Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kispál és a Borz búcsú: És a végén mindenki összeáll egy képpé

Huszonhárom év zenélés után, hétfőn este búcsúzott negyvenötezer ember előtt a Kispál és a Borz a Sziget Fesztivál minusz egyedik napján.


Szokatlan volt a koncert, valóban az. Talán az óriási tömeg volt az oka, talán az, hogy Lovasi Andrásból távolról csupán csak egy körülbelül két centis, fejét az ütemre bólogató emberalakot láttam, de két nagy kivetítő az emberi mimikát is hűen visszadta.

Szokatlan volt már maga a kezdés is, hiszen időben, pontosan este nyolc órakkor kezdődőtt a három órás búcsúzás. A vidéki Kispál koncertekhez szokott közönség furcsálhatta ezt a pontosságot, csakúgy mint mi. Le is késtük az elejét. Így a kezdés beszámolója itt elmarad.

Most már történelem a Kispál és a Borz.
Most már történelem a Kispál és a Borz.


S itt felmerül a kérdés, milyen beszámolót lehet is írni erről a koncertről. A remek zene és az olyan jól ismert dalszövegek mellet csak úgy repültek ennek a három órának a folyton el-elszabaduló percei, s valahogy az ember a vége felé minden szám végén azt kívánta, hogy csak még egyszer...

A sok utolsónak hitt szám után este tizenegyig folyton jött is ez a még egyszer, de aztán elérkeztünk a "mindenki összeáll egy képpé" című nótához, az a jól ismert szemüveges frontember megivott egy felest, megköszönte az elmúlt huszonhárom évet, és a Kispál és a Borz tagjai még utoljára lesétáltak együtt a színpadról.

Persze, az utolsó számhoz híven az a bizonyos utolsó kép is elkattant az együttes jelenlegi és korábbi tagjairól, a búcsúkoncertre meghívott vendégzenészekről, valamint a színpad előtt, a kezeit a magasba emelő "pár" emberről.


Forrás: YouTube.com.

Az említett vendégek közül egy-egy szám erejéig a színpadra lépett többek között Németh Juci, a Kispál együttessel az utóbbi időben sokat fellépő Csík zenekar, a Quimby-ből jól ismert Varga Livius és Kiss Tibor.

A hatalmas közönség is változatos színt mutatott, többek között a sok külföldivel, akik bár az együtt éneklésből nagy valószínűség szerint kimaradtak, de megpróbálkozhattak vele egy szám erejéig, mikor is egy gyors karaoke-t is levezényelt az együttes.

A közönségbeli változatosságot viszont mégsem ez színezte ki igazán, hanem a különböző korosztályok jelenléte. Ott voltak az együttest az elmúlt öt-tíz évben megszerető fiatalabb, valamint az együttes tagjaival egyidős, az első koncerteken is ott tomboló, a Húsrágó, Hídverőt még az elsők között tátogó "veteránjainak" csoportja.

S hát az utolsó koncert is hamar véget ért. A már hónapokkal beharangozott nagy show - ami talán, mint már mondtam kissé idegen az együttestől -, de pontosan ezzel kiugrik a több mint két évtized több száz, akár ezer koncertjei közül, így válva emlékezetessé.

S egy kicsit fájóvá is, hiszen Emese többé már nem szól élőben.

Olvasóink írták

 • 5. buggyant 2010. augusztus 12. 05:56
  „Méghogy libsi!!! Megint olyan kommentezik aki azt sem tudja mihez szól hozzá.”
 • 4. Primax 2010. augusztus 11. 21:20
  „1. hozzászólás Amorphis !
  Honnan tudod, hogy "libsi" ?
  Talán hallgattad/hallgatod őket ?
  Gondolom, igen....különben nem tudnád "minősíteni" őket.
  Miért hallgatsz olyan zenéket, amelyeket utálsz ?
  Tényleg : miért ?”
 • 3. rozsoma 2010. augusztus 11. 13:34
  „mi az a libsi?”
 • 2. arrabonem 2010. augusztus 11. 13:31
  „1. Gratula a hozzászólásodhoz :-(”
 • 1. Amorphis 2010. augusztus 11. 10:43
  „Egy libsi zenekarral kevesebb! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió brit gyereknél állapítottak meg helytelenül ételallergiát

Kétmillió brit gyereknél helytelenül állapítottak meg ételallergiát, ezek a gyerekek szükségtelen… Tovább olvasom