Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Készülj a matekérettségire!

Indul az eduline és a matekerettsegi.hu közös érettségi előkészítő sorozata, minden héten egy-egy olyan témakört fogunk feldolgozni ami jó eséllyel visszaköszönhet élesben is.
Ráadásul bemutatunk nektek egy olyan új interaktív tanulási formát, amit máskor is használhattok ha elakadnátok a tanulásban.

A matematika talán minden idők legellentmondásosabb tantárgya. Akik értik, azok imádják. Az is biztos, hogy aki matekból jó, azt a többiek is „okosnak” tartják. A többség viszont sajnos már az általános iskolában elhidegül a matektól: egy ponton lemarad, nem érti a magyarázatot, kudarcai vannak a dolgozatírásnál. És máris ott tartunk, hogy „utálom a matekot, nekem ez úgysem fog soha menni.” Mire ez a diák a középiskolába kerül, már csak egy dolgot akar: „átcsúszni” valahogy a matek-érettségin.

Ennek a problémának a megoldására tesz kísérletet a matekerettsegi.hu interaktív videós oktatósorozata, ami gimnáziumi évfolyamos bontásban, témakörönként az alapoktól kalauzolja végig a diákokat a feladatokon, melyek megoldásában a felhasználó is aktívan részt vesz. „Matematikát magyarázni az osztályban nagyon nehéz, mert minden diáknak más a felfogóképessége. Lehet, hogy a többség érti az adott magyarázatot, de mindig vannak páran, akiknek a kedvéért meg kéne ismételni elölről. Viszont a túl sok ismétlés sem jó, mert akkor meg azok „kapcsolnak ki”, akik eddig értették. Elkalandozik a figyelmük, és később emiatt nekik is nehézségeik lesznek.” – világít rá az eduline-nak a probléma gyökerére Baloghné Békési Beáta, a portál vezetője, aki maga is tapasztalt matek tanár.

„Az általunk kifejlesztett tananyag elsősorban azon a problémán igyekszik segíteni, hogy a diákok a tanórán sokszor lemaradnak a többiektől, illetve a tantermi keretek között legtöbbször nem kapnak visszajelzést az elvégzett munkájukkal kapcsolatosan. Az interaktív video-felkészülések során lehetővé válik, hogy mindenki a saját tempójában dolgozzon. Ha pedig valaki valamit nem ért, annyiszor lép vissza a magyarázathoz, ahányszor csak akar, illetve rendszeresen vissza is kérdezünk, így a felhasználóknak folyamatosan dolgozniuk, gondolkodniuk kell.” – foglalja össze az előnyöket a program kitalálója, majd hozzáteszi: „Mindenki, aki használja a programot, aktív részese a feladatmegoldásoknak, hiszen az egyes részfeladatoknál, úgynevezett input mezők segítségével mindenki maga írja be a megoldásokat. Arra is törekedtünk, hogy szemléletes és tanulságos feladatokat állítsunk össze, amelyeken jól be lehet gyakorolni bizonyos gondolatmeneteket. ”

A program kitalálói szerint az érettségiig hátralévő két hónapot érdemes okosan kihasználni. Meglepő lehet, de a rendszeres és hatékony felkészülés mellett a szerzők leginkább az optimista szemléletben, a nyugodt légkörben és a napfényben bíznak. Mindenkit arra buzdítanak, hogy ne stresszeljen, hanem higgye el, hogy igenis képes lesz felkészülni. Emellett persze sok praktikus tanáccsal is szolgálnak a készítők. Ezek között szerepel például, hogy érdemes egy óra társaságában gyakorolni- ez segíthet az időkeret betartásában, és hozzászoktatja a diákokat a gondolathoz, hogy az érettségi feladatsor megoldása bizony három óra kemény koncentrálást kíván.

És bár érdemes utána nézni azoknak a feladattípusoknak, amik nehezen mennek, a program összeállítói mégis azt tanácsolják az érettségizni készülő gimnazistáknak, hogy ha valami nagyon nem megy, arra inkább ne pazarolják el összes energiájukat a felkészülési időszakban – kivéve persze, ha ötösre pályáznak. Mindezeken kívül a matekerettsegi.hu még rengeteg apró, de annál praktikusabb tanáccsal igyekszik segíteni a diákokat. Aranyszabály például, hogy első ránézésre a feladatokat nem szabad túlbonyolítani, érdemes mindenkinek először használnia a fantáziáját és leírni, vagy felrajzolni azt, ami kapásból eszébe jut – ezzel sokszor közelebb is kerül a tényleges megoldáshoz.

Jövő héttől indul tehát az a 8 részes sorozat, amely – reményeink szerint – sokaknak hasznos lehet majd a kritikus pillanatokban. Minden héten más-más témakörből veszünk elő érettségi feladatokat, segítünk a feladatok megoldásában, hogy a lehető legtöbbet hasznosíthasíthassátok majd élesben is ezekből a példákból. Ebben a sorozatban persze nem vállalhatjuk a teljes körű felkészítést, de azt igen, hogy olyan információkat és ötleteket adunk, amik értékes pontokat hozhatnak mindenkinek a matekérettségin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akcióhős lesz Leonardo da Vinciből

A Warner stúdió akciókalandhőst farag Leonardóból - nem DiCaprióból, hanem da Vinciből, a… Tovább olvasom