Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Karácsonyfatűz az idén is? Kerüljük el az ünnepi égést!

Az ünnepek alatt több lakástűz keletkezhet és keletkezik is minden évben. A fővárosi tűzoltóság szakembere néhány jó tanáccsal szolgált, hogy elkerüljük az ünnepi "égéseket".


Az adventi időszaktól szilveszterig tartó intervallumban történik a legtöbb "ünnepi lakástűz". Ezeket rendszerint az ünnephez tartozó klasszikus kellékek okozzák. A fővárosi tűzoltóságnak évente 20-25 alkalommal kellett ilyen jellegű káresethez vonulniuk - mondta el portálunknak Paul Tamás, szakember, a fővárosi tűzoltóság munkatársa.

Haladjunk időrendi sorrendben! Az ünnepi tüzek általában az adventi időszakban kezdődnek, forrásuk pedig az adventi koszorúk gyertyái.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


"A koszorút meggyújtják, felügyelet nélkül hagyják vagy majd megfeledkeznek róla. Amikor a gyertya leég, a láng átterjed a koszorúra, innen pedig akár más berendezési tárgyra, függönyre, bútorokra is átterjedhet a tűz˝ - nyilatkozta Paul Tamás.

"Karácsonykor már a csillagszórók, fenyőfára aggatott gyertyák okozhatják az esetleges tűzeseteket. Helyezzük el úgy ezeket a látványelemeket, hogy azok ne érintkezzenek közvetlenül karácsonyfánk ágaival. A lakásban, a meleg hatására, a fenyőfa kiszárad, a belőle párolgó gyantagőz miatt a fa sokkal könnyebben kap lángra. Ha tehetjük, érdemes a fenyőfa talpát vízben tartani. Így kevésbé szárad ki a növény˝

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


Az ünnepi tűzesetek zömében nem a tűzoltóság emberei oltják el a tüzet, hanem a lakók maguk. Azonban ilyenkor is ki kell hívni a tűzoltókat, hiszen a helyszín biztosítását és átvizsgálását csak ők tudják szakszerűen elvégezni. Ellenőrizni kell, nem maradt-e parázs vagy szikra, ami újra belobbanhat. Ez természetesen semmilyen költséggel nem jár a bejelentő számára - tette hozzá a szakember.

Vásároljunk szabványnak megfelelő égősort, karácsonyfaizzót

Az elektromos égősorok is veszélyesek lehetnek, ha minőségük nem ellenőrzött. Ügyeljünk rá, hogy csak az EU-szabványnak megfelelő égősorot vásároljunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis orosz városi hibrid autó 10 ezer euróért

Bemutatták az első orosz városi hibrid - benzinnel vagy sűrített gázzal, de árammal is működő - kisautót Moszkvában. Tovább olvasom