Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kitört egy vulkán Japánban, harminc hegymászó meghalt

Legalább harminc halott turistára bukkantak Japán középső részén, a Nagano prefektúrában fekvő Ontake tűzhányó csúcsának közelében.
Vasárnap

Legalább harminc halott turistára bukkantak Japán középső részén, a Nagano prefektúrában fekvő Ontake tűzhányó csúcsának közelében - közölték vasárnap a helyi hatóságok, ismertetve a legfrissebb összesítéseket.

Az eddigi hírek egy halottról szóltak, hetvenen megsérültek, közülük harminc embert súlyos állapotban vittek kórházba. Tíz súlyos sérültnek válságos az állapota.

A hatóságok arról tájékoztattak, hogy az újonnan megtalált több mint harminc embernek leállt a szívműködése, semmilyen életjelet nem mutattak. Japánban addig nem nyilvánítanak valakit halottnak, amíg a hivatalos vizsgálat a halál beálltát meg nem állapítja.

A Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake vulkán helyi idő szerint szombaton dél körül tört ki váratlanul. Ekkor több száz hegymászó és turista tartózkodott a hegyen vagy a közelében. Többségüknek sikerült leereszkedniük a hegyről, de több mint negyven hegymászó az éjszakát is a hegyen lévő turistakunyhókban töltötte, mert a rossz látási viszonyok miatt nem tudott elmenekülni.

Nagy erőkkel folytatódnak a mentési munkálatok, vasárnap reggel óta három hegymászót menekítettek ki a tűzhányó környékéről.

A vulkán jelenleg csaknem 10 kilométer magas hamuoszlopot lövell ki magából, ami nehezíti a mentést. Már a tőle mintegy száz kilométere délkeletre fekvő Kofu városban is hamu lecsapódása figyelhető meg.

A 3067 méter magas Ontake a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közelében.

A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki. Volt egy kisebb kitörés is 1991-ben.


Szombat

Kitört egy tűzhányó Japán középső részén szombaton, a kitörés következtében egy nő meghalt, több tucatnyian megsérültek, heten eltűntek, és módosítani kellett légi útvonalakat, hogy a repülőgépek elkerülhessék a vulkán felett gomolygó hamufelhőt.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint a Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake-hegy helyi idő szerint 11 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint nem sokkal hajnali öt óra előtt) tört ki. A hegy déli lejtőire okádott füstfelhője több mint három kilométeres távolságra elnyúlt.

A hatóságok legkevesebb negyven olyan sérültről tudnak, akiket a mentőalakulatok egyelőre nem tudnak elérni. Ők egyelőre magukra vannak utalva 3000 méter magasan, hegyi kunyhókban - közölte Hanamura Szohei, a naganói katasztrófa-elhárítás munkatársa, hozzátéve, hogy a sérültek közül hozzávetőleg 30 állapota súlyos, több mint tízen elvesztették eszméletüket. Megmentésükre helyi idő szerint vasárnap hajnalban tesznek kísérletet - gyalog, mert a vulkáni hamu miatt túl veszélyes lenne helikoptert használni. Hanamura mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a hegyi kunyhók gondnokai járatosak az elsősegélynyújtásban, és telefonos kapcsolatban állnak a mentőalakulatokkal.

Az NHK japán közszolgálati televízió helyszíni tudósításában jól látható volt, amint a hegy vastag szürke füstfelhőt ereszt a levegőbe.

Kitört az Ontake tűzhányó

A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a hegymászók és mások számára, hogy kerüljék el a környéket.

Egy, a Youtube videomegosztó portálra feltett felvételen látszik, amint hegymászók sietve távoznak a hegycsúcs közeléből, miközben a tűzhányó füstfelhője fölébük emelkedik.

Az Ontake-hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közeli térségben.

A vulkán legutóbb 1979-ben tört ki, akkor 200 ezer tonna hamut lövellt ki. Volt egy kisebb kitörés is 1991-ben.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnősült George Clooney

Megnősült a világ leghíresebb agglegénye: George Clooney a "víz városában", Velencében vette… Tovább olvasom