Discovery Channel tévécsatorna dokumentumfilmjében, a Human Cloning-ben mesélt kísérleteiről. Elmondása szerint tehenek petesejtjei és emberi holttestekből kinyert sejtek kombinálásával hozott létre ember-állat embriókat, többek között egy autóbalesetben elhunyt tízéves amerikai kislányból is. A termékenységi szakértő azonban azt állítja: mindezen laboratóriumi kísérletek csupán próbálkozások voltak, nem is állt szándékában visszahozni a kislányt "a holtak közül".

Ugyanakkor a médiának azt állítja: lehet, hogy nem ő lesz az a tudós, aki életet ad az első klóngyermeknek, de az biztos, hogy közel van már a klóngyermekek ideje. A szakértőt láthatóan nem zavarja a tudományos élet hangos protestálása, hiszen közel százan keresték már meg azért, hogy kísérleti terápiájához folyamodjanak, mivel a hivatalos teherbeejtési módszerek egyiküknél sem jártak sikerrel. Mindezt azonban mégis az árnyalja, hogy a legutolsó hírek szerint 11, bőrsejtekből készített embriót helyezett el női páciensekben, akik közül egy sem termékenyült meg, a procedúráért mégis súlyos összegeket fizettek, fejenként maximum 50 ezer fontot.

Mindezt ellenérzéssel és rémülettel fogadta a tudományos élet, kollégák és etikus szakértők egyaránt. Aki emlékszik az elmúlt évek klónozásai kísérleteire, pontosan tudhatja, hogy bármilyen klóntermék genetikai és egészségügyi problémákkal küszködik, valamint sokkal rövidebb élettartamra számíthat, mindemellett a szülési folyamat is sokkal nehezebb, s a halvaszületett állatok száma is nagy - e hátulütők pedig az emberek esetében is várhatóak.

Angliában - írja a Daily Mail - kísérletezhetnek ugyan kutatási célokból elkészített emberi embriókkal, de ezeket 14 nap után el kell pusztítani, valamint nem lehet őket női méhben elhelyezni - ezek után nem is csoda, hogy a tudományos közvélemény még börtönbüntetésért is kiált. A hírportál által megkérdezett brit embriókutatók egyike sem ért egyet Zavossal - dr. Gillian Lockwood, a Midlands Fertility termékenységi intézet igazgatója még arra is rámutat, nem csupán önzés az, hogy saját magunkból akarunk klónt csinálni, hanem az ennek következtében fellépő pszichológiai nyomás még tovább nyomoríthatja a minden bizonnyal amúgy sem tökéletes egészségnek örvendő gyermeket. Peter Williams, a Human Cloning dokumentumfilm készítője minderre csupán azt mondja: bármennyire botrányos is, valakinek meg kell tennie az első lépést ebbe az irányba is.

Olvasóink írták

  • 2. pampus 2009. április 25. 06:25
    „Hát még ilyent! "ember-állat"! Nincs elég szarvatlan marha e földön? Sokan mondják, hogy állatmódra viselkednek némely ember! Mit sem törődve azzal, hogy e kijelentéssel megsértik az állatokat! mivel az állatok nem ölnek szórakozásból és nem is fosszák ki a társaikat csupán birtoklási és hatalmi vágyból.”
  • 1. xd86 2009. április 25. 00:49
    „"bármennyire botrányos is, valakinek meg kell tennie az első lépést ebbe az irányba is. "
    racionálisan nézve fordítva is meg kéne tenni ezt a lépést. 7 milliárdan vagyunk a földön, fogy a nyersanyagkészlet (kőolaj, víz) és az életszínvonal is egyre inkább csökken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok felvették, ahogy megverik fogyatékos társukat

Két iskolás gyerek megvert egy harmadikat Szombathelyen, egy értelmi fogyatékkal élő gyerekeket oktató intézményben. A megvert szülei szerint a verésnek súlyos következménye is lehetett volna a fiú betegésge miatt. Az ügyben a rendőrség is nyomoz. Tovább olvasom