Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Kétmilliárd év múlva ütközhet galaxissal a Tejútunk

A Tejút - az a csillagrendszer, amelyhez a Föld is tartozik - gyorsabban forog, mint azt korábban hitték, ez 50 százalékkal növeli eddig feltételezett tömegét.

Emiatt nagyobb az intergalaktikus összeütközés veszélye is - derül ki egy, az Egyesült Államokban hétfőn nyilvánosságra került tanulmányból.

Egy nemzetközi csillagászcsoport nagypontosságú méréseiből kiderült, hogy a Tejút forgási sebessége 161 000 km/óra, ezáltal tömege körülbelül akkora, mint a szomszédságában lévő Androméda galaxisé.

"Mostantól fogva nem tekinthetünk többé a Tejútra úgy, mint az Androméda kistestvérére" - jelentette ki Mark Reid, az amerikai Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ csillagásza.

A nagyobb tömeg azt is jelenti, hogy a Tejútnak nagyobb a gravitációs ereje, és ez növeli a veszélyét az Andromédával, vagy más, a közelben lévő kisebb galaxissal való összeütközéseknek. Félelemre azonban nincs komoly ok, mert ez legkorábban 2-3 milliárd év múlva következhet be - hangsúlyozta Reid.Naprendszerünk mintegy 28 ezer fényévnyire van a Tejút középpontjától. (Egy fényév: 9460 milliárd kilométer). Ott a legújabb megfigyelések és mérések 965 000 km/órás rotációs sebességet állapítottak meg, szemben a korábbi, 804 672 kilométer/órás becsléssel. A méréseket a tíz radioteleszkópból álló VLBA (Very Long Baseline Array) rendszerrel hajtották végre, amelynek egyes elemeit a Hawaiin, az amerikai keleti parti Új-Angliában és a karibi szigeteken szórták szét.

Mint Karl Menten, a német Max Planck Intézet kutatója elmondta, a VLBA-rendszer közvetlenül méri a távolságokat és pontosabban tudja megállapítani a Tejút mozgásait. Ezáltal kiküszöbölhetik a korábbi hagyományos módszerek hiányosságait, és az eredmények nem függenek olyan közvetett tényezőkre alapozott feltételezésektől, mint például a fényesség. Az így kapott eredmények néha az előző, közvetett eredmény dupláját hozzák ki és Menten szerint ezek révén felülvizsgálhatják a Tejút szerkezetéről és mozgásairól eddig szerzett ismereteket.

"Mivel mi a Tejút belsejében vagyunk, nehéz meghatározni a struktúráját, szemben más galaxisokkal, amelyeket kívülről szemlélhetünk. A Tejút esetében mérésekkel és térképek készítésével tudunk következtetni a szerkezetére" - tette hozzá a német tudós.

Az új mérések más meglepetéseket is tartogattak a kutatók számára. Mark Reid arról számolt be, hogy a Tejút spirálja feltehetően négy és nem két, gázból és porból álló "ággal" rendelkezik - olyan "veteményeskerttel", ahol csillagok születnek.

Olvasóink írták

 • 10. 1.László 2009. január 07. 13:41
  „Kösz hogy időben szóltak így még van időm lelépni.”
 • 9. ideals 2009. január 06. 17:59
  „.. Muszáj nektek "káromkodni" ??? - én kilépek az udvarra, és felnézek az égre, és imádom a csillagos eget! Tök mindegy, hogy hány és milyen galaxis, meg tejút, meg "´rögös" út és társai alkotják. És kit érdekel, hogy mi lesz akárhány milliárd év múlva,?? - nem mindegy??? - az utódok is már csak "nyomokban" hasonlítanak majd az emberre, egy-két dns majd még emlékeztet az emberi fajra - talán!
  Mondjuk ez a hír érdekes a csillagászoknak, én megmaradok a csillagokat csodáló két lábon járó földi lakónak..”
 • 8. Judytka 2009. január 06. 15:47
  „Addigra így is-úgy is kirúgjuk magunk alól ezt a Földet..”
 • 7. _Zoli_ 2009. január 06. 14:41
  „Én meg itthon fél másodperc alatt kiszámoltam fejben hogy nem is annyi a tejút sebessége és a mérete is eltér Mark Reid feltételezésétől. És még azt is hogy sokkal több gázból és porpól áll. És nincs veteményeskert!!!!!”
 • 6. Tapmancs 2009. január 06. 11:33
  „Igen, kerületi sebességként már oké. Ezek szerint nem a Tejútrendszer szélén lévő pont, hanem kb az a pont halad ennyivel ahol a naprendszerünk is van (a Tejútrendszer középpontjához képest). És nyilván a T.r. is halad valamennyivel az "abszolút" állóhoz képest. Tényleg, létezhet "abszolút álló" rendszer? :)))

  Az meg megint jó hogy a valóság (?) és a cikk között majdnem 5x-ös eltérés van.”
 • 5. Szalai_Tamas 2009. január 06. 10:50
  „Sajnos az MTI-tol atvett hir (az eredeti MTI-s irast nem latom, regisztracio/elofizetes hianyaban...) tobb pontatlansagot es elirast is tartalmaz. Kezdve azzal, hogy a galaxisunkat Tejutrendszernek hivjak magyarul, es nem Tejutnak...
  A kerdeses sebessegnel keruleti sebessegre kell gondolni, ami a szogsebesseg szorozva a centrumtol mert tavolsaggal (ez a fizikaorakrol talan ismeros, mint a merev testek forgasanak egyik alapkeplete; bar a galaxisok nem merev testkent forognak, kozelitesnek megteszi). Az igy szamolt keruleti sebesseg pedig mar km/oraban vagy egyeb, "haladasi sebesseg" dimenzioju mertekegysegekkel irhato fel.
  Egyebkent a hir lenyege, hogy abban a tavolsagban, amennyi a Naprendszer es a centrum kozott van, az eddig feltetelezett, kb. 800 ezer km/oranal 160 ezer km/h-val NAGYOBB erteket, azaz mintegy 960 ezer km/h-s keruleti sebesseget alapitottak meg.
  Reszleteket lasd holnap, a hirek.csillagaszat.hu szakmai hirportalon.

  Udv,
  Szalai Tamas”
 • 4. Szilágyi_Zsolt 2009. január 06. 10:47
  „Addigra úgyis elpusztítja a Földet a felfúvódó Nap, úgyhogy igazán nincs miért aggódnunk. :)

  Tapmancs, az valószínűleg a kerületi (tangenciális) sebességre utal; vt= 161.000 km/óra. Ha a Tejutat köralakúként fogjuk fel, és tudjuk, hogy átmérője ~100.000 fényév, akkor ebből könnyen kiszámolható a szögsebesség is.”
 • 3. SC24 2009. január 06. 10:41
  „Jól mondod joco.Ennek a cikknek semmi értéke ránk nézve.”
 • 2. joco 2009. január 06. 10:13
  „Hány éves is leszek akkor?”
 • 1. Tapmancs 2009. január 06. 10:01
  „Csak egy kérdés: "a Tejút forgási sebessége 161 000 km/óra". Forgási sebesség mértékegysége nem lehet km/h, mert ez haladási sebesség. A forgási sebesség, más néven szögsebesség valamilyen szög/idő jellegű mértékegység kell hogy legyen (pl 1/s (radián/sec) vagy fok/perc). Tudom hogy nem ez a lényege a cikknek, de akkor is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benkő Dániel a mamagésa fürdőruháját szagolgatta

A lantművész elrontotta Soma estjét a kedd esti Vacsoracsata felvételén, a volt dzsungellakó ugyanis… Tovább olvasom