Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Kínai kel párolva

Lakj jól kalóriaszegény ételekkel, italokkal. Receptekkel segítünk ebben, s ha Te is úgy akarod, - a fogyásban.

Kínai kel párolva


Hozzávalók: 60 dkg kínai kel, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, só.

Elkészítés: a kínai kelt ujjnyi széles szeletekre vágjuk, a sárgarépát, a gombát, a vöröshagymát pedig karikára szeljük. Margarinon a tört fokhagymával, sóval puhára pároljuk, először letakarva, majd fedő nélkül. Rántott ételhez köretként kitűnő: könnyű, kalóriaszegény és finom.

Energia: 310 kcal

Jó étvágyat!


Tudtad?

kínai kel alig ötven éve jelent meg Európában. Üdébb, mint a fejes saláta, semlegesebb az íze, mint a káposztának. Sovány és értékes táplálék. Csupa előnyös tulajdonság, melyek sokkal többféle étel elkészítésére teszik alkalmassá, mint gondolnánk.



A
kínai kel halványzöld levelei hosszúkásak, egymásra borulók és a kelkáposztához hasonlóan fodrosak, hosszúkás fejjé borulnak össze. A fej nagyon rövid száron, torzsán közvetlenül a föld felett ül. A levelek főerei nagy víztartalmúak, ropogós húsú, nedvdús részek. Egy-egy fej akár 1-1,5 kg-os is lehet.
Kellemes, enyhe íze van, nem hasonlít a káposztáéhoz. Lédús és soha nem kesernyés, mint olykor a hasonló felhasználású fejes saláta.
Tavasszal és ősszel is termeszthető, amelyek közül az utóbbi a kedvezőbb. A fejes káposztával egy időben, júniusban jelenik meg a piacon, és egészen november végéig találkozhatunk vele. Fajtáit fejének alakja, leveleinek színe és tömörsége alapján különböztetik meg.

A nyers kínai kelnek magas fólsav- és C-vitamin tartalma van, 100 g-ban 40 mg-ot is kimutattak belőle. Emellett szénhidrát-tartalma csekély, 2,8 g, fehérjetartalma pedig 1,5-2,8 g közötti, könnyen emészthető, kedvező aminosav-összetételű. Alig van benne zsír, 1 gramm alatti. Kalóriatartalma is ennek megfelelően csekély, 54-92 kJ. Ásványi anyagai közül a kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor viszonylag nagy mennyiségben van benne. Karotinoid-tartalma is hasznos.
Kiváltképp Svájcban lett kedvelt az elmúlt évtizedekben, mert egyes vizsgálatok szerint a többi
káposztaféléhez hasonlóan tumor-ellenes hatása jelentős. A benne lévő brassinin az indol-vegyületekhez tartozik, véd az emlőráktól. Tartalmaz továbbá egy másik rákellenes szert, sulforaphant is. Mustárolaja jótékonyan hat az emésztésre és az immunrendszerre
.
A többi káposztafélével ellentétben viszont nem okoz puffadást, és érzékeny gyomrú és emésztésű emberek is bátran fogyaszthatják.
(Forrás Tudtad?, kép: media.hazipatika.com)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhtúróval töltött gombafejek

Lakj jól kalóriaszegény ételekkel, italokkal. Receptekkel segítünk ebben, s ha Te is úgy akarod, - a… Tovább olvasom