Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kétszámjegyű növekedéssel stabilizálódott a komputerpiac

Ismét kétszámjegyű növekedést produkált a komputerpiac, a második negyedévben világszerte 82,9 millió készüléket, az egy évvel ezelőttihez képest 20,7 százalékkal többet adtak el a Gartner piackutató intézet csütörtöki tájékoztatása szerint.

Európában is stabilizálódott a piac, főként a hordozható készülékek iránti keresletnek köszönhetően.

Éves összehasonlításban az európai, a közel-keleti és az afrikai piac 24,1 millió üzembe helyezett számítógéppel, 21,6 százalékkal bővült.

A második félévre a Gartner elemzője arra számít, hogy a vállalatok kereslete is javulni fog, a Microsoft Windows 7 operációs rendszerére való átállás is növelni fogja a beszerzési igényeket a cégeknél.

A gazdasági hangulat mindazonáltal nem stabil, a kereslet nagyon változékony. a piackutató szerint. A harmadik negyedév már biztosabb információkkal szolgálhat arról, hogy a PC-ágazat tartósan kiheverte-e a megpróbáltatásokat - mutatott rá az intézet egyik elemzője.

Európában a második negyedévben a netbookok piaci részesedése az előző negyedévihez képest gyors esést mutatott, 70 százalékról 20 százalékra zsugorodott. A visszaesés annak jele lehet, hogy a mini notebookok újdonságnak számító osztálya megalapozta helyét a piacon.

Világszerte a piaci részesedést tekintve a Hewlett-Packard (HP) megőrizte vezető helyét (17,4 százalék), a második helyen az Acer, a harmadikon a Dell áll 13, illetve 12,4 százalékkal. A kínai Lenovo 10 százalékos részesedéssel a negyedik, míg az Asus 5,2 százalékkal az ötödik.

Az európai színtéren az Acer megfosztotta vezető helyétől a HP-t, az előbbi 21,3 százalékkal részesedik a piacból, az utóbbi 19,7 százalékkal. A Dell 9,2 százalékkal a harmadik, az Asus 8,5 százalékkal a negyedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szereplő a mobilinternet piacon a Btel

A Vodafone-nal kötött hosszú távú együttműködés alapján a Btel (Business Telecom Távközlési Kft.)… Tovább olvasom