Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Kevesebb új állás és álláskereső augusztusban

A nyilvántartott álláskeresők száma augusztusban 546.100-re, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent Magyarországon, annak ellenére, hogy a nyolcadik hónapban havi összehasonlításban tovább csökkent az új állások száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A foglalkoztatók augusztusban 27.200 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségekhez, ez az előző hónap adatánál 3.400-zal, 11 százalékkal kevesebb. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 12 százalékos növekedés következett be.

Az újonnan bejelentett állások 52,4 százaléka nem támogatott álláshely, a többit valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók.

A támogatott állások legnagyobb hányadát, 52 százalékát az „Út a munkához program” keretében meghirdetett közcélú állások teszik ki, amelyek között a legnagyobb számban az egyéb segédmunkások, a takarítók, őrök, tehát a szakképzettséget nem igénylő foglalkozások találhatóak.

Az ÁFSZ adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékkal, csaknem 18 ezerrel esett vissza. A csökkenésben szerepet játszott az, hogy a belépési forgalom egy hónap alatt 21,3 százalékkal, ezen belül az első alkalommal belépők száma 25,7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző hónapban.

A legtöbb, csaknem 123.000 álláskeresőt továbbra is az Észak-Alföldi régióban tartják nyilván, de Észak-Magyarországon is 100.000 feletti a létszámuk.

A nyilvántartott álláskeresők 29,5 százaléka - 160.900 ember - tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső, számuk az előző hónaphoz képest kissé nőtt.

2010 augusztusában a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 571.400 volt, az előző hónaphoz képest 1.000 fővel csökkent az álláskeresők száma.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya júliusban 12,5 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,1 százalék volt. Az előző hónaphoz képest mind a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke, mind a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutató értéke 0,1 százalékponttal csökkent.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal által publikált legfrissebb adata 11 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. május-júliusra, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adatnál 0,1 százalékponttal kevesebb, és 1,3 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A csoportos létszám-leépítési bejelentések száma 23,4 százalékkal visszaesett augusztusban, 17 cég, összesen 624 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovák ipari termelés a vártnál kevésbé nőtt júliusban

A vártnál jóval kisebb ütemben nőtt a szlovák ipari termelés júliusban - a szlovák statisztikai… Tovább olvasom