Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kirakták az albérletéből Németország leghíresebb dohányosát

Az év végéig ki kell költöznie bérelt lakásából Németország egyik leghíresebb dohányosának, mert az otthonából kiszivárgó füst zavarja a szomszédjait.
Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi fellebbviteli bíróság nagy figyelem övezte csütörtöki ítéletében másodfokon is megerősített egy hasonló tartalmú korábbi ítéletet.

A düsseldorfi bíróság szerint a 75 éves Friedhelm Adolfs, aki országos hírnévre tett szert a dohányzás szabadságáért küzdő aktivistaként, "saját lakásának elégtelen szellőztetése és a kiürítetlen hamutartói révén nagy mértékben kitette szomszédjait a cigarettafüstnek".

A bíróság év végéig adott haladékot az egykori házmesternek, hogy elköltözzön a lakásból, ahol négy évtizedig lakott. A bírák szerint a háztulajdonos kellő türelmet tanúsított azáltal, hogy többszöri figyelmeztetést követően, egy év után mondott fel neki azonnali hatállyal.

Már az első fokú ítélet is nagy feltűnést keltett, mert előre vetítette, hogy a négy fal közti dohányzás szabadságának is vannak korlátai, vagyis az nem okozhat testi ártalmat másoknak.

A dohányosok jogaiért küzdő németek egyik élharcosa, Friedhelm Adolfs a düsseldorfi körzeti bíróságra érkezik pere fellebbviteli tárgyalásának ítélethirdetésére június 26-án. Fotó: MTI/EPA/Matthias
A dohányosok jogaiért küzdő németek egyik élharcosa, Friedhelm Adolfs a düsseldorfi körzeti bíróságra érkezik pere fellebbviteli tárgyalásának ítélethirdetésére június 26-án.
Fotó: MTI/EPA/Matthias Balk

A nem dohányzók védelméről szóló tartományi jogszabály elfogadása után meghozott ítéletet sokan úgy értelmezték, mint az első támadást a négy fal közti dohányzás szabadsága ellen.

Az esetből országos politikai ügy lett, a láncdohányos düsseldorfi férfi gyakran szerepelt olyan tüntetéseken, amelyeken a dohányzás korlátozása ellen emeltek szót, és sok szimpatizáns pénzt is adományozott neki a perköltségekre.

A düsseldorfi nyugdíjast úgy tartják számon, mint Németország második leghíresebb dohányosát Helmut Schmidt volt kancellár után, aki 95 évesen is napi 40 szál mentolos cigarettát szív el, és aki kora és tekintélye folytán megengedheti magának, hogy ezt akár nyilvános fórumokon vagy a tévében tegye.

Az Adolfs-ügy végére vélhetően egy szövetségi bíróság tesz majd pontot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háztetőre menekült a vágás elől egy disznó - fotó

Nem törődött bele a sorsába az a sertés, amelyik megpróbált megszökni egy kínai vágóhídról. Tovább olvasom