Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Kifejlesztették a világ legkisebb szupravezetőjét

Amerikai tudósoknak sikerült kifejleszteniük a világ legkisebb, mindössze 0,87 nanométer széles szupravezetőjét.

Korábban azt hitték, hogy ilyen parányi méretben egyszerűen nem hozható létre ez a fizikai jelenség. A Science Daily című tudományos portálon (www.sciencedaily.com) megjelent tudósítás szerint az Ohiói Egyetem kutatóinak négy molekulapár szélességű szupravezetőt sikerült megalkotniuk. (A kutatás eredményeiről részletesen a Nature Nanotechnology című szaklap hét elején megjelent száma számolt be.)

A szupravezetők olyan anyagok, amelyek rendkívül alacsony hőmérsékletre, általában mínusz 200 Celsius fok alá hűtve elvesztik elektromos ellenállásukat. A jelenséget a holland Heike Kamerlingh Onnes fedezte fel 1911-ben.

Az általános vélekedés szerint a szupravezetés csak makroszkopikus közegben jöhet létre, mert az elektromos áramot vezető fémek ellenállása a keresztmetszet csökkenésével arányosan növekszik. Ebből a tulajdonságból pedig arra következtettek, hogy a nanoméretű vezetékek az áramkört megszakító olvadáspontig melegednének.

Az új eredmények szerint viszont molekuláris szinten is létrejöhet a szupravezetés, és ezzel új lehetőségek nyílnak a jelenség tanulmányozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemtől szemben a volt kapitánnyal

Csütörtökön választ kaphatunk az elmúlt két hétben feltett kérdésekre. Telefonon megkeresett Császár… Tovább olvasom