Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kétszer hódították meg az Újvilágot?

Genetikai elemzések korábban arról tanúskodtak, hogy az amerikai indiánok ősei telepedtek meg először az amerikai földrészen - ott talált ősi koponyák eddigi legrészletesebb vizsgálata alapján azonban a szakemberek arra a következetésre jutottak, hogy a bevándorlók két külön hulláma érkezett Ázsiából.

Paleoantropológusok egy csoportja több tucat paleoamerikai koponyát hasonlított össze több mint háromszáz indiánéval. Az előbbiek a 11 000 évvel ezelőtt kezdődő bevándorlás kezdeti szakaszából valók, az utóbbiak mintegy ezerévesek.

A paleoamerikai maradványokat, amelyek négy dél- és közép-amerikai lelethelyről származnak, összevetették mintegy ötszáz kelet-ázsiai koponyával is. A vizsgálatok egyértelmű különbséget mutattak ki a paleoamerikai és az indián koponyák mérete és alakja között.
Mindebből a szakemberek arra következtettek, hogy egynél több embercsoport vándorolt be Ázsiából Amerikába - adták hírül a PLoS ONE című folyóiratban a Science magazin hírportálja szerint.

A koponyák korából adódóan az amerikai indiánok ősei előtt egy másik csoportnak kellett érkeznie a földrészre, amelyet a XVI. században neveztek el Újvilágnak - magyarázták.

A kutatás egyik résztvevője, Katerina Harvati, a németországi Tübingeni Egyetem munkatársa hangsúlyozta: bár az eredmények nem zárják ki, hogy csak egy migrációs hullám létezett, feltételezhető, hogy az Újvilág meghódítása összetettebb folyamat volt, mint azt eddig hitték.

Theodore Schurr, a Pennsylvaniai Egyetem molekuláris antropológusa elismeri a mostani munka igényességét és teljességét, noha saját genetikai kutatásai az egyhullámos bevándorlást támasztották alá.

Schurr kész elfogadni, hogy több ütemben, különböző időpontokban történhetett mindez, azonban felhívja a figyelmet a paleoamerikai koponyák kevés darabszámára a vizsgált mintán belül. Szerinte félő, hogy azok nem tükrözik a korai amerikaiak valós morfológiai és genetikai sokféleséget.
A téma vizsgálhatóságát komolyan hátráltatja az ősi DNS-ek hiánya, amelyek alig őrződtek meg az utókor számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos méhek: ötszáz szúrással öltek

Ismét embert öltek méhek: több mint ötszáz szúrással végeztek az Egyesült Államokban egy férfival. … Tovább olvasom