Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kincseken vesztek össze a múzeumok

Négy krími múzeum nyújtott be keresetet egy amszterdami múzeum ellen, mert az nem szolgáltatta vissza a régészeti kincseket, amelyeket egy kiállításra adtak kölcsön.
Négy krími múzeum együtt nyújtott be keresetet a holland bíróságon egy amszterdami múzeum ellen, mert az nem szolgáltatta vissza a régészeti kincseket, amelyeket egy kiállításra adtak kölcsön - közölte Andrej Malgun, az egyik érintett krími intézmény igazgatója.

A holland Allard Pierson múzeum augusztusban, néhány nappal a kiállítás bezárása előtt döntött úgy, hogy nem adja vissza az értékes aranytárgyakból álló gyűjteményt, mert a négy múzeumnak otthont adó Krím-félszigetet márciusban Moszkva Oroszországhoz csatolt, és Kijev azóta is visszaköveteli a területet.

A Fekete-tenger partján talált, Kr.e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyakat öt ukrán - közöttük négy krími - intézmény kölcsönözte a hollandiai múzeumnak a Krím - a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításra. A tárlat mintegy száz tárgyat mutatott be, többségük drágakő berakású arany ékszer, az ókori Görögország mitológiai alakjait idéző karperec, nyakék, gyűrű és fülbevaló, valamint fegyver.

A holland intézmény úgy ítélte meg, ha a két állam közül visszaadná a műtárgyakat az egyiknek, ez azzal a kockázattal járna, hogy a másik magának követelhetné őket. A kiállítás a Krím Oroszországhoz csatolása előtt több mint egy hónappal nyílt meg.

"Most nem az a kérdés, Oroszországé vagy Ukrajnáé lesz-e az egyedülálló antik kollekció, hanem az, hogy a régészeti kincsek visszajutnak-e eredeti helyükre, a Krím félszigetre" - írta egy közleményben a négy múzeum. Hangsúlyozták: a krími múzeumok törvényes tulajdonosai a kiállított tárgyaknak, melyek "a politikai helyzet túszai lettek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezért húzd ki éjszakára a karácsonyfa égősorát - videó

Ugyan a videó 2010-es, de az üzenete örök érvényű: húzzuk ki éjszakára a karácsonyfa égősorát, a… Tovább olvasom