Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Kaiser Ede: ha lenne halálbüntetés, már nem élnék

"Hálámat fejezem ki a halálbüntetés eltörlésében közreműködő személyeknek, nélkülük ma már nem élnék" - írta a héten megjelenő könyvében Kaiser Ede.

Kaiser Ede a Móri ártatlan című börtönnaplójában - amely az ellene folytatott eljárás jogi megközelítésű leirata - a móri bűncselekmény nyomozása során felmerült és az ellene felhozott bizonyítékok, tanúvallomások ellentmondásaira hívja fel a figyelmet. Kötetében arra a következtetésre jut, hogy az őt felismerő tanúk - ahogyan ő maga is - az igazságszolgáltatás hálójába kerültek.

A büntetését jelenleg a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetben töltő fiatalember neve alatt megjelent könyvben az olvasható, hogy a korábban koronatanúként emlegetett és rá terhelő vallomást tevő Kiglics Attila "miután felmarkolta a 25 millió forint nyomravezetői díjat és az igazi elkövetők kézre kerültek, nyomtalanul eltűnt". Hozzáteszi: sem jogi lehetőség, sem gyakorlat nincs arra, hogy az adófizetők pénzéből kifizetett összeget visszaköveteljék tőle. Kaiser szerint azonban ez az összeg "aprópénz" ahhoz a másfél milliárd forinthoz képest, amit erre az ügyre fordítottak a hatóságok.

"Az igazi elkövetőkhöz vezető fegyvereket - a rendőrség által titkoltan - már 2006 októberében megtalálta" az a kincskereső, aki jelenleg is pereskedik a kitűzött díj kifizetéséért - olvasható a könyvben. Az NNI a fegyverek megtalálása után egy sajtótájékoztatón decemberi bejelentésre hivatkozott.

Nyolc halott volt Móron
Nyolc halott volt Móron

A szerző szerint habár már nem őt, hanem Weiszdorn Róbertet és az időközben öngyilkosságot elkövető társát tartják a hatóságok a móri bűncselekmény elkövetőinek, ő továbbra is ezért a bűncselekményért tölti büntetését, a mellette tanúskodók ellen pedig továbbra is hamis tanúzás miatt folyik eljárás.

Kaiser Ede szerint nincs hír arról sem, hogy mi lett azzal a közúti ellenőrzést végző rendőrrel, aki a helyszínről menekülő két gyanúsítottat igazoltatta, majd elengedte. Hozzátette: az ellene folytatott nyomozást vezető és irányító magas rangú rendőrök "jelenleg is a helyükön vannak és rendszeresen nyilatkoznak a televízióban", a nyomozást felügyelő és a vádat képviselő ügyész ugyanabban a beosztásban van, az ügyben első fokon eljáró bírót legfelsőbb bírósági bírónak nevezték ki, a jogerős ítéletet kimondó bíró pedig egyetemi előadásain "a mai napig hangoztatja, hogy a móri ügyben annak idején európai uniós szintű döntés született".

A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással először két másik fiatalembert hozott összefüggésbe a rendőrség, majd a bűncselekmény után néhány héttel Kaiser Edét és Hajdú Lászlót nevezték meg lehetséges elkövetőként. Kaisert előbb 2004 decemberében a Fővárosi Bíróság, majd 2005 októberében a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is bűnösnek találta és tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Hajdú László esetében új eljárás lefolytatását írta elő a táblabíróság, ebben első fokon 2008 októberében felmentették a móri vádpont alól.Olvasóink írták

 • 11. peca 2009. március 09. 17:26
  „A móri ügy körüli huzavona és hazugságkavalkád tökéletesen passzol a mai magyar valóságba.Elejétől kezdve sejtettük,hogy nem az igazi bűnösöket gyanúsítják.Lehet,hogy Kaiser bűnöző,de nagyon nem mindegy,hogy rablást vagy nyolc ember halálát varrják a nyakába.Illetve a rendőröknek ügyészeknek,bíróknak mindegy volt.És ez nagy baj.Koncepciós perben gyártott bizonyítékokkal(?)hamar eredményt felmutatni, a közvéleményt megnyugtatni.Köszi megnyugodtunk!Ékes példa kicsi hazánk erkölcsi süllyedésének.Hazugságból csak rövidtávon lehet építkezni.”
 • 10. PrettyWoman 2009. március 09. 17:24
  „És még hány ilyen történet van. Meg olyan is van biztos, amiről nem is tudunk, mert nyilván nem fognak a tévedésükkel eldicsekedni. Én például a Tánczos-üggyel kapcsolatban is szkeptikus vagyok. Nem hiszem, hogy ott is az igazi gyilkos ült. Annyi ellentmondás, melléfogás volt azzal kapcsolatban is. Azt is elhiszem, hogy azért "vallott be" mindent Tánczos, mert megverték. Őt igen, mert ő akkor egy 18 éves 40 kilós srác volt. Őt meg merték verni. A 120 kilós nagydarab Sztojka-féléket persze nem merik bántani, inkább elslisszolnak a környékről is.”
 • 9. pampus 2009. március 09. 13:46
  „Ott ahol a felületes munkát is díjazzák ott nem lehet a halálbüntetést vissza állítani! Már több esetben is leírtam, hogy a bíró csupán az elé tett ügyirattokból és többnyire a "befolyásolható szakvéleményekre" alapozza az ítéletét. Természetesen amióta az EU-ba léptünk azóta van lehetőség okosabb nyomozókat is igénybe venni, sőt nemzetközi bírósághoz is lehet fordulni.
  Tehát kedves olvasótársaim addig míg ez a kormány és ez a mai parlament összetétele nem oszlik fel addig ne is várjuk, azt hogy Magyarországon Demokrácia és Jogállam legyen!
  A halálbüntetés pedig nagyon rossz ötlet,viszont a letöltendő életfogytiglani büntetés szigorát ki lehetne bővíteni a társadalomra veszélyes egyének részére.”
 • 8. FREDDY/S 2009. március 09. 13:12
  „A móri ügyben most azokat kellene elítélni, akik alapvetően félrevezették az eljárást és miattuk hibás ítélet született, nemde...”
 • 7. antilibsi 2009. március 09. 11:37
  „Ez bizony így van gagarin! egyetértek! A gond az, hogy jelét sem látom annak, hogy az akkori hibákból az általad felsoroltak bármit is tanultak volna. Sőt! Csak a sumákolás, a sz.rkenegetés mindenhol, pedig már hét év eltelt. Vannak gyanusítottak, vannak nevek. Egyszerűen nem hiszem el, hogy senki nem tud semmit. Vagy ha tud, és pont ezért akadozik a nyomozás, akkor nagyobb a baj, mint hittem.”
 • 6. gagarin 2009. március 09. 11:26
  „A rendőrségtől akkor mielőbbi eredményt akart a rendszert irányító bagázs! Meg is lett az eredménye! De ott nem csak a rendőrség,hanem az ügyészség bíróság tehát mindenki HIBÁZOTT! Felelősségre vonás természetesen elmaradt!”
 • 5. antilibsi 2009. március 09. 11:21
  „Kedves pampus! Vajon hogyan következhetett be az a szomorú tény, hogy lassan már egy igazi banánköztársaság morális színvonalát is alulmúljuk? Hogyan lehetséges az (ebben jockeyval egyetértek), hogy a bíróság, ügyészség és az egyre többet szidott rendőrség ide süllyedt? Én, egyes jogalkotókkal és széplelkekkel ellentétben a valóságban vagyok kénytelen élni, épp ezért a mindennapi életemet megkeserítő tényekből indulok ki, amikor valamiről véleményt írok. Lehet, hogy az elmém színvonala nem mindenkinek megfelelő, ill. a gondolkodásmódomban sok mindent meg lehet kritizálni, de hidd el, hogy jó pár évig tartott, amíg eljutottam addig, hogy most már elegem volt. Lehet, hogy a móri ügyben Kaiser Ede nem gyilkolt. Lehet, hogy talán még ártatlan is (bár ezt kétlem). De kérdem én, miért nem téged vagy engem, esetleg a szomszéd nénit "találta meg" a rendőrség? Nyolc ember végeztek ki Móron! Hol vannak a gyilkosok?”
 • 4. pampus 2009. március 09. 10:50
  „Mi mást lehetne várni kedves "jockey" egy banánköztársaságban? A törvényalkotók zöme is hasonló felfogásu az "1-2" hozzászóló elméjével.Mivel felelősség nem terheli a cselekedeteiket. Az meg hogy ártatlanok és védtelenek kerülhetnek a felületes bírák elé az meg főleg nemérdekli Őket, hisz ahhoz nem is konyítanak.”
 • 3. jockey 2009. március 09. 10:29
  „Ez a móri ügy az egész rendőrség, ügyészség és bíróság szégyene! Elsősorban arra kell gondolni, hogy szinte bárkit bármiért elítélhetnek ebben az országban, konkrét bizonyítékok nélkül. Ez ezért eléggé félelmetes.”
 • 2. Löw 2009. március 09. 10:13
  „Gyilkosoknak nincsenek emberi jogai.

  Barom volt aki ezt kitalálta törvénybe hozni. Ennyi erövel a vadálatot amely marcangol egy embert, se szabadna lelönni...”
 • 1. antilibsi 2009. március 09. 10:00
  „Ha lenne halálbüntetés, már nem élnék. Ez így van, kedves Ede. De ne aggódj! Utólag mi is "megbánnánk". Ez vonatkozik a többi gyilkosra is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal testre vágyott a 14 éves kislány gyilkosa

Szorul a hurok H. Nóra gyilkosának a nyaka körül. A tizennégy éves lányt még tavaly novemberben… Tovább olvasom