Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Kigúnyolás: motivál vagy ˝kicsinál˝?

Dagi! – mondják a kövér gyereknek, bagolynak csúfolják a szemüvegest. Van, aki agresszív lesz vagy visszahúzódik a piszkálódásra, más úgy dönt: csak azért is megmutatja!

Jáksó László visszahúzódó gyerekből lett műsorvezető, a pszichológus szerint azonban nem létezik konstruktív cikizés.

A visszahúzódó, félénk nebuló könnyű célpont a gúnyolódóknak, tinédzserkorban mindenki ciki lehet, aki nem áll be a sorba. Van, aki még jobban magába zuhan a folyamatos zaklatástól. Ha a kiejtését cikizik, nem mer idegen nyelven megszólalni, a dadogó inkább nem beszél. Mások elhatározzák: ˝Csak azért is jobb leszek nálatok!˝ Vajon min múlik, hogy valakit motivál vagy ˝kicsinál˝ a gonoszkodás?


Zsiráf és ropi

Jáksó Lászlót gyakran csúfolták gyerekkorában a külseje miatt, magas volt, sovány, hosszú nyakkal, kicsi fejjel. Hívták zsiráfnak, ropinak, pápaszemesnek, lábsó lett a Jáksóból. Visszahúzódó gyerek volt, ám 18 évesen, egy boltban betelt a pohár. Az udvariatlan eladónővel szemben aktívan, de úriember módjára állt ki magáért.

– Amikor kiléptem az üzletből, nem éreztem a gyomromban azt a szorítást, amit eddig mindig, ha megaláztak, félrelöktek – idézte fel a fordulópontot, amikor rájött: a passzivitás, visszahúzódás nem megoldás.

˝Ne figyelj oda, majd abbahagyják!˝ – tanácsolják gyakran a folyamatos szekatúrát elszenvedőknek. Mit tapasztalt, abbamaradt a zaklatás? – kérdeztük az ismert műsorvezetőt.

Jáksó László
Jáksó László

Rossz tanács az agresszió

– Az agresszióra mindenki odafigyel. Ezt a választ általában akkor kapja tanács helyett a gyerek, ha a szülő vagy a kortárs nem tud megoldást a helyzetre – jött a válasz. – Ha a másik fél jelölte ki a pályát, és megalázósdit játszik, jobbnak kell lennünk nála. Médiaszereplőként is sok bántó hozzászólást kap – úgy látja, korunk rajongása a gyűlölet –, de jól szórakozik rajta. Egy műsorvezetőnek reagálnia kell mindenre, de nem kell mindent eltűrnie – mindenki olyan válaszra számíthat tőle, amilyen hangnemet használ.


Ne figyelj oda!

Szabó Éva pszichológus szerint viszont működhet a ˝Ne figyelj oda!˝ stratégia. Ha a csúfolódónak az a célja, hogy negatív visszajelzést kapjon, használ, ha nem reagálunk. A szakember szerint nagyon keveseket motivál a negatív kritika. – Senkinek nem tesz jót, ha folyton a hibáira emlékeztetik. Folyamatosan csökken az önbizalma, egyre esélytelenebbnek látja magát. Ha azonban segítjük, hogy lépésről lépésre tegye meg a változás útját, és közben kihangsúlyozzuk az erősségeit, elhiszi, hogy képes változtatni a rossz dolgokon – vázolta fel a helyes megoldást. – A felnőtt meg tudja szakítani a kapcsolatot a gúnyolódókkal, ki tud lépni a munkahelyéről, viszont ha zárkózott személyiség, elszigetelődhet.


A szülőké a felelősség?

Az agresszió vagy a visszahúzódás a két tipikus reakció a gúnyolásra, mondta el a pszichológus, és a szülőktől tanult minta nagymértékben befolyásolja, milyen védekezési stratégiát választ a gyerek. Jáksó László szerint a szülőknek a gyerek szellemi egészségét is meg kell teremteniük. Ő a fiának elmagyarázta, milyen válaszokat adhat, ha belekötnek, csúfolják: nem megoldás az agresszió, de a visszahúzódás sem. A lényeg: intelligens emberként álljunk ki magunkért.


Nem baj, ha gyűlöl

A fitneszguru Schobert Norbi Az utolsó titok című könyvének bemutatója után fejtette ki: az emberek az általános mondatokat meg sem hallják. De ha azt mondjuk: disznóvá hízol, és még az interneten sem találsz magadnak párt, arra már odafigyelnek. Nem baj, ha gyűlöl – változzon, ez a lényeg. Ám a pszichológus arra hívta fel a figyelmet: ha a kövér gyereket nyúzzuk, hogy ne egyen, elég nagydarab már, bánatában enni fog. Ha úgy is tűnik, hogy a negatív kritika sarkallt valakit változtatásra, ezek az emberek sokszor túlkompenzálnak. Nem tudatosan, de ˝túlfejlesztik magukat˝ a gúnyolt területen, így lesz a kövér gyerekből fitneszguru. Ám a rendkívüli teljesítmény korántsem biztos, hogy boldoggá teszi őket.

Olvasóink írták

 • 6. csillacska1981 2010. február 19. 19:44
  „Szerintem TÖK ÁSZ H JÁKSÓ A MÉDIA TAGJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NÉZZEN TÜKÖRBE AKI CSÚFOLJA!!!!
  CSINÁLJA JOBBAN MINT JÁKSÓÓÓÓÓÓÓ”
 • 5. elemér 2009. december 15. 16:05
  „Nagyon jó téma. Sokat okoskodnak velem itt olyan tutyimutyik akik a fárol soha nem másztak le. Egyszerüen kinyalhatják nekem a szó szoros értelmében.”
 • 4. Amorphis 2009. december 15. 07:54
  „Ez egy deviáns barom, és ezek vannak a médiában...Addig nem fognak eltakarodni,míg a birka nép jelen esetben hallgatja ezeket.”
 • 3. RickCartman 2009. december 14. 19:57
  „norbi,meg ez itt, adnak "életvezetési" tanácsokat a népnek?
  na ne már......”
 • 2. iq 2009. december 14. 18:50
  „NÉZZ TÜKÓRBE TE!!!”
 • 1. Phobos 2009. december 14. 13:04
  „ettől mikor szabadulunk meg...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra divatba jönnek a hangkazetták?

A hangkazetta (MC) sorsa a hanghordozó alapanyag kiskereskedelmi forgalomból való kivonásával végleg… Tovább olvasom