Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Karácsonyfa helyett ˝ünnepfa˝ lesz a hivatalos elnevezés

Ünnepfának hívják hivatalosan az Egyesült Államok egyik tagállamának karácsonyfáját, amit igencsak zokon vett több keresztény gyülekezet.
Ünnepfának hívják hivatalosan az Egyesült Államok egyik tagállamának karácsonyfáját, amit igencsak zokon vett több keresztény gyülekezet.

Rhode Island kormányzója, Lincoln Chafee a "fenyőkeresztapa". Névváltoztatási döntésében az motiválta, hogy ne rekesztődjenek ki azok az ünnepből, akik vallásuk okán nem tartják a keresztény ünnepet. Az állami karácsonyfát (Christmas tree-t) egyébként a kormányzó több hivatali elődje is nevezte már ünnepfának (holiday tree-nek).

Az egyet nem értők között akadnak politikusok is, így például Doreen Costa képviselő, aki "ellenfázást" tervez. Egy órával azután, hogy a kormányzó ünnepélyesen felkapcsolja az ünnepfa díszvilágítását, Costa felkapcsolja egy másik fenyő égőit ugyancsak szabadtéren, az irodáján mellett, és fennhangon karácsonyfának hívja a jelképet.

Olvasóink írták

 • 12. elihu 2011. december 08. 12:51
  „irrelevant! <moderálva> A Karácsony akkor is keresztény ünnep, ha tetszik, ha nem! Lehet természetesen ünnepelni nem keresztényeknek is, de tiszteletben kell tartani a keresztényeket azzal, hogy nem nevezzük el az ünnepüket és a jelképeiket (még ha a karácsonyfa nem is tradícionális jelkép) önkényesen! Ezzel gyakorlatilag pont a keresztények vannak diszkriminálva! Ne sírjuk vissza a Rákosi-Kádár rendszer által erőltetett fenyőfaünnepet jó?!”
 • 11. vonLichthofen 2011. december 08. 01:01
  „Ezt a hazugságot és cirkuszt!
  A Karácsonyfa - bárhogy is nevezik azt - mindenképpen a Mashiah - val érkezett békességet, meleget és szeretetet képviseli.
  Egyesek éjjelt nappallá téve dolgoznak azon, hogy minden összefüggést eltüntessenek, összemossanak ami még megtalálható Jézus és születésének ünneplése között. Még kétezer év után sem hagyják nyugodni, ünnepét megzavarják, csúfneveken nevezik- mamzer, Yoshke, Balaam/BT/ vagy getchke. A születésének tiszteletére emelt kivilágitott fákat eltüntetik, helyére pogány jelképeket állitanak, nem istenük dicséretére, hanem saját maguk mindenki fölött állóságának hiábavaló bizonygatására.
  Az igazi, - Jézus születését és Karácsonyt ünneplő dalok helyett veresorrú rénszarvasokat és vásárlásra ösztönző nótákat harsognak kora Októberrel kezdve.
  Ki kérdezett meg engem, hogy az én meggyőződésemet sérti e a Karácsonyfa nevének elidegenitése /sérti/, pogány és mágikus jelképek felállitása templomaink előtt / fölháborit és hányingerem van tőle/ vagy egy én általam tisztelt történelmi személy emlékének tendenciózus bemocskolása - kivált igy Karácsony táján.
  És ez nem csak Roth Island-ra áll, hanem egyre inkább Magyarországra is.”
 • 10. VJack 2011. december 07. 21:37
  „Attól még, hogy átnevezik a ramadánt, még muszlim ünnep lesz. Természetesen nem lesz keresztény ünnep, hanem muszlim. A karácsony meg keresztény és nekik a dolguk ünnepelni. Persze esélyes, hogy nem muszlimot zavar a karácsony, hanem valami egészen mást... Lassan le kell törni a sírokról a keresztet, hogy ne sértse xy érzékenységét? Ez lassan kezd paródiába fordulni...”
 • 9. irrelevant 2011. december 07. 17:36
  „Tolerancia terén szerintem lényegtelen, hogy ki mennyire alkalmazkodik mihozzánk. Bár ez emberfüggő, én például azzal is igyekszek udvariasan bánni, aki bunkón szól hozzám.
  Másrészt a karácsony nem fog eltűnni. Otthon annak lesz karácsonyfája, akit akar: ez viszont a KÖZ karácsonyfája, és mivel a köz nem színtisztán keresztény, ez így korrekt, szerintem.
  "A karácsony az karácsony karácsonyfával." -> ebben van valami. És január sem lehet január Ianus, a kapuk római istene nélkül. De ne felejtsük el, hogy februárban mindenkinek kötelező részt venni Februa tisztulási ünnepében. Persze ott van még a sorban Mars, Afrodité, Maia, Juno, stb. Angolszász területen még a hét napjait is ősi istenekről nevezték el (pl. Thor - Thursday, Friday - Freya), de hazánkban sem szokott mindenki sabbath-ot tartani. Az elnevezés gyakran marad, az ünnep mégis tovaszáll, és ez így van rendjén.
  Abban sem értünk egyet, hogy szürkébb lenne a világ, abban pedig végképp nem, hogy az ember nem képes beletörődni a halál gondolatába. Ha csak egy olyan ember van, akinek sikerül, akkor eljöhet az idő, amikor mindenkinek sikerül majd. És szerencsére van ilyen.”
 • 8. pamutzokni 2011. december 07. 17:02
  „5-ös:

  A karácsony az karácsony karácsonyfával.
  A zsidók is lesz.rnak minket keresztényeket hanukakor, pedig Jézus is járta ünnepelni.
  Ramadankor gondolnak az iszlamisták a zsidókra vagy a keresztényekre vagy éppen a hottentottákra???
  Lassan mindent összemosnak és nem marad más, mint unalmas szürke.
  Vallás pedig szvsz mindig lesz ha másért nem hát azért, mert az ember gyarló és egoista, nem fog beletörődni soha hogy ha meghal, totál vége”
 • 7. irrelevant 2011. december 07. 16:45
  „Kedves Dr.Lang!
  Elképesztő, mennyi mindent feltételezel rólam a vallással kapcsolatos véleményem miatt. Szerintem meglepődnél, ha ismernél, vagy lenne róla fogalmad, "mit olvastam" (nem mintha bárhogy is kapcsolódna ide). Nincs szükség a személyeskedésre, majd az idő eldönti, melyikünknek van igaza. Ne aggódj, többnyire amúgy csendben vagyok, csak néha már kitör belőlem a nevetés.”
 • 6. Dr.Lang 2011. december 07. 16:35
  „#5 tenylegesen irrelevant :-)
  Szt. Augustine-t te se olvastal, sot meg Plato-t se. Bolcsebbnek latszanal, ha csendben lennel.”
 • 5. irrelevant 2011. december 07. 16:24
  „Bírom az amerikai keresztényeket. Pont ők sértődnek meg minden ilyen ügyön, miközben mindenegyes szertartásukat (ezt is) és ünnepüket a "pogányoktól" lopkodták össze. Szerencsére a vallás már egyre inkább háttérbe szorul, napról napra szekulárisabb a világ. El tudom képzelni, pár generációkkal később gyermekeink hogy fognak majd hahotázni őseiken, akik mindenféle bronzkori rituálén civakodtak.”
 • 4. orion1 2011. december 07. 16:19
  „Orbán elveszett ikertestvérét is ott kell keresni valahol, gyanús hogy azok is átneveznek minden hülyeséget hülyeségre...”
 • 3. CsabaKiraly 2011. december 07. 15:49
  „Baromi erosek a zsidok.”
 • 2. Pikulics 2011. december 07. 14:50
  „Ez ellen csak "Gyed Maroz" riltakozhatna. Csoda, hogy az USA keleti partvidékén még nem nevezték el Xmas-t (karácsonyt) Hanukka-nak.!?”
 • 1. pappe 2011. december 07. 14:13
  „Nem kell megijedni, Rhode Island-on van így! Nem nálunk. Egyelőre...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Depressziós cukorbetegeknél megduplázódik a demencia veszélye

Ha a cukorbetegek állapotuk mellett még depresszióval is küzdenek, akkor jelentősen megemelkedik… Tovább olvasom