Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Keserű karácsony: nem fogy a szaloncukor

Egyre kevesebb háztartás évről évre egyre kevesebb karácsonyi édességet vásárol. Ez a GfK Hungária kutatásából derült ki. Legjobban a kimért szaloncukor fogy, viszont egyre többen választják a minőségi dobozost.

A tavalyi karácsonyi szezonban, azaz 2007 október és 2008 január között, több mint tizedével vásároltak kevesebb csokoládéfigurát a magyar háztartások, mint 2006-ban. A karácsonyi csokoládéfigurák kilogrammonkénti átlagára 8 százalékkal nőtt, így az értékforgalom mindössze 3 százalékkal mérséklődött az előző szezonhoz képest.

Piacrész szempontjából növekedni csak a kategória szempontjából két legfontosabb értékesítési csatorna, a hipermarket és a diszkont tudott.
A karácsonyi csokoládéfigura vásárlására vonatkozó legnagyobb mértékű visszaesés a 3-4 fős, nagyvárosi, gyermekes családok esetében volt tapasztalható, illetve a fiatalabb háziasszonyok által vezetett háztartásokban.

Tizedével kevesebb szaloncukor

A csokoládéfigurák beszerzéséhez képest a háztartások szaloncukor vásárlásai még nagyobb arányban csökkentek: a 2007. évi szezonban 14 százalékkal kisebb mennyiségű karácsonyi édességet vásároltak a háztartások, ami az értékbeli forgalom 11 százalékos csökkenésével párosult. A piac szűküléséhez hozzájárult, hogy a 2007. évi karácsonyi szezonban az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal mérséklődött azon háztartások aránya, akik vásároltak szaloncukrot, illetve egy átlagos háztartás 10 százalékkal mérsékelte a beszerzett mennyiséget.

Győzött a minőség

Az adatokból azonban kiderül, hogy a piac 2006-ról 2007-re a minőségi termékek felé mozdult: a kereskedelmi márkák mennyiségi részesedése 16 százalékról 13 százalékra csökkent és nőtt a legmagasabb kilogrammonkénti átlagáron kínált szegmens, azaz a dobozos szaloncukrok piaci részaránya.

 Egy kilogramm dobozos szaloncukor ára átlagosan több mint két és félszerese a zacskós szaloncukornak és több mint háromszor annyiba kerül, mint a kimért szaloncukrok.

A dobozos csomagolású szaloncukrok piacrésze továbbra is alacsony: a 2007. évi szezonban mennyiségi részesedésük 8 százalékot ért el. A többi szaloncukorhoz képest – zacskós és kimért – viszont kizárólag ennek a típusnak nőtt a volumene, illetve a forgalma.

 

Tizedével kevesebb szaloncukor
Tizedével kevesebb szaloncukor

 A GfK Csoport a világ negyedik legnagyobb piackutató vállalata. A Csoport több mint 100 országban 115 leányvállalattal rendelkezik. A jelenlegi mintegy 10.000 alkalmazott megközelítőleg 80 százaléka dolgozik Németországon kívül, közülük 105-en Magyarországon.

Ami a kimért szaloncukrok iránti keresletet illeti, jelentős csökkenés állapítható meg: volumenük több mint negyedével visszaesett a 2006. október-2007. januári időszakhoz képest, így mennyiségi részesedésük 35 százalékról 30 százalékra mérséklődött.


Az értékesítési csatornák közül egyedül a Cash&carry-ben tudott növekedni a háztartások által megvásárolt szaloncukor mennyiség, legjobban az utcai árusnál, piacon, illetve a kisboltokban csökkent a beszerzett mennyiség.

Forrás: GfK Hungária, ConsumerScan

Olvasóink írták

 • 12. albatrosz 2008. december 03. 18:38
  „Kit érdekel? Jézus születése csak a katolikusoknak ünnep! Akik kivégeztették azoknak sem születése, sem halála nem ünnep, de nem is érdekli őket! Nem fogy a drága szaloncukorka? Vásároljatok helyette olcsó maceszt! ahá! nem tudjátok mi az? Hát kovásztalan kenyér! A Teszcóban és hasonló helyeken biztosan lehet kapni! A karácsonyi fenyőfát régi katolikus szokás szerint a karácsonyt követő, január 6-án illő volt lebontani! Ez csak azoknál csuszott meg, akik nem tudták mit is ünnepelünk karácsonykor!”
 • 11. Judytka 2008. december 03. 11:03
  „Ebből is látszik,hogy mindenki másként csinálja...Nekünk is volt Normand is,ezüst is..de egyiket sem tartotuuk sokkal tovább,mint vízkereszt.(amúgy szerintem a hagyományosnak van a legjobb illata).
  Ahogy átlépünk az újévbe,eltelik az első hét,valahogy úgy érzem,hogy (hülyén hangzik,de)lejárt a fa mandátuma..A karácsonyhoz tartozik,annak a jelképe...nem érzem szükségét még hónapokig nézegetni.(félreértés ne essék,nem bántani akarom azokat,akik sokáig megtartják,hisz´mindenkinek szíve joga..)”
 • 10. G.D 2008. december 02. 23:24
  „Sorry, hogy visszabeszélek kedves Korrekt5!
  Kipróbáltam az ezüstfenyöt és hamarabb lehullott mint a normandiai.-Lehet, hogy nem volt igazi? - Annak nézett ki, annak is vettem.
  Énnekem már rég óta vízestartályos karácsonyfatartóm van és a fámat (a normandiait) február végén, március elején szoktam lebontani. Na nem azért, mert hullik, hanem inkább azért, mert kicsit elbágyad, vagy únom már! Persze az is elöfordul, hogy elfelejtem utánatölteni a vízet, bár az még sohasem fogyott ki teljesen.”
 • 9. Korrekt5 2008. december 02. 22:57
  „G.D 2008.12.02. 20:25 - Kedves G.D!

  Az ezüstfenyö (igazi) tartja magát legtovább.
  Az igaz, hogy egy kicsit bökös de gyönyörü és nagyon jó illata van.

  De!....van itt egy DE!....mikor jöttök rá, hogy a kivágott fát vizestartályal ellátott karácsonfa tartóba kell helyezni. M ár magyarországon is lehet kapni ilyen tartókat és a fa több hétig eláll és nem hullajtja a tüskéit.”
 • 8. SAmu 2008. december 02. 22:27
  „Cukor=méreg!”
 • 7. Cancer 2008. december 02. 21:39
  „regen finom volt a szaloncukor, 3-4 fajta volt, de mind isteni
  a mostaniak szepen becsomagolva, huszmillio kulonbozo izesitesu, aztan mind bun rossz
  sosem lesz mar olyan mint regen(80´as evekben)....”
 • 6. lr 2008. december 02. 21:13
  „Van 600ftért is szaloncukor.. (CBA) és van 2200ftért és - Aradi vrt úti édességbolt.
  én úgy szoktam, hogy veszek kimértből 1 szemet... több fajtából megkóstólóm és amelyik bűn rossz, abból nem veszek, akkor sem ha olcsó.-
  sztem más is igy van vele, aminek rossz az ize, lehet kevesebb pénzbe kerül, de nem fogja megvenni senki.
  inkább legyen drágább, de finom. és akkor kevesebbet vesznek ugyan, de legalább elfogy. ott biztos, ahol gyerekek vannak.
  igy vagyok a mikulásokkal is. inkább veszek egy kisebb tejcsoki mikulást, mint az ócska kakaós masszát, ami januárban a szemétben landolna-”
 • 5. G.D 2008. december 02. 20:25
  „Na azért én is bünösnek érzem magam ezügyben. Fiatal koromban mindig azt szerettem volna, hogy legyen egy gyönyörü karácsonyfám, ezüstfenyö és csak gömbök legyenek rajta, meg hát gyertyák. Ez már sok-sok éve így is van, bár nem ezüstfenyö. Kipróbáltam, nagyon szúrós és hamar hullik. Bevált azonban a Normandiai fenyö, nem bök, sokáig eláll és gyönyörü. Nekem nem hiányzik a szaloncukor, bár a karamellásat azért szeretem (mert mindent ami karamellás), a többit nem. Mindig akarnék venni olyant, ami "régen" volt, természetesen a nosztalgia miatt, de sajnos azok már nincsenek. Ezért aztán továbbra is csak "ohne".”
 • 4. PrettyWoman 2008. december 02. 13:43
  „Hát, bizony én vagyok a főbűnös. Én már ezer éve nem vettem szaloncukrot, fogalmam sincs, mennyibe kerülhet. Valóban sosem díszítem vele a fát. Meg nem is szeretem. Akkor meg minek. Viszont gyerekkoromban nagyon szerettem a szaloncukor-kötözést. Nem tudom, miért, olyan jó móka volt. De akkor sem dézsmáltam meg.”
 • 3. frjutti 2008. december 02. 12:43
  „Judytka! Teljesen igazad van, tök felesleges még a sok édesség mellé a szaloncukor! Talán azért is fogy kevesebb, mert manapság nem divat a karácsonyfára díszként aggatni, max. az idősebb korosztály ragaszkodik hozzá, mint hagyományhoz. Én is csak azért veszek valamelyik minőségibb fajtából, de keveset, hogy a fa alá szórjam, aztán febr. végére még mindig marad belőle....”
 • 2. kisördög 2008. december 02. 12:37
  „: ) csak a fa alá,de nagyon fini a vajkaramellás,és persze az olcsóbbol,igy is a szeretet ünnepe marad ,és a laza kaják,mint mindig: )”
 • 1. Judytka 2008. december 02. 11:41
  „Inkább veszek kevesebbet,de minőségit... Szerintem felesleges felfalni tonnányi édességet,csak mert karácsony van!!Kaja és süteményhegyek...sokaknak erről szól az ünnep :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyálaréti gyilkosság: nagymamáját is M. Viktor ölte meg

Szeged - Miközben kisfia és élettársa temetése zajlott, M. Viktor Gábor bevallotta, nemcsak velük… Tovább olvasom