Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Kismamák depressziója

Kezdetben a depresszióra gondol legkevésbé a kisbabát váró vagy már újszülöttjét dajkáló édesanya.
Pedig a várandósság alatti, illetve a szülés utáni hangulatingadozások hosszú távon komoly bajjá fejlődhetnek, amelyek nemcsak az anyuka, hanem gyermeke és családja életét is megkeserítik.

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján három hónapja zajlik az a tudományos kutatás, amely a várandós asszonyok és a szülés utáni 6 hetes anyák pszichés állapotát vizsgálja. Ez alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy a terhességhez és/vagy a szüléshez köthető hangulatingadozások a magyar kismamákat sem kerülik el.

Kutatás nálunk is

– A kutatás apropóját az adta, hogy nemzetközi szinten bizonyítottan 15–20 százalékos a várandóssághoz köthető depresszív tünetek megjelenése, és a világ számos országában a vércukorszint vagy a vérnyomás folyamatos kontrollja mellett a pszichológiai szűrés is rutinszerűen végzett vizsgálatnak számít – mondta Töreki Annamária, a klinika pszichológusa. Hangsúlyozta: az a céljuk, hogy egy külföldön is nagy sikerrel használt szűrőtesztet itthon is lehessen alkalmazni. Emellett szeretnék megtalálni a depressziós tünetekkel küzdő kismamákat, hogy segíthessenek. A vizsgálatot jelenleg minden 12 hetes várandóson, valamint szülés utáni 6 hetes anyán elvégzik. Az elmúlt 3 hónap tapasztalata azt mutatja, hogy a külföldi számok sajnos nálunk is igazolódnak.


Nem vállalják fel

– A várandósok 12 százalékánál, a szülés utáni szakban lévő 6 hetes anyáknál pedig 18 százalékot meghaladóan igazolódott be a depresszió gyanúja. A baj mégsem ez. A tapasztalat azt mutatja, hogy a várandósok és az anyák nem vállalják fel a depressziót. Miközben az objektív tesztek egyértelműen kimutatják a depressziót, ha már kezelést kell igénybe venni – pszichoterápia vagy gyógyszeres terápia formájában –, akkor gyakran eltitkolják a tüneteiket. Nem mernek szembenézni a diagnózissal, hiszen a környezet elvárása az, hogy nekik most felhőtlenül boldognak kell lenniük, és nincs helye a levert hangulatnak – vázolta a szakember. Pedig a depresszió nem egy szégyenletes bélyeg, ráadásul kezelhető jelenség. Már az első tünetek megjelenésekor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen magától nem múlik el.

Kell a segítség

– Mindezek miatt arra bátorítom az anyákat, hogy merjenek segítséget kérni! Forduljanak szakemberhez vagy beszéljék meg védőnőikkel a problémáikat. Merjék vállalni a tüneteiket, és higgyék el, hogy nem egy szégyellni való, egyedi esetről van szó, hanem sok-sok kismamatársuk szenved hasonló tünetektől – tette hozzá a pszichológus.

Milyen tünetek utalhatnak depresszióra?

Ha valaki gyakorta szomorú, lehangolt, és nem tud örülni azoknak a dolgoknak, amelyek eddig örömöt szereztek számára. Ha romlott az alvás minősége és mennyisége (leszámítva persze a szoptatás miatti ébredéseket), vagy az étvágytalanság miatt fokozott súlycsökkenést tapasztal, netán nehezére esik koncentrálni, döntéseket hozni, és önmagát értéktelennek tartja. Netalán öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak. Ha ezen tünetekből egyszerre több is jelen van, akkor okkal gondolhatunk depresszióra.

Milyen hátrány származhat az eltitkolt tünetekből?

Egy depressziós várandós nem képes harmonikus kapcsolatot kialakítani magzatával és a pszichés tünetek miatt gyakoribb a koraszülés, a magzat elégtelen fejlődése, a császármetszésbe torkolló vajúdás. Ha a depressziós tünetek szülés után is fennállnak, akkor sérülhet az anya-gyermek kapcsolat, ezen keresztül a partnerkapcsolatot is hátrányosan befolyásolja. Csökken az újabb gyermekvállalási kedv, hiszen az anya ilyen kellemetlen emlékekkel gondol vissza a szülés utáni időszakra, valamint az eltitkolt depressziós tünetek rányomják bélyegüket a gyermek emocionális-kognitív fejlődésére.

Olvasóink írták

 • 4. meteor* 2010. szeptember 26. 21:18
  „babakkal almodni nightmare!!!!!”
 • 3. Mankapunka 2010. szeptember 25. 14:01
  „Húha,akkor nem is alapítok családot,nehogy valaki még a végén depressziós legyen!!!! :)))”
 • 2. dr73 2010. szeptember 25. 11:40
  „Mindig csak az anyákat,nőket hozzák fel ilyen és hasonló kérdésekben.
  Csak azt nem veszik észre az apáknak is ugyanakkora szerepe van mindenben,sőt.Azt nem látom,hogy foglalkoznának az elvált férfiakkal,és az utána való kapcsolattartása a gyermekével,egyáltalán fizetnek-e.
  Nagyon sok negatív életet hallok,mennyire nem foglalkoznak,nem fizetnek.Tisztelet a kivételeknek.”
 • 1. tricse 2010. szeptember 24. 14:21
  „Nem lennének depressziós anyukák ha nem lennének nemtörődöm,önző vagy csak simán érdektelen apukák! A fárjen,a rokonságon nagyon sok múlik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kekszteszt

Bizonyára kevesen gondolkodnának el azon, vajon van-e minőségi különbség az édességek szürke… Tovább olvasom