Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kevéssel nőttek a bérek

A Magyarországon legjobban kereső pilóták, ügyészek és bírák havi kilenc-tízszer több pénzt kapnak, mint a lista végén álló erdészeti munkások.

Épphogy csak nőttek a bérek az év első kilenc hónapjában Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 196.400, a nettó 121.900 forint volt. Az előbbi mindössze 1,2, az utóbbi pedig 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, miközben az infláció csaknem elérte a 4 százalékot.

A fizikai és a szellemi foglalkozásúak jövedelme közötti rés némiképp csökkent, de így is hatalmas maradt. A kétkezi dolgozók fizetési papírján átlagosan 129.200, az értelmiségiekén 265.800 forint szerepelt, amiből 90.300, illetve 154.600 forintot kaptak kézhez. A legrosszabbul az állami és önkormányzati alkalmazottak jártak, akik a tizenharmadik havi bérek elvétele miatt jelentős, 6 százalékot meghaladó bevételkiesést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Nem véletlen, hogy a 2008-as adatok szerint a legjobban keresők között csak szellemi foglalkozásúak vannak. A férfiaknál az első ötben mindkét nemnél ott találhatók az ügyészek, a bírák és a pénzügyi szervezők. A férfiaknál a repülőgép-pilóták és adószakértők, a nőknél az informatikusok és a közgazdászok is a szűk elithez tartoznak.

A 702 ezer forintos havi csúcsbér kilenc-tízszerese az utolsó helyezett erdészekének.

A cikk bővebben a Kisalföld napilapban olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibeszélőshow-k: Tiltás vagy önszabályozás?

Szerda délelőtt egyeztet a két országos kereskedelmi televízióval továbbra is kifogásolt… Tovább olvasom