Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kiderült, miből készül a McDonald´s krumplija

Egy amerikai tévéshow műsorvezetője, Grant Imahara személyesen látogatott el a McDonald's Idaho állambeli krumpligyárába, hogy lerántsa a leplet a titokról.
Összesen 14 összetevőt azonosított, és ezekből csak egy a krumpli.

Ezek között szerepel egy természetes cukor, a dextróz és némi nátrium-pirofoszfát. Mindkét anyag azért felel, hogy a krumplik megőrizzék aranysárga színüket. Van még benne só, szója- és repceolaj, citromsav, hidrolizált gabona, hidrolizált tej és természetes marhahúsaroma.

Két összetevőn azonban a műsorvezető is összehúzta a szemöldökét: a krumpli tartalmaz szilícium alapú dimetil-polisziloxánt, amely a habzás meggátolásáért felel, illetve terc-butil-hidrokinont (TBHQ), amellyel tartósítják az élelmiszert.

Míg előbbit a Wikipédia szerint a kozmetikai ipartól kezdve az orvosi implantátumokban is használják (itt már azonban jelentősége egészségügyi okokból csökken), addig a TBHQ parfümökben, gyantákban és lakkokban is megtalálható. Állítólag ezek mind biztonságos adalékanyagok.A témában a 444.hu-nak a magyar McDonald's is megszólalt.

"A McDonald’s sült krumplija a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain. Az amerikai 14-gyel szemben itthon (és általában Európában) a sültkrumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc.

A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük" - állítja az étteremlánc.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szív alakú mobil hódít Japánban

A Ymobile új telefonjának a tudása nevetségesen kevés, de kicsi és jól néz ki. Tovább olvasom