Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kételkedek a flúgos hajótörött szavában

A hajótörött állítása szerint több, mint egy évig az óceánon hánykódott egy fiatal fiúval, aki végül életét vesztette. A hatóságok hézagosnak találják a történetet.
Hézagosnak találják a Marshall-szigeteki hatóságok és az Egyesült Államok ottani nagykövete a több mint egy évig az óceánon hánykolódó hajótörött történetét, amelyről a nagyvilág hétfőn ismerhetett meg újabb részleteket.

A férfi a múlt héten a Csendes-óceánon, Hawaii és Ausztrália között félúton fekvő Marshall-szigetekhez tartozó Ebon-atollon ért partot, hétfőn szállították át a fővárosba, Majuróba, ahol részleteket osztott meg a szigetek bevándorlási tisztviselőivel és az Egyesült Államok ottani nagykövetével, aki tolmácsolta a csak spanyolul beszélő túlélő szavait.

Mint kiderült, a férfi egynapos halászatra indult 2012 december végén - így az első információkkal szemben nem 16, hanem 13 hónapot élt túl csónakjában. A hajótörött 37 éves, José Salvador Albarengónak hívják, Salvadorban született, de hajótörése előtt 15 éve már Mexikóban, a Chiapas állambeli Tapachulában élt Guatemalához közel. A meghallgatáson azt mesélte, hogy nincsen családja Mexikóban, de négy testvére él az Egyesült Államokban, bár semmi többet nem tudott róluk elmondani. Ő maga halász, cápára vadászik egy Willie néven említett megbízó számára, aki a cápa kilójáért 55 pesót (1000 forint) fizet neki.

Az Albarengo által állítólagosan megtett út.
Az Albarengo által állítólagosan megtett út.


Hét méter hosszú csónakjában vele volt egy 15-18 éves fiú, akinek csak keresztnevét tudja, Xiquelnek hívták. A tinédzser nagyjából egy-másfél hónappal az után halt meg, hogy egy vihar a nyílt óceánra sodorta őket. Miután Xiquel meghalt, Albarengo napokig gondokozott azon, hogy véget vet életének - derült ki a beszélgetésen.

Thomas Armbruster nagykövet a hajótöröttel való találkozás után az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, nehezen tudja elképzelni, hogy valaki túlélhet 13 hónapnyi hánykódást a tengeren, ám azt biztosra vette, hogy az Ebon-atollon hirtelen partra vetődött, hosszú hajú, hosszú szakállú ember jó ideje lehetett már a vízen. Megjegyezte, a férfi nem tűnt vészesen soványnak, viszont fájdalmakra panaszkodott és sántítva jár.

A helyi tisztségviselők is óvatosan reagáltak a hajótörött szavaira. Mint mondták, igyekeznek újabb információkat szerezni a rendkívüli eseményről, kapcsolatba lépnek Mexikó Fülöp-szigeteki nagykövetével is. Ha igaznak bizonyul, a férfi megmenekülése minden idők egyik legnagyobb tengeri túlélési története lesz - tették hozzá.

Forrás: Daily Mail
Forrás: Daily Mail

Albarengo elmondta: a csónak mellett úszó halakat fogta ki, és nyersen megette őket, madarakkal, teknősökkel is táplálkozott, a vérükkel csillapította szomját. Ahogy meglátta az Ebon-atollt, a hajótörött partra úszott. "Hálát adott istennek, amiért életben maradt. Beszélni akar munkaadójával és meg akarja keresni Xiquel családját. Ez vezérli most" - idézte őt a nagykövet.

Gee Bing, a Marshall-szigetek vezető idegenrendészeti tisztviselője szerint Albarengónál nem voltak igazolványok, az általa elmondott történet pedig erősen vázlatos maradt. Nem emlékezett például arra sem, Mexikó melyik kikötőjéből indult halászni. A félórás meghallgatás után a férfit kórházba szállították, és ha az orvosok megadják a zöld jelzést, hazaküldik Mexikóba vagy abba az országba, amelyiknek az állampolgára.

Az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem óceánkutatója, Erik van Sebille szerint Mexikó nyugati partjairól az áramlatok jó eséllyel egészen a Marshall-szigetekig sodorhatnak egy csónakot, a 8800 kilométeres út másfél-két évbe telik, bár 13 hónap alatt is megtehető, ha kedvezők a szelek és az óceáni áramlatok.


L'incroyable histoire de José Salvador Albarengo, un Mexicain qui a dérivé dans le Pacifique pendant 16 mois par Gentside

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dal volt a legnézettebb műsor szombat este

Az M1-en és a Duna Worldön együtt egymillióan nézték a show-t. Tovább olvasom