Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Jövőre megjelenik a Google operációs rendszer

Kezd formát ölteni a Google operációs rendszere a Chrome OS, bár a korábban várnál később, csak 2011 első felében kerül piacra az első, új rendszeren futó számítógép.

A piaci bevezetésig hátra lévő időben tesztelésre kiválasztott felhasználók segítenek majd a Windows konkurensének szánt rendszer optimalizálásában. Elsőként kifejezetten tesztelési célokra készített Acer és Samsung készülékekre telepítik a Google operációs rendszerét - közölte a Google céges blogja.

"A többi gyártó később kerül majd sorra" - ígéri a Google két illetékes vezetője, Linus Upson és Sundar Pichai.

A Google 2009 nyarán jelentette be szándékát egy saját operációs rendszer a Chrome OS bevezetésére, amelynek sajátossága, hogy a legtöbb alkalmazást számítástechnikai felhőben futtatja és tárolja, nem pedig a gép merevlemezén.

"Még nem készültünk el teljesen a fejlesztéssel" - ismerte be a blogban a két szakember.

A Microsoft és az Apple is éveket fordított saját rendszereinek fejlesztésére, ezért a Google sem takarékoskodik az idővel azért, hogy meggyőződhessen rendszere problémamentes futásáról - mutatott rá Sundar Pichai a dpa hírügynökségnek.

A Chrome OS operációs rendszert piaci bevezetése előtt kiválasztott felhasználók tesztelik majd az Egyesült Államokban az esetleges gyenge pontok felderítésére és kiküszöbölésére. A Google ehhez notebook készülékeket oszt szét iskolák, vállalatok, fejlesztők és magánfelhasználók között. A tesztkészülékek folyamatos mobil internet kapcsolatot biztosító modemekkel lesznek ellátva.

A Google OS operációs rendszer olyan felhasználókat vesz célba, akik folyamatos internet kapcsolatot igényelnek és nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra. A gépen futtatott alkalmazások azonban internetes kapcsolat nélkül is működnek. A Google OS számára a Google egy teljesen új biztonsági modellt fejlesztett ki. A rendszer egy kifejezetten biztonsági célokat szolgáló hardver modulra épül (Trusted Platform Module), amely bekapcsoláskor, a rendszer betöltésekor (boot) védi meg a számítógépet a támadásoktól.

A Chrome OS operációs rendszerrel elsősorban a Microsoft Windows piacvezető pozícióját kívánja megrendíteni a Google. A Windows személyi számítógépek operációs rendszereként játszott uralkodó szerepét még az ingyenes Linuxnak sem sikerült megtörnie.

Az internetes böngészők versenyében viszont a Google komoly sikereket könyvelhet el magának. A Chrome felhasználók száma az idén 120 millióra megháromszorozódhat. A nemrégiben megnyitott Chrome Web Store pedig, ahonnan további alkalmazásokat lehet letölteni, még az eddiginél is népszerűbbé teheti a böngészőt.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2010. december 08. 21:28
    „Meghághatják az egészet, ha nem lesz olyan egyszerű mint a windows. Akkor a Linux sorsára jut, csak mazohisták és szakértők fogják a gépre telepíteni. Továbbá nem árt az sem ha futtatja a windows platformra készített alkalmazásokat is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

London után Új-Zélandon is lefülelte ugyanazt a gyorshajtót a rendőr

A Föld két átellenes végén ugyanaz a rendőr ért gyorshajtáson egy brit férfit. Tovább olvasom