Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ki mondja el az időjárás-jelentést?

Kell-e meteorológusdiploma ahhoz, hogy valaki időjárás-jelentést mondjon a tévében? – ezt a kérdést tettük fel a TV 2 két meghatározó arcának, a szakember Németh Lajosnak és a laikus Gaál Noéminek.


A kereskedelmi csatornák elterjedésével a világon mindenütt próbálkoztak és próbálkoznak azzal, hogy az időjárás-jelentéseket ne szakemberek, hanem szép hölgyek mondják el a nézőknek. Nyugaton a tendencia jelenleg mintha az lenne, hogy a meteorológusok visszatérnek a képernyőre. A CNN amerikai hírtelevízió és a BBC brit közszolgálati csatorna is ezt az utat választotta.

Magyarországon az egyik nagy országos televízió, a TV 2 a kezdetektől egyfajta ˝vegyes felvágott˝ mellett tette le a voksát. A szakmát Németh Lajos képviseli, míg párja, Gaál Noémi laikus.

˝Sokáig azt mondtam – és az alapfilozófiám most is ez –, hogy egy szakember hitelesebben adja elő az időjárás-jelentést. A kapitány vezesse a repülőgépet és ne a stewardess, holott az utóbbi sokkal szebb. Ma úgy látom, hogy a hétköznapi esetekben a szép lányok is el tudják mondani a prognózist, ha megkapják hozzá a szakmai segítséget. Rendkívüli helyzetben – ónos esőnél, tornádónál, hófúvásnál – viszont nem őket kell megkérdezni, hanem olyasvalakit, akinek ez a hivatása˝ – nyilatkozta portálunknak Németh Lajos.

A meteorológus egyébként a TV 2 indulásakor Vissy Károllyal együtt javasolt öt időjárás-jelentő hölgyet, akik közül a csatorna vezetése választotta ki a ˝nyerteseket˝, így Gaál Noémit is. ˝Bevallom, gyönyörködtem, vakságot ugyanis nem fogadtam˝ – emlékszik vissza arra az időszakra a szakember, aki kérdésünkre arról is beszélt, hogy képernyős társa ma már messze nem laikus. ˝Jómagam, és főleg munkatársam, a tévéből ugyancsak ismert Nadrai Attila nagyon sokat foglalkoztunk vele, és a mai napig konzultálunk. Noémi tud időjárási térképet olvasni, tisztában van a meteorológiai fogalmakkal. Csupán a fizikai-elméleti tudása hiányzik, miután ezt a tudományt nem tanulta egyetemen˝ – magyarázta Németh Lajos.

Gaál Noémi
Gaál Noémi

Gaál Noémi szerint éppen az elméleti tudás megszerzése ütközött volna nehézségekbe annak idején, ugyanis sem fizikából, sem matematikából nem volt különösebben jó a gimnáziumban – amúgy szívesen lenne hivatásos meteorológus.

˝Nem ül mellettem szakember, aki megírja helyettem, hogy pontosan mit mondjak az időjárás-jelentésben. Az elhangzó szöveget magamnak kell összeállítanom a megkapott anyagokból. Jó lenne azonban magánál a prognózis készítésénél is ott lenni˝ – mondta erről.

Gaál Noémi egyébként nem teljesen kezdőként került a TV 2 képernyőjére. A kilencvenes évek elején a Magyar Televízióban szerepelt Egri János Kérdezz-felelek című vetélkedőjében: szép lányként ő helyezte el a bábukat a játékterepen. Ott figyelhettek fel rá, és ezért kérték meg, hogy vegyen részt a válogatáson.

˝A visszajelzések alapján úgy érzem, hogy a nézők hitelesnek tartanak, és elfogadják az általam elmondott prognózist. Azt azonban nem tartanám helyesnek, hogy különleges időjárási helyzet esetén kiálljak, és szakmai kérdésekbe bonyolódjak˝ – hangsúlyozta Gaál Noémi.

Olvasóink írták

 • 12. viperetta335 2009. november 19. 19:30
  „Ez a Noémi örökre odagyógyult az időjárás térkép elé.
  Amúgy én is a szakemberre szavaznék,ha ez bárkit is érdekelne.Ezek az ilyen-olyan csajok se üdítő látványt nem nyújtanak,és sokszor nem is értik,amit beszélnek.Ez meg látszik.De mindegyik bizonygatja,hogy ez mekkora munka,és ő mennyit dolgozik ezzel az időjárással...Egyszerűbb és tisztább egy meteorológus.
  Persze,akkor nem élhetnének üresfejű libák abból a címből,hogy "x.y.az rtlklub időjósa".Akármilyen Zita,akármilyen Noémi,akármilyen Judit,ennél tovább 10 év alatt sem jutnak a csatornánál,hát megpróbálják ezt az egy percet valami fontos munkaként eladni...
  A meteorológus legalább érti amit mond és részt vesz az elkészítésében.”
 • 11. Imcsi 2009. november 19. 18:49
  „Én régebben Szilárdot kedveltem, mert a mondandója után mindig összenéztünk a nejemmel, és megkérdeztük egymástól, hogy akkor holnap milyen idő is lesz?
  Mostanában egy szőke hölgytől hallgatom (és közben nézem) szívesen az időjárás-jelentést!”
 • 10. Orrbit 2009. november 19. 11:12
  „A kínai hírekre meg kínait vegyünk fel, A politikai hírekre politikust, stb
  Mindenki félti a helyét! Eleve semmi helyük nem lenne ott,
  A híreket az olvassa be aki hírolvasó!
  És ha gázszivárgás van valahol , akkor egy gázműves mérnök mondja be?
  A Noéminek meg nem is kell fizikát tanulnia, érzi magán a gravitáció súlyát!”
 • 9. Túrabakancs 2009. november 19. 08:43
  „Van az Echo tv-.n egy srác aki elmondja részletesen az időjárást elég részletesen. Na az az
  emberke nagyon tud, élvezhetően tálalja érdekességekkel spékelve a mondanivalóját. Igaz a
  fizimiskája egy kicsit furcsa, de nem szabad hogy a külsőségek számítsanak ilyenkor, hanem
  csakis a jó beszédkészség, és a szaktudás.”
 • 8. futóbab 2009. november 18. 17:37
  „Tök mindegy hogy ki mondja.A lényegen nem változtat.Ha nő az illető,legalább nagyon sokan tisztában lesznek a legújabb divattal,mármint akit érdekel.Sajnos.Egyébként meg sokszor kár is felolvasni az időjárást,hisz néha a fele sem igaz”
 • 7. Esther 2009. november 18. 16:20
  „Azt azonban nem tartanám helyesnek, hogy különleges időjárási helyzet esetén kiálljak, és szakmai kérdésekbe bonyolódjak˝ - hangsúlyozta Gaál Noémi.
  Meg szerencse:D”
 • 6. NoBo 2009. november 18. 14:46
  „Agent véleményét osztom.
  Mindig pityeregnek, ha éppen Karácsonykor esik egy kis hó, hogy "júj de jossz idő vájható" .
  Észkaszák.”
 • 5. Agent 2009. november 18. 13:10
  „Reisz András - alap arc, igazi felvidéki tájszólással, megfizethetetlen.
  Egyébként az igazi meterologusokat leginkább az különbözteti meg ezektől a "bemondóktól", hogy nem kezd síróssá válni a hangjuk, ha éppen hideg szél várható, hó vagy eső, viszont amikor januárban +15 C° van, vagy február végén köszönt be a +20 C° -ami aztán a durva ütemű hóolvadásnak köszönhetően sokak életét veszélyezteti, akkor megy az örömködés, hogy micsoda "szép idő" van - azaz nekiállnak tapsikolni az időjárási anomáliáknak.”
 • 4. PrettyWoman 2009. november 18. 13:02
  „Én a másik csatornán nagyon kedvelem a fiatal srácot. Ő valóban meteorológus és egész üdítő látványt is nyújt.”
 • 3. Bali01 2009. november 18. 11:51
  „Noémi a kilencvenes évek elején volt szép lány.
  Ezt írták,bár akkor még nem láttam,nem tudom,de szerintem a jelenben vehetne fel számára úgymond előnyös ruhákat,mert néha már vicces nem is sajnálatra méltó.
  Lajos szerintem jó fej,korrektül adja el magát.”
 • 2. Robusto 2009. november 18. 11:17
  „Nem is értem a kérdést! Hát hol vannak ilyenkor a nép által őszintén szeretett celebjeink?!”
 • 1. Túrabakancs 2009. november 18. 11:02
  „Véleményem szerint Fekete Pákó mondja el a napi időjárás jelentést két feles legurítása után. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ericsson a legjobb munkahely a nagyvállalatok között

Az Ericsson Magyarország Kft. lett a legjobb magyar munkahely a nagyvállalatok között, míg a… Tovább olvasom