Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kamerás Fucking

Kamerákkal őrzik Fuckingot, a kis osztrák falu helységnévtábláit, mert a turisták állandóan lelopkodják.
A szó angolul a legközönségesebb változat a szeretkezésre, ezért aztán nagy a sikere. Az osztrák falu lakói nem ezért választották és persze nem is ők választották, hanem a távoli történelembe vesző elődök. A fuckingnak német jelentése nincs, bár egyes gyanítások szerint azért németül is köze lehet a szexhez, más elmélet alapján Lord Focko földesúrról kapta a falu a nevét még a VI. században.

A névtáblalopkodás is régikeletű, bár nem másfélezer éve dívik. A II. világháború után lett világhírű a falucska amerikai katonáknak

köszönhetően, akik alig tudtak nevével betelni. Manapság az angolszász turisták már a térképen meglátva is nagyokat röhögnek, és vidáman látogatnak el a mindössze 104 lakosú faluba, hogy fényképeztessék magukat a Fucking tábla alatt. Többen azonban "képtelenek elengedni" a táblát, és hazaviszik emlékbe.

A fuckingiaknak már abból is elegük van, hogy állandóan kiröhögik őket lakhelynevük miatt, hát még hogy pénzükbe kerül a szüntelen táblapótlás. Négy éve valósággal bebetonozták a táblákat, és akkor úgy vélték, hogy egész éjjel dolgoznia kell annak, aki el akar egyet lopni.

Vagy mégsem kellett, vagy igen dolgosak a "fuckingozó" turisták, mert ez sem segített. A minap ezért a fuckingiak bekamerázták tábláikat.

Egyébként nem Fucking az egyetlen osztrák falucska, amelynek lakosai kínosan érzik magukat, ha meg kell mondaniuk, hova valósiak. Ezekről a zavarba ejtő osztrák településnevekről már külön könyv is született Franz Dürnsteinernek köszönhetően. Az ő gyűjtéséből kiderül, hogy létezik Ausztriában Kotzendorf nevű helység, amely viszont nem angolul, hanem németül értelmes: Okádásfalvát jelent. Van azután Hundessen, amely magyarul Kutyafalófalu, továbbá Mösendorf, amely Koszfészek - legalábbis a neve alapján.

Olvasóink írták

 • 8. extradagadt 2009. augusztus 04. 09:12
  „Ámerikában a keleti paroknál pedig van sok-sok szép város:
  Cairo, Lebanon, Amsterdam, Rome, Hamburg, Rotterdam, Hanover, Potsdam, Geneva, Berlin, Manchester - hogy csak az ismertebbeket említsük. Kissé messzebb, de akad egy St. Petersburg (Florida) és egy Moscow (Idaho) nevű település is. Dear elemér, van ennek a jelenségnek valamilyen története? Vagy csak a hasukra ütöttek?”
 • 7. elemér 2009. augusztus 03. 18:40
  „Machu Picchu (macsu picsu) egy hires város turistáknak az Inka birodalombol.”
 • 6. extradagadt 2009. augusztus 03. 16:05
  „Omán délkeleti partjainál pedig van egy kis szigetcsoport, álmaim utazása, ékes magyarsággal így hangzik a neve: "Kúrja-Múrja Szigetek".”
 • 5. RickCartman 2009. augusztus 03. 14:45
  „Jézusom, ez legalább 20 éves hír..honnan kapartátok elő? 1989.nyarán jártam ott véletlenül, de már akkor lerágott csont volt, néhány turista lefényképezte, de semmi egyéb.Nyár, uborkaszezon, szabad felület az oldalon, nosza, egy újszülöttnek nagyon cool hír.”
 • 4. Túrabakancs 2009. augusztus 03. 13:30
  „Magyar verzió: Nyalka+Bugyi= nyalka a bugyiban.
  Kár hogy nincsen ilyen nevű település Magyarországon: Kiskunbüdösfütykös. Ezt aztán lehetne cikizni! :)”
 • 3. Batistuta 2009. augusztus 03. 13:13
  „Gratula! Nagyon friss hír!:-(”
 • 2. tgmt 2009. augusztus 03. 11:44
  „pontosan...:)”
 • 1. csd 2009. augusztus 03. 09:47
  „:D
  ez tetszett!
  Ha ennyire gáz nekik, vissza kéne változtani a nevet Fockingra, a földesúr emlékére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennegyedszerre vár gyermeket

Tizennegyedik alkalommal esett teherbe egy nő, akitől tizenhárom gyermekét már elvették.

Tovább olvasom