Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kiszabadult a repülőből kidobott dobozból a szabadulóművész

Kiszabadította magát és biztonságosan landolt Anthony Martin, akit egy lezárt dobozban dobtak ki egy repülőgépből.
Kiszabadította magát és biztonságosan landolt Anthony Martin amerikai szabadulóművész, akit egy lezárt dobozban, négy és félezer méter magasban dobtak ki egy repülőgépből kedden.

"Imádkoztam Istenhez, hogy minden jól sikerüljön" - mondta a 47 éves szabadulóművész újságíróknak, miután földet ért.

Martin egy 25 évvel ezelőtti légi mutatványt ismételt meg, amelyet a hozzá közelállók az egyik legveszélyesebb attrakciónak minősítettek. A férfi kezét a derekán lévő övhöz bilincselték, jobb kezét még hozzá is láncolták a furnérlemezből készült doboz belsejéhez. Lakatosok a doboz zárját úgy alakították ki, hogy kulccsal ne legyen kinyitható.

Martinnak 40 másodperce volt arra, hogy a repülőgépből kidobott, kezdetben szabadesésben zuhanó dobozból kiszabadítsa magát, és ejtőernyővel földet érjen a Chicagótól 112 kilométerre délnyugatra fekvő Serena térségében végrehajtott mutatványban.

Miután kidobták a gépből, az ejtőernyővel felszerelt doboz ide-oda billeget. Arcon is csapta az egyik ejtőernyőst, aki társával a doboz stabilitását próbálta biztosítani. A kísérő ejtőernyősöknél nem volt semmi, amivel baj esetén kiszabadíthatták volna a férfit a dobozból.

Martin hatéves kora óta tanulmányozza a szabadulás művészetét. 11 éves korában már háta mögött megbilincselt kézzel ugrott bele egy tutajról egy tóba. "Mire 13 éves lettem, ki tudtam szabadítani magam, amikor a seriff megbilincselt" - jegyezte meg.

1991 februárjában hajtotta végre eddig legmerészebb vízi szabadulási mutatványát: ketrecbe zárva leeresztették egy léken keresztül egy wisconsini bányató fagyos vizébe, ahonnan 1 perc 45 másodperc alatt szabadította ki magát. "Nagyon-nagyon hideg volt, nem kell sok idő ahhoz, hogy az ujjaid, még ha kesztyűben is vannak, elgémberedjenek, és ne működjenek hatékonyan... Gyorsan kell dolgozni" - idézte fel újságíróknak a 23 évvel ezelőtti attrakciót.

Martin 17. ejtőernyős ugrásakor hajtotta végre első légi szabadulását egy dobozból 1988 augusztusában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget: először Magyarországon a britpop-ikon Blur

Alapítása után 24 évvel adja első magyarországi koncertjét a britpop vonulat alapzenekarai közé… Tovább olvasom