Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kegyetlen gyilkos: ˝Saját kezével fojtotta meg társai barátnőit˝

Egy volt izlandi szépségkirálynő bejelentése alapján fogták el a 16 éven át hiába körözött James Bulgert, a bostoni alvilág egykori rettegett alakját.
Egy volt izlandi szépségkirálynő bejelentése alapján fogták el a 16 éven át hiába körözött James (Whitey) Bulgert, a bostoni alvilág egykori rettegett alakját, aki egyike volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által leginkább keresett tíz bűnözőnek - közölte hétfőn a The Boston Globe.

Anna Bjornsdottir, aki 1974-ben az észak-európai szigetország képviseletében részt vett a Miss Universe szépségversenyen is, nyomravezetőként 2 millió dollárt kapott az FBI-tól. Az izlandi hölgy, aki több amerikai tévésorozat mellékszereplője is volt, a férjével Halldor Gudmundsonnal együtt több éven át lakott annak Princess Eugenia lakóháztömbnek a közelében a kaliforniai Santa Monicában, ahol a körözött bűnöző és a barátnője az elmúlt 13 esztendő nagy részét eltöltötte.

A 19 gyilkossággal és más súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Bulgert azután sikerült elfogni még júniusban, hogy az FBI a nyilvánossághoz fordult, és televízióban, valamint a Twitter mikroblog-oldalon közzétette a bűnöző élettársa, Catherine Elisabeth Greig fotóit.

Az elfogás után a szövetségi nyomozók csak annyit árultak el, hogy a pár nyomára névtelen lakossági feljelentés nyomán bukkantak, de miután utóbb azt is elárulták, hogy a hívás Izlandról jött, a sajtó Bjornsdottir nyomára bukkant. Elisbeth Greig voltaképpen egy környékbeli kóbor macska miatt bukott le, amelynek rendszeresen enni adott. Emiatt figyelt fel rá Bjornsdottir, aki maga is szerette az állatokat és akinek férje könyvet is írt egy befogadott gazdátlan macskáról.

A házaspár "kétlaki volt", tartózkodási helyét gyakran váltogatva Kalifornia és Izland között. Az izlandi ex-szépségkirálynő feljelentése nyomán a 81 éves bűnöző és 60 éves párja által bérelt lakásban a nyomozók 800 ezer dollárnyi készpénzt és számos lőfegyvert foglaltak le.

A Charlie és Carol Gasko néven bejelentkezett párt az FBI ügynökeinek azzal sikerült kicsalni a lakásból, hogy azt mondták nekik: feltörték a tároló helyiségüket. Bulgert bankrablások miatt először 1956-ban ítélték el. Akkor 20 évet kapott, amiből kilencet le is töltött, ebből hármat a hírhedt Alcatraz börtönszigeten.

A börtönévek után visszatért Bostonba, ahol Stephen J. Flemmivel saját bandát alapított, majd a 70-es évek közepétől az FBI besúgója lett. A szövetségiek a rivális új-angliai maffiáról adott információkért cserébe megengedték az ír gengszternek, hogy - amennyiben nem öl meg senkit - folytathassa üzelmeit. "Whitey"-től azonban a 80-as évekre már jobban rettegtek Bostonban, mint John Gottitól, a Gambino család főnökétől New Yorkban.

A The New York Times szerint csaknem mániákus kegyetlenséggel gyilkolt, így a saját kezével fojtotta meg bandája két tagjának barátnőjét. "Azt mondták: amikor Whitey végigment az utcán, a járda is beleremegett" - nyilatkozott Robert Stutman, a kábítószer-ellenes rendőrség (DEA) bostoni részlegének egykori vezetője. Bulger 1994 decemberében tűnt el, miután a tartótisztje, John Conolly megsúgta neki, hogy vádat akarnak emelni ellene.

A bűnözőt azóta, Elvis-szerű rejtélyességgel, több helyen vélték felbukkanni. Legutóbb bizonyítottan 2002-ben, Londonban látták. Bulger ügyét egy 2003-as kongresszusi jelentés "a szövetségi bűnüldözés története egyik legnagyobb kudarcának" nevezte. Az ügy pikantériája, hogy a gengszter bátyja, William Bulger Massachusetts állam szenátusának elnöke volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi kvíz - Mit jelent a szó: dugong?

Elsőre tudja a helyes választ? Akkor ne habozzon, lendüljön harcba a mai pontokért. Ha nem biztos a… Tovább olvasom