Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Jótékonysági képaukció vajai Rákóczi-emlékmű állítására

Húsz hazai és határon túli képzőművész 46 alkotását ajánlotta fel jótékonysági képaukcióra, hogy a bevétellel hozzájárulhassanak egy vajai Rákóczi-emlékmű állításához.
Molnár Sándor, a Vay Ádám Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a művészek az intézmény baráti körének ajánlották fel alkotásaikat, amelyeket a képaukció előtt, szeptember 14. és 19. között a nyíregyházi Centrál Hotelben állítanak ki. A kiállítást követően az aukciót szeptember 25-én, 11.00 órától tartják majd a vajai múzeumban, ahol licitálhatnak a vevők az alkotásokra.

A bevételt a múzeum baráti köre egy Rákóczi-emlékmű állítására használja majd fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban. Molnár Sándor tájékoztatása szerint az emlékművel II. Rákóczi Ferenc fejedelem három évszázaddal ezelőtti vajai látogatásának szeretnének emléket állítani. Jövőre lesz a 300. évfordulója annak, hogy a szabadságharc vezetője 1711-ben Vaján járt, s ezt örökíti majd meg az emlékmű, amelynek formájáról egyelőre még nincs elképzelés sem.

A tervek még csak most alakulnak, a kezdeményezők csak abban biztosak, hogy méltó emléket kell állítani a vezérlő fejedelemnek, hiszen 1703-ban a környéken, a Vajához közeli Tarpán, illetve a ma Ukrajnában található Beregszászon és Váriban bontották ki a felkelők a II. Rákóczi Ferenctől kapott "Pro patria et libertate", a Hazáért és szabadságért feliratú zászlókat.

Az emlékműállítást segítő képaukcióra Tarr János kilenc, Pálfy Julianna öt, Dudás Gyula és Pálfy István négy-négy, Vassy Erzsébet három, Dávid Beeri, Hegedüs István, Kondrák M. Margó, Tikosi Zoltán, Vadász György és Váci András két-két alkotását ajánlotta fel. Egy-egy művet adományozott a jótékonysági akcióra Buhály József, Domocos Ioan, Keresztes Zsuzsanna, Kurencs Julianna, Németi Judit, Podolyák Vilmos, Salamon György, Sáli Róza és Sütő Petre Rozália.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 éve hunyt el Rudolf Carnap filozófus

Negyven éve, 1970. szeptember 14-én hunyt el Rudolf Carnap német származású amerikai filozófus. Egy… Tovább olvasom