Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kétszáz antik műkincs került elő az egyiptomi nemzeti bankból

Kétszáz antik műtárgy, köztük egy faragott kar és görög-római istenségeket megörökítő márvány fejek kerültek elő az egyiptomi nemzeti bank páncélterméből.
Az ókori örökséget még a héten átszállították az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácshoz (SCA) - közölte Faruk Hoszni kulturális miniszter. Az újonnan felfedezett műkincsek valószínűleg a késő 19. és 20. század folyamán Egyiptomban letelepedett külföldiek tulajdonát képezték. Az antik tárgyakért rajongó műgyűjtők a bank páncéltermében, dobozokba csomagolva tárolták értékes gyűjteményeiket - mondta Tarek Amer, az intézmény vezetője.

A 20. század eleje óta azonban senki nem érdeklődött a dobozok iránt, így azok a bank felügyelete alatt maradtak, egészen addig, amíg a végrehajtó bizottság úgy nem döntött, hogy felajánlja őket az SCA számára - számolt be az msnbc.com internetes oldal. A kincsek között ókori egyiptomi és görög-római istenségek, többek között Hórusz, Hathor és Ptah mészkőből faragott feje, római terrakotta szobrok, valamint az iszlám és a modern korból származó pénzérmék sorakoznak - mondta Zahi Havássz, az SCA főtitkára.

Két régészeti és jogi bizottság vizsgálta meg a tárgyakat és elismerte azok eredetiségét. A kincsek jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban vannak, ahol alapos helyreállítás munkálatok és dokumentálás vár rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókat adtak a divatcézár bútoraiért

Az előzetesen vártnál jóval magasabb, 2,6 millió eurós áron (727,74 millió forintért) kelt el… Tovább olvasom