Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kígyászdarvak: nem döglöttek meg, csak napoznak

A kánikulás napokban két kígyászdaru miatt aggódtak a schönbrunni állatkert látogatói. A hátukon kiterülve, mozdulatlanul napozó madarakról sokan azt hitték, hogy elpusztultak.
A nemrégiben átadott bécsi Dél-Amerika Parkban látható, az a két kariáma (kígyászdaru), akik a kánikulás napokban gyakran elég furcsa pozícióban, a hátukon feküdtek, minden tolluk szerteszét állt és semmire sem reagáltak. Ezt látva sok látogató aggódva rohant a gondozókhoz, hogy közöljék, elpusztultak a kígyászdarvak.

A Dél-Amerika középső részének füves pampáin és ritkás növényzetű, száraz trópusi erdőségeiben élő madarak ilyenkor egyébként csak napoznak, és mindent elkövetnek, hogy minél több napfény érje testüket.
Nem napozik.
Nem napozik.
Napozik.
Napozik.


Ha megunták a napfürdőzést vagy felhők takarják el a napot, felpattannak, és mennek a dolgukra. A kiegyenesedve akár 90 centiméteres magasságot is elérő vöröslábú kígyászdarvak – nevükkel ellentétben – nem csak kígyókkal táplálkoznak, hanem szívesen fogyasztanak rágcsálókat, ízeltlábúakat, kisebb madarakat és különféle növényi táplálékot is. Leginkább az európai túzokhoz hasonlító madarak rossz repülők, és inkább elfutnak ellenségeik elől, mintsem felreppenjenek. Hangjuk kutyavinnyogásra emlékeztet, „ugatásukkal" territóriumukat jelzik. Különlegességük a csőr tövénél nővő, akár tíz centiméteres hosszúságot is elérő bóbita. Ráadásul azon kevés madarak közé tartoznak, amelyeknek van szempillájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pikali Gerda minden szabadideje a családé

Pikali Gerda a legfoglalkoztatottabb színészek egyike. Színház, film, szinkron váltogatja egymást,… Tovább olvasom