Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kisebb késésekkel ugyan, de már járnak a vonatok

Ahogy ígérték, országszerte megindult a vonatközlekedés kedd hajnalban. Mindenhol lehet számítani azonban még kisebb késésekre, ám a délutáni és esti órákra már azt reméli a MÁV, hogy tartani tudják a vonatok a menetrendet. A sztrájk éjféli felfüggesztéséről valószínűleg nem túl sokan hallottak még, hiszen viszonylag kevés az utas a nagy pályaudvarokon.
Gőzerővel dolgoznak a vasutasok a menetrend helyreállításán Észak-Magyarországon - ezt Cseh Béla, a VDSzSz helyi vezetője nyilatkozta a Független Hírügynökségnek.

A reggeli járatok többsége elindult, kisebb-nagyobb késésekre, csúszásokra azonban kedden még számítaniuk kell az utasoknak. A szakszervezeti vezető szerint délre, legkésőbb késő délutánra helyreállhat a menetrend Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében. Hasonló a helyzet Kelet-Magyarországon is, ahol szintén rendben elindultak a hajnali szerelvények. Így Debrecenből kifutottak a reggeli InterCity járatok is. Smid Norbert a MÁV területi kommunikációs vezetője szerint a menetrend csak az esti órákra állhat helyre, addig még várhatók késések. Utas egyébként kora reggel nem volt sok a nagyobb pályaudvarokon.

Megindult a vonatközlekedés a Dél-alföldön is. Az új menetrend és a vagonhiány miatt azonban Szegeden késékre lehet számítani. Szeged Nagyállomás egyik jellegzetessége, hogy csak annyi vonatot képes elindítani, mint amennyi érkezik, mert - fejállomásként - csak az érkező vonatokból tudnak kiállítani induló szerelvényeket. Éjfél óta azon dolgoznak a vasutasok, hogy a környező állomásokon veszteglő személy- és gyorsvonatokat összegyűjtsék a Nagyállomásra, és ezekből a menetrendnek megfelelően elindíthassák a vonatokat. Így előfordult, hogy több vonatot kevesebb vagonnal indítottak el, hogy legyen elég személyvagon a következő vonatokra is és az induló vonatoknál a kocsivizsgálatok miatt késések is lehetnek - mondta Veréb Olga a VDSzSz szegedi területi vezetője. Szeged térségében azt remélik, késő délutánra visszaáll a menetrendnek megfelelően a vasúti közlekedés.

Újra megindult a vasúti forgalom a Dél-Dunántúlon is. Mindössze a Balaton-parton illetve a Cece-Dunaújváros szakaszon maradt ki egy-egy járat. Kisebb, 10-15 perces késéssel jártak a szerelvények Kaposvár-Siófok és Kaposvár-Fonyód között, a többi vonalon időben indultak és érkeztek a vonatok. Pécsről is időben elindult a hajnali InterCity Budapestre. Utas azonban egyelőre kevés van, feltehető még nem mindenki értesült a sztrájk felfüggesztésről, valamint nem mindenki bízott abban, hogy időben, zökkenőmentesen indulnak majd a vonatok - mondta a Független Hírügynökségnek Imre Lászlóné, a MÁV Dél-Dunántúli Igazgatóságának területi kommunikációs vezetője.

Megindult a vasúti forgalom.
Megindult a vasúti forgalom. (Illusztráció.)


Minden vonatot el tudtak indítani a Nyugat-Dunántúlon kedd reggel - mondta a Független Hírügynökségnek T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs vezetője. Kisebb, átlagosan 10 perces késésekkel, de járnak a vonatok és ez várható napközben is. Estére valószínűleg a késések is megszűnnek. A Kisalföldön is elindultak a vonatok, a győri állomásról menetrend szerint közlekedik Budapest és Hegyeshalom irányába a személyvonat. A menetrend itt is csak a délutáni, esti órákra állhat helyre, addig még késések várhatóak, főleg Veszprém és Celldömölk irányában. A győri pályaudvaron akad dolguk a jegypénztárosoknak, egyre több utas érkezik.

Módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok az ünnepek alatt. A megnövekedett utasforgalom miatt egyes vonalakon plusz kocsikat is közlekedtetnek. A pályaudvarokon mozgó jegyárusok segítenek, hogy kisebb legyen a torlódás a pénztáraknál, de a vasúttársaság az internetes előrendelést is ajánlja.

A MÁV-Start Zrt. tájékoztatása szerint december 24-én a szombati, december 25-én, 26-án és 27-én pedig az ünnepi menetrend szerint járnak a szerelvények. December 30-a munkanapnak számít, míg december 31-én a pénteki munkanap szerinti menetrend lesz érvényben. A jövő év első napjaiban sem a megszokott időpontok élnek: január 1-jén, 2-án és 3-án ünnepnapi menetrend szerint járnak majd a vonatok.

Olvasóink írták

 • 14. load 2008. december 25. 21:09
  „12. Sógor
  Járni jár, csak nem jut.
  Mint az egyszeri kontrásnak a cigányzenekarban.”
 • 13. MTT 2008. december 24. 17:30
  „Szégyen ami már itt folyik, aztán ünnepeljél felhőtlenül, szeressél mindenkit, itt a Szent ünnep..Az embereknek ezektől lesz kaserű a szájuk íze.”
 • 12. Sógor 2008. december 24. 02:33
  „Ha nekem mint adófizető állampolgárnak a MÁV hiányát kell "pótolnom", akkor a MÁV CARGÓ eladásból nekem is jár??”
 • 11. Judytka 2008. december 23. 18:20
  „"5" neked van igazad!”
 • 10. miracle 2008. december 23. 15:08
  „"Szeged Nagyállomás egyik jellegzetessége, hogy csak annyi vonatot képes elindítani, mint amennyi érkezik, mert - fejállomásként - csak az érkező vonatokból tudnak kiállítani induló szerelvényeket"

  Nagyon okos ez a vdszsz-es területi vezető. Tehát szerinte: ha egy állomás nem fejállomás, akkor az cilinderből varázsolja elő a kocsikat és nincs gond, ha fejállomás akkor meg úgy kell odaküldeni. Hogy a kocsik hol vannak tárolva, annak semmi köze az állomás típusához, egy középállomás (pl Fehérvár ugyanúgy lehetne tök üres)”
 • 9. Goldmund 2008. december 23. 13:06
  „A vasutasok közül sem mindenki szimpatizál a sztrájkolókkal, és akkor még enyhén fogalmaztam. Már csak azért sem, mert ők is érzik, hogy ettől az átlagember minden vasutast utálni fog.
  Loaddal (6.hsz.) tökéletesen egyetértek! A vasútnál még mindig szocializmus van! Gaskóék azt képzelik, a vasút a vasutasokért van, nem pedig az utasokért (ugyanez a helyzet pl. az egészségügyben is).”
 • 8. MTT 2008. december 23. 12:50
  „tamo75-nek, csak annyit, hiába is verik magukat a vasutasok, már ott tartunk, hogy szinte 10 emberből 9-ben ellenérzést váltanak ki...(az az egy kivétel, nyilván vasutas) Ők keresték maguknak. Mit tudnak felmutatni a sztrájk után? Szerintem közutálatot.Azon kívül SEMMIT. Csupán taktika a karácsonyi vonatindítás. Fogy a sztrájk-alap pénze. ENNYI. De ahogy elolvasom a kommenteket, az Öné kivételével, - mind engem igazol.”
 • 7. Tata 2008. december 23. 12:46
  „no mivan "emberek"?
  járnak a vonatok, ti meg itt gyűlölködtök a szeretet ünnepén?
  LOL”
 • 6. load 2008. december 23. 11:29
  „3. tamo75
  Az ország minden adófizetője évente átlagosan 30.000 forinttal járul hozzá a MÁV életben tartásához.
  Az ő kontójukra könnyű követelőzni.
  Az ország a gaskó-félék miatt is tart ott, ahol van.
  A fizetésért dolgozni kell, nem pedig sztrájkolni és elszabotálni a munkát.
  Ezt a verseny szférában elhelyezkedő alkalmazottak már tudják.
  Ideje, hogy mások is ráébredjenek erre a felismerésre.”
 • 5. licern 2008. december 23. 10:47
  „A szarházi banda kifejezéssel én is egyetértek. Semmilyen jogalapja nincs követeléseiknek. Ha csakugyan lenne, már munkaügyi bírósághoz fordultak volna az érintett szervezet vezetői... Gondoljon bele kedves tamo75: A vállalatot, ahol Ön dolgozik, eladják, illetve annak akár csak egy részét. (Ezek után állása meg is szűnhet.) Milyen alapon követel ez alapján pénzt, mint egyszerű ott dolgozó, NEM pedig tulajdonos????? ÉRTELEMSZERŰEN SEHOGY! Apropó, fizetések.... Átlag 8 általánossal - nagyon szélsőséges esetben érettségivel - jól néznénk ki, ha a valaki annyit keresne, mint. pl. egy egyetemet végzett gimnáziumi tanár (135.000HUF) kerekítve.
  Nem is beszélve arról, hogy mennyi emberrel csesztek ki... /Karácsony előtt, munkahelyre igyekvőkkel szemben, egyetemeken, főiskolákon is most köszönt be a vizsgaidőszak SZAL ENNYI/”
 • 4. jockey 2008. december 23. 09:56
  „Jó buli volt ez a sztrájk! Eredmény az semmi, de legalább sikerült sok milliós kárt csinálni, meg jónéhány emberrel jól kiszúrni. A hülyének is megérte!”
 • 3. tamo75 2008. december 23. 09:07
  „Mi bajod van velük MTT Ők legalább ki mernek állni a követeléseikért.Szarházinak meg az a szarházi aki mindezt nem meri felvállalni.Na és azok miatt a szarháziak végett van itt az ország ahol van.”
 • 2. MTT 2008. december 23. 08:40
  „Ezek után még lesz pofájuk azt mondani, hogy a szeretet ünnepe miatt álltak munkába...Lapátra az összest, menjenek munkanélkülire havi 42ezerért, aztán megtudják....”
 • 1. upho 2008. december 23. 08:18
  „szerencsetek, rohadt szarhazi banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kesztyű ébreszti fel az elszundító sofőrt

Alvásriasztó autóskesztyűt fejlesztett ki egy magyar feltaláló. Elsősorban az autóbuszvezetőknek… Tovább olvasom