Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Keresztes Ildikó jól érzi magát a bőrében - interjú

Ötvenedik születésnapját ünnepelte nemrég Keresztes Ildikó. A füstös hangú díva jubileumi koncerttel, önéletrajzi könyvvel lepte meg közönségét az évforduló kapcsán, és nem mellékesen hétről hétre megmutatja sokoldalúságát, amikor különböző sztárok bőrébe bújik.

Ügyeletes Madonna-imitátor

- Madonnaként debütált a Sztárban sztár című show-műsorban, de Pink bőrébe bújva is láthattuk. Milyen volt a legelső „átváltozás"?
- Jó volt. Imádok bohóckodni. Régen, amikor még nem lehetett külföldi előadók albumait kapni itthon, Super Hits lemezek jelentek meg a külföldi slágerekkel, én voltam az ügyeletes Madonna-imitátor. Hangilag át tudtam lényegülni, látványilag most volt rá az első lehetőség. Az első adás akkora drukkal járt – hiába vagyok több évtizede a pályán –, hogy nagyon izgultam. A produkció közben annyi mindenre figyeltem, egy fontos dolgot azonban elfelejtettem: Madonna hangján énekelni… Pink megformálása már közelebb állt hozzám, akárhogy is nézzük, ő egy kőkemény rockénekes.

Fotók: TV2
Fotók: TV2

- Mennyire éli meg versenyhelyzetként a műsort?

Próbálom szuggerálni magam arra, hogy ez egy szórakoztató show-műsor. Ám azzal, hogy a nézők szavaznak, óhatatlanul is átnyergel versenyre. Sok meglepetést tartogatok még, ezért nyilván szeretnék az élbolyban végezni. De nem történik semmi, ha hamarabb búcsúzom, nem ez fogja meghatározni, hogy jó vagyok-e a pályámon. Jól utánozni valakit, az egy képesség. Helyzeti előnyt jelenthet a színházi tapasztalat, de rengeteg mindent meg kell tudni oldani.

- Hogy áll a kritikákkal?

Ültem az asztal másik oldalán én is, tudom, hogy nem könnyű az sem. Emberi sorsokról döntöttünk, bár az egy teljesen más jellegű show-műsor volt, egy tehetségkutatóban sokkal élesebb a helyzet, megjegyzem, azt sem kell véresen komolyan venni. A Sztárban sztár más. Ízlésen nincs értelme és nem is lehet vitatkozni. Akik a zsűriben ülnek, mind elismertek a pályán, mondaniuk kell valamit, de részükről is a szórakoztatás a lényeg.

- Feszegetni a saját határait – erre is lehetőséget ad a műsor?

- Igen. Az a jó, ha egy előadóművész újabb és újabb oldalát tudja megmutatni. Ráadásul igen erős, inspiráló a mezőny, örülök a csapatnak, emberileg és szakmailag is jóban vagyunk.


Az ösztöneire hallgat

- Megjelent önéletrajzi könyve a napokban. Mi volt a célja a megírásával?
Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam azoktól, akik már olvasták.
-
Repkedek, mert azt mondják, a maga műfajában a legjobb könyv. Két fontos célom volt. Eljutottam arra a fordulópontra az életemben, hogy meg szeretném írni a könyvet, óriási ív az, amit bejártam. Az elmúlt években annyi hülye, olcsó bulvár jelent meg rólam, hogy tiszta vizet akartam önteni a pohárba. Mindezt úgy, hogy őszinte vagyok, de van egy pont, egy általam húzott határvonal, amin nem megyek túl. Nem hazudok, legfeljebb nem mondok el egy csomó mindent. Koronczay Lillával, aki írta a könyvet, hosszú évek óta ismerjük egymást, hatalmasakat beszélgettünk.

- Sok tanulsággal járt egy-egy visszaemlékezés?
Rengeteget tudtam meg magamról. Ösztönlény vagyok, egész életemben nagyon kevés dolgot csináltam tudatosan, inkább az ösztöneimre hallgatok. Ugyanakkor sok miért járt a fejemben, és azzal, hogy szavakba öntöttem az érzéseimet, sok mindenre választ kaptam.


„Ez a te szülinapod, élvezd!"

- Amikor beszélgetünk, még a nagyszabású, „Keresztes 50" jubileumi nagykoncert előtt áll. Mi jelenti a legnagyobb feladatot a szervezésben?

Nagyon nehéz megszervezni, komoly anyagi vonzata van. Sokszor kérdezik, hogy miért nincs több ilyen nagyszabású koncert. Nem tudják, hogy egy ilyen fellépés úgy áll össze, hogy kapásból a terembérlet kétmillió forint. Ugyanennyi megy a zenészeknek, a világosításra, még nem történt semmi, de már ötmilliós kiadásnál jársz. Ráadásul az emberek úgy vannak vele, amit megkaphatnak ingyen, azért nem fizetnek, például letöltik a zenéket. Vagy vannak, akik nagyon szívesen eljönnének, de anyagilag nem engedhetik meg maguknak… Másfelől két és fél órás koncertbe egy egész életpályát nem könnyű belesűríteni. Olyan vendégeket meghívni, akiknek közük volt a pályádhoz, szintén nem egyszerű. Szóval meg kell küzdeni egy csomó mindennel. De igyekszem mindennap azt szem előtt tartani, amire Geszti Péter figyelmeztetett. Azt mondta: „Figyelj, Ildi, ez a te szülinapod! Soha nem leszel még egyszer ötvenéves, élvezd, mert ha te nem élvezed, akkor megette a fene az egészet. Lubickolj a színpadon!" Tényleg ez a lényeg. Mert voltak és remélhetőleg lesznek is még fellépések – Lukács Laci barátom mondta egyszer a Tankcsapdából és így vagyok vele én is: „Remélem, hogy a mentő visz el a színpadról" – de ez most egy különösen fontos koncert lesz.

- Pont az járt a fejemben, hogy egy ilyen show komoly erőnlétet követel…
- Nagyon! Húszéves koromig sportoltam. Kétfajta élsportoló van, az egyik, aki nem hagyja abba, a másik, aki egy ollóval elvágja az egészet. Utóbbiak közé tartozom, de most rákényszerültem, hogy újra eddzek. Rettentő hálás vagyok ezért, sokkal jobban érzem magam a bőrömben.


Minden nőnek rengeteg színe van

- Mivel töltődik fel, ha éppen nem bújik valakinek a bőrébe és nem fellépésre siet?
A passzív pihenést szeretem. Imádom a filmeket, filmmániás vagyok. Rengeteg jó humorú barátom van, nagyon élvezem egy közös borozás közben megvitatni az élet dolgait. Nem utolsósorban ott vannak az állatok, kutyamániás vagyok. Egyszerűen lenyűgöznek, és hihetetlen, hogy mennyi boldogsághormont szabadítanak fel az emberben.


- Sok nőnek példát mutathat azzal, hogy ötvenévesen is pörgős életet él, boldog és karrierjének csúcsán van. Mit üzen nekik, hogyan meríthetnek erőt a példájából?
Én is csak egy nő vagyok. Megküzdök a sztereotípiákkal, például azzal a tévhittel, hogy 25 év felett már „eláshatja magát az ember". Kikérem magamnak. Nekem annyival könnyebb, hogy a munkám miatt folyamatosan formában kell lennem. Mondjuk vicces, hogy nálam kevesebbet senki nem megy fodrászhoz, kozmetikushoz... Ugyanakkor rengeteg mindent elsajátítottam, amikor a műsorokban profi fodrászok, stylistok segítettek. Megtanították, hogy mi áll jól, mi az, amit hangsúlyozni kell, mit rejtsek el. De nem szoktam problémát csinálni ebből, ha úgy van, melegítőben, csapzott hajjal is lemegyek a közértbe, ám ha kell, akkor én vagyok a legnagyobb díva. Mert minden nőnek rengeteg színe van. Csak egy idő után sokan bepunnyadnak a szürkeségbe, engedik magukat átesni a ló túloldalára. Sok nő nem élvezi a párkapcsolatot, amiben él, de a gyerekek miatt nem mer lépni. A beletörődés és nem az elégedettség sugárzik róluk. Nem hiszik el, hogy ők még ugyanúgy képesek lehetnek mindenre. Valahogy merni kellene. Igen, mondani könnyű, mert ha valóban lépni akarunk, abban nagy munka van. De higgyék el: amíg élnek és egészségesek, ugyanúgy megvan az esélyük mindenre, mint egy fiatalnak.
Nekem sem volt egyszerű. Volt, hogy teljesen összezavarodtam, annyian próbáltak más-más irányba terelni. De nem tántoríthattak el soha, mindig egyedül találtam meg az utamat. Az ember mindig tanul, az élet a legjobb mester. Ha ügyesen olvasol a sorok között, akkor a számodra legjobb út egyszer csak kikristályosodik előtted.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsonyi díszpolgári címet kap Karel Gott, de sokak szerint nem érdemli meg

Az ellenzék szerint devalválja az alapjában politikai természetű kitüntetést, hogy egy könnyűzenei előadónak ítélik oda. Tovább olvasom