Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Ki írta valójában Shakespeare műveit? Leleplező film készül.

Roland Emmerich William Shakespeare "leleplezésére" készül új filmjében. A német filmrendező azt az elméletet akarja alátámasztani, hogy a brit szerzőnek tulajdonított színművek valódi alkotója Edward de Vere, Oxford grófja volt.
A filmben Rhys Ifans alakítja a grófot, Rafe Spall játssza Shakespeare-t és Vanessa Redgrave I. Erzsébet brit királynőt - számolt be kedden a BBC online kiadása.

Emmerich az English-Speaking Union nonprofit oktatási szervezet Mayfairben megrendezett vitáján védte filmjét a jelen lévő szakértők előtt. Az online közvetített vita megrendezésében részt vállalt a Sony Pictures is, amely szeptember 30-án kezdi meg a film forgalmazását.

"A művészetnek provokálnia kell. Az, hogy nem Shakespeare írta a drámákat, csupán egy a sok skandallum közül, amit leleplez majd a film" - jelentette ki a rendező, akinek Hollywoodban olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint A függetlenség napja, a Godzilla vagy a 2012.

Michael Dobson Shakespeare-kutató szerint Emmerich munkája "nem kevesebb és nem is több, mint egy valóban kitűnő B-film". William Leahy, a Brunel Egyetem művészeti iskolájának vezetője azonban arról beszélt, hogy Shakespeare "megalkuvó" volt, aki ellopta mások munkáját, és saját neve alatt adta ki azokat. Leahy kifejtette, hogy Shakespeare hat aláírása maradt fenn, amelyek azonban nem olyasvalakire utalnak, aki az írásból élt. "Inkább úgy néznek ki, mintha egy csimpánz írta volna sütőkesztyűvel a mancsán" - fogalmazott a tudós.

Charles Beauclerk, a De Vere Társaság elnöke amellett kardoskodott, hogy a Hamlet annyira bennfentes képet ad az Erzsébet kori udvarról, hogy azt csak Oxford grófja írhatta. A politikával átitatott darab Shakespeare neve alatt veszített éléből. "Shakespeare szerzőként megnevezésével a Hamlet csupán ártalmatlan mesévé vált egy dán királyfiról" - fogalmazott Beauclerk.

Emmerich a rendezvény végén mosolyogva jegyezte meg: "El vagyok bűvölve - az ember készít egy kis kosztümös B-filmet, és itt végzi az English-Speaking Union vitáján".

Olvasóink írták

  • 2. calico 2011. június 08. 08:26
    „Remélem, meghívják Gőbl Gábort a premierre!”
  • 1. tradermike 2011. június 07. 23:00
    „Mért kell mindenről bebizonyítani, hogy nem is úgy volt?! Erre kap valaki diplomát vagy elismerést? Nagy ember lesz tőle? Befolyásolja az olvasók értékítéletét, hogy valójában ki volt Shakespeare? Állítólag Platón meg b_zi volt - de nem is azért szeretjük :o)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperszombat a TV2-n - Mindenki kedvencei

Jön Eddie Murphy, Tom Cruise , Val Kilmer, Richard Gere. A lista nem teljes, számos világsztár tölti… Tovább olvasom